Teisingumo ministerijai vadovauti siūlomas buvęs ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis ir parlamentaras Julius Sabatauskas, Ūkio ministerijai – ilgametė parlamentarė Birutė Vėsaitė, Sveikatos reikalų – Vytenis Andriukaitis.

„Į sveikatos apsaugos ministrus yra pasiūlyta V. Andriukaičio kandidatūra, o derinant su prezidente mes žiūrėsime gana lanksčiai. Kol kas dėl teisingumo ministro liko abi kandidatūros: J. Sabatausko ir J. Bernatonio. Manau, kad mes neturime iškart užsidaryti durų deryboms su Respublikos prezidente“, - per prezidiumo posėdžio pertrauką sakė A. Butkevičius.

Vadovauti Užsienio reikalų ministerijai bus teikiamas Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius, Susisiekimo ministerijai – Rimantas Sinkevičius, Krašto apsaugos ministerijai – Juozas Olekas, Finansų ministerijai – buvęs šios ministerijos vadovas Rimantas Šadžius.

Pagal Konstituciją ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Paklaustas, ar dėl teisingumo ministro kandidatūros spręs prezidentė, A. Butkevičius sakė, kad tikriausiai sprendimą, kurį jų siūlyti vadovauti Tiesingumo ministerijai, priims pats.

„Ne, spręsiu tikriausiai aš, bet prezidentė turi tą informaciją, kad pas mus yra bendras sutarimas dėl dviejų kandidatų. Bet jeigu bus noras, kad teikčiau vieną kandidatą, tai aš jau pasirinksiu tą vieną", - teigė A. Butkevičius.

Socdemų jaunimas pasiūlė galimus viceministrus ir patarėjus

Socialdemokratų jaunimas taip pat pasiūlė prezidiumui užsienio reikalų ministro patarėju skirti Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininką Darių Skusevičių, ūkio viceministru – Vilniaus miesto savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėją Marių Skarupską.

Į aplinkos viceministrus Jaunimo sąjunga siūlo deleguoti Seimo nario Gedimino Kirkilo padėjėją, šiam premjeraujant ėjusį premjero patarėjo pareigas, Liną Jonauską.

Premjero patarėju jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų klausimais siūloma rinktis advokato padėjėju dirbantį socialdemokratą Julių Pagojų, į ministro pirmininko patarėjo poziciją patariama deleguoti ir partijos vicepirmininką Justą Pankauską.

„Mes turime gražaus ir ambicingo jaunimo, jaunimas pateikė savo pageidavimus, norus, bet buvo atsakyta taip - kada bus ministrai, jie rinksis kandidatus į viceministrų postus bei patarėjų postus", - teigė partijos pirmininkas A. Butkevičius.

Koaliciją suformavo keturios partijos

Kaip žinoma, po rinkimų valdančią koaliciją ėmėsi formuoti socialdemokratai, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šios partijos susitarė, kad premjero postas turi atitekti daugiausia vietų Seime iškovojusiai Lietuvos socialdemokratų partijai bei jos lyderiui A. Butkevičiui.

Darbo partijai priklauso keturios ministerijos – Kultūros, Žemės ūkio, Socialinės apsaugos, taip pat Švietimo ir mokslo ministerija. Kol kas žinoma, kad socialinės apsaugos ir darbo ministre gali tapti Loreta Graužinienė, švietimo ir mokslo – Virginija Baltraitienė.

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ pavesta dalyvauti Aplinkos ministerijai ir Vidaus reikalų ministerijai. Aplinkos ministru pretenduoja tapti Valentinas Mazuronis, vidaus reikalų – Remigijus Žemaitaitis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai teks Energetikos ministerija, kuriai gali vadovauti Jaroslavas Neverovičius.