54 metų metų socialdemokratų partijai priklausantis R. Kugys kaltinamas pasisavinęs daugiau nei 2 mln. litų labdaros fondų lėšų, kurios buvo skirtos akliesiems ir silpnaregiams. Pats R. Kugys teigia gautą paramą išdalinęs silpnaregiams ir akliesiems.

Kaltinamajame akte rašoma, kad R. Kugys 2008–2010 m., būdamas labdaros fondo vadovu, gavęs paramą grynais pinigais, paramos davėjui išrašydavo pinigų priėmimo kvitą, tačiau į kasą šių pinigų neįnešdavo, o apskaitydavo juos savo avansinėje apyskaitoje. Bankiniais pavedimais gautą labdarą R. Kugys išimdavo grynais ir juos taip pat įnešdavo į savo avansinę apyskaitą.

R. Kugys kaltinamas pasisavinęs dviejų labdaros fondų, kuriems vadovavo, pinigus ir daiktus. Teigiama, kad iš Aklųjų ir silpnaregių paramos ir labdaros fondo R. Kugys pasisavino materialinių vertybių už 216 tūkst. Lt ir apie 1 mln. 58 tūkst. Lt grynųjų.

Iš VšĮ aklųjų ir silpnaregių paramos ir užimtumo centro „Ecce homo“ R. Kugys kaltinamas pasisavinęs materialinių vertybių už 260 tūkst. Lt ir apie 560 tūkst. Lt grynųjų.

„Fondams daugiausiai aukodavo įmonės. Būdavo dovanojami daiktai arba aukojami grynieji, o jokių dokumentų ir jo paaiškinimų nėra, kur jis tuos pinigus ir vertybes padėjo. Aiškina, kad išdalino silpnaregiams, tačiau jokių tai patvirtinančių dokumentų nėra“, - teigė prokuroras Arvydas Rusteika.

Tuo metu pats R. Kugys savo kaltė kategoriškai neigia.

„Paprasčiausiai paramos ir labdaros įstatymas yra labai neblogas, bet po įstatyminiai aktai – labai blogi. Tie visi dalykai, kurie liečia buhalterinę apskaitą nuo pat įstojimo į ES Mokesčių inspekcija nėra sutvarkiusi iki galo. Mes prilyginti prie visų komercinių įmonių. Kalbant apie šiuos kaltinimus, tai viskas absoliučiai yra išdalinta žmonėms. Yra ir dokumentai, bei iš mūsų atėmė patalpas ir dokumentai ten liko“, - teigė R. Kugys.

Trečiadienį bylos iš esmės pradėti nagrinėti nepavyko, nes R. Kugys neturėjo advokato. Kitame teismo posėdyje, kuris numatytas spalio 8-ąją, R. Kugį gins valstybės skirtas gynėjas.

R. Kugys socialdemokratų sąraše dalyvavo 2011 metų savivaldos rinkimuose į Kauno miesto tarybą. Tačiau sąraše 51 numeriu kandidatavęs politikas į tarybą nebuvo išrinktas. R. Kugys neslėpė, kad ir šiuo metu priklauso socialdemokratų partijai, tačiau jos veikloje nedalyvauja, o į rinkimus ėjo tik dėl to, kad „labai prašė“.