Praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pareiškė, jog vyriausybė patiria „akivaizdų ir tendencingą“ prezidentės D. Grybauskaitės spaudimą.

„LSDP stebina, jog pastaruoju metu jos vadovaujama vyriausybė nuolat patiria akivaizdų ir tendencingą prezidentės D.Grybauskaitės spaudimą. Todėl LSDP kyla klausimas: ar šalies vadovė taip siekia, jog dabartinė vyriausybė atsisakytų savo įgaliojimų, ir būtų formuojama kita – šiuo metu įmanoma mažumos vyriausybė?“ – rašoma penktadienį paskelbtame pareiškime.

Tuo metu pirmadienį LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ LSDP pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius tvirtino, kad, vos pradėjus dirbti, prasidėjo ir blogos informacijos skleidimas apie šią vyriausybę netgi už Lietuvos ribų.

Kaip laidoje kalbėjo A. Butkevičius, pirmas didžiulis smūgis jam buvo, kai jis, tapęs premjeru, nuvyko į Latviją, kurios prezidentas teigė gavęs informacijos iš Lietuvos prezidentūros, kad vyriausybė esanti korumpuota.

„Ta pati situacija pasikartojo ir kelionės į Estiją metu. Dar prieš šį vizitą kai kurie Estijos ministrai skambino Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovams ir klausė, ką daryti, kaip kalbėtis su premjeru Butkevičiumi, nes jie gavo informacijos, kad naujoji Lietuvos vyriausybė yra korumpuota“, – dėstė A. Butkevičius.

Anot premjero, kai Lietuvos delegacija nuvyko į Vokietiją su oficialiu vizitu ir susitiko su kanclere Angela Merkel, pirmas klausimas buvo – kaip Lietuvos vyriausybei sekasi susitvarkyti su korupcija, kaip sekasi viešieji pirkimai. „Pasibaigus susitikimui aš kanclerės paklausiau, iš kur ji gavo informacijos apie neva korumpuotą vyriausybę. Ji atsakė, kad ta informacija yra iš Lietuvos, iš prezidentūros“, – tęsė A. Butkevičius.

Politikos apžvalgininkas: padėtis keičiasi

Kaip LRT.lt komentavo politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris, Socialdemokratų partijos gretose esą visą laiką buvo diskutuojama, kaip partijai laikytis prezidentės atžvilgiu. „Socdemų vadovybėje buvo žmonių, kurie manė, kad prisitaikėliška partijos pozicija ir tiesioginės konfrontacijos su prezidente vengimas yra klaida; kad partijai reikia laikytis kiečiau ir užimti griežtesnę poziciją, nebijoti atsikirsti viešumoje.

Kiti partijos lyderiai, taip pat ir patys aukščiausi, pavyzdžiui, A. Butkevičius, laikėsi nuomonės, jog partijai reikia elgtis ramiau ir neiti į tiesioginę konfrontaciją, nes dėl to ji gali nukentėti. Iki šiol ši pozicija buvo dominuojanti, nors kartais praslysdavo įvairūs oficialūs partijos pranešimai, kuriuose prezidentė būdavo gan griežtai sukritikuojama“, – sakė V. Bruveris.

Kaip teigia politikos apžvalgininkas, padėtis keičiasi, ir A. Butkevičius turi vis mažiau kantrybės ir ištvermės. „Matyt, artėjant Seimo rinkimams, socdemai vis dažniau nebijos eiti į viešą konfrontaciją su prezidente“, – mano V. Bruveris.

Panašiai kalba ir ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius. Jo teigimu, socialdemokratai „eina va bank“. „Jie mato, kad ta skandalų virtinė pradėjo duoti poveikį jų reitingams, nors jie gana prieštaringi – vienos tyrimų bendrovės rodo vienokius rezultatus šiai partijai, kitos – kitokius. Tačiau tas stabilumo laikotarpis, kuris tęsėsi pora metų, baigėsi, ir pamatas pradėjo plyšinėti. Natūralu, kad, likus pusmečiui iki rinkimų, jie negali rizikuoti ir privalo imtis veiksmų“, – LRT.lt kalbėjo L. Ulevičius.

Ryšių su visuomene specialistas mano, kad panašu į tai, jog socdemai yra nusprendę aštrinti konfrontaciją ir bandys ieškoti argumentų prieš prezidentės poziciją. „Pirmos dvi kregždės – Algirdo Syso ir A. Butkevičiaus pareiškimai – rodo, kad judama į tą pusę“, – tikino L. Ulevičius.

Pasak ryšių su visuomene specialisto, pirmą įdomų testą turėsime su naujo sveikatos apsaugos ministro kandidatūra, nes prezidentė esą turės labai rimtą svertą parodyti savo nuomonę. LRT.lt primena, kad socialdemokratai į sveikatos apsaugos ministrus pasiūlė Jurą Poželą.

V. Gaidys: turėtų kristi ir A. Butkevičiaus, ir D. Grybauskaitės reitingas

LRT.lt kalbinti pašnekovai skirtingai prognozuoja galimus reitingų pokyčius. „Vilmorus“ direktorius sociologas Vladas Gaidys skaičiuoja galimus keturis variantus.

Pirmas variantas – A. Butkevičiaus ir D. Grybauskaitės reitingai dėl įnirtingų debatų kyla aukštyn. Tačiau tai, pasak V. Gaidžio, labai mažai tikėtinas rezultatas. Antras ir trečias variantai būtų tokie, kad vieno iš šių politikų reitingas kiltų , o kito – leistųsi. Tuo metu ketvirtas variantas – abiejų politikų reitingai gali kristi.

„Kai D. Grybauskaitę palankiai vertino apie 60 proc. gyventojų, ją rėmė visi – taip pat ir Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ elektoratas. Kai tokį vertinimą turėjo A. Butkevičius, jį palankiai vertino ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) elektoratas. Tuo metu vasario mėn. apklausų duomenys parodė, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ elektoratas D. Grybauskaitę vertina su minuso ženklu, o A. Butkevičių neigiamai pradėjo vertinti TS-LKD. Šitos diskusijos tik sustiprins reiškinį, kad D. Grybauskaitę vis mažiau rems socialdemokratų, Darbo partijos elektoratas, o A. Butkevičių vis mažiau palaikys TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio elektoratas.

Taigi manau, kad abiejų šių politikų reitingas turėtų mažėti. Abejoju, kad kurio nors vieno iš jų turėtų kilti. Tokiais atvejais kokio nors trečio asmens reitingas gali kilti. Yra buvę tokių atvejų“, – LRT.lt portalui komentavo V. Gaidys.

Tuo metu ryšių su visuomene specialistas L. Ulevičius mano, kad prezidentės gerbėjų ratas yra stabiliazavęsis, o socdemai pradėjo daryti vieną klaidą po kitos, todėl stabilumas pradėjo braškėti: „Manau, socialdemokratų partija lengvai nesustabdys to kritimo, ir erozija vystysis toliau. Tuo metu prezidentės reitingai išliks ganėtinai stabilūs. Jei ji užims aktyvesnę poziciją, manau, gali netgi šoktelti į viršų. [...] Jos aktyvi priešprieša galėtų padėti jai susigrąžinti palaikymo komandą, bet ryškaus šuolio neturėtų būti.“

Kitaip situaciją vertina dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas V. Bruveris. Jo požiūriu, jei vis dėlto socdemai stos į aiškesnę konfrontaciją su prezidente, dalies šios partijos narių baimės, jog dėl to gali nukentėti jų reitingai, pasirodys esančios nepagrįstos, ir galbūt net bus atvirkščiai – daliai elektorato griežtesnė laikysena prezidentės atžvilgiu pasirodys visai priimtina.

„Galbūt kairiojo flango elektoratas kaip ir laukia [griežtesnės pozicijos], ir pacifistinė partijos pozicija netgi erzina. Taigi tai gali išeiti į naudą socdemų reitingams, o prezidentės reitingai gali netgi sušlubuoti. Reitingų svarstyklės dabar tikrai ne prezidentės naudai, jei kalbėsime apie populiariausius politinius lyderius. Tuo metu A. Butkevičius tvirtai populiaresnis nei prezidentė“, – teigia V. Bruveris.