Neatmetama galimybė, kad antradienį numatytas balsavimas dėl praėjusią savaitę paskelbtų sostinės vadovui nepalankių išvadų gali būti atidėtas.

„Kol kas Socialdemokratų frakcija nėra apsvarsčiusi galutinių komisijos išvadų. Didžiausią abejonę mums kelia vienintelė išvadų dalis, kurioje A.Zuokui priskiriamas „abonento“ vardas, - pirmadienį per spaudos konferenciją teigė šios frakcijos seniūnas Juozas Olekas. – Siūlymas, kad savo išvadas dėl to turėtų padaryti teisėsaugos organai, o ne Seimo komisija, svarstytinas. Juolab, kad girdisi teisininkų pasisakymų, jog tai užkerta kelią teisiniam įvertinimui“.

Pasak J.Oleko, pasigirdę siūlymai atidėti balsavimą dėl išvadų būtų „protingas sprendimas“. Prieš kelis mėnesius Seimas jau buvo panašiai pasielgęs, kai buvo balsuojama dėl komisijos, tyrusios tuometinio ūkio ministro Viktoro Uspaskicho veiklą, išvadų. Kai kurie parlamentarai tuomet teigė, kad išvadą dėl SAPARD lėšų skirstymo pirmiau turi paskelbti Europos Komisija, o ne Seimas.

DELFI primena, jog Seimo laikinoji komisija, nuo birželio tyrusi galimą korupciją Vilniaus miesto savivaldybėje, praėjusį ketvirtadienį paskelbė A.Zuokui nepalankias išvadas. Daugumos komisijos narių balsais buvo pripažinta, kad įmonių grupės „Rubicon group“ juodojoje buhalterijoje minėtas „abonentas“ ir sostinės meras yra vienas ir tas pats asmuo. Remiantis „juodosios buhalterijos" įrašais, „abonentui" buvo mokamos šimtatūkstantinės pinigų sumos.

„Susipažinusi su pateikta operatyvine ir kitokia komisijai pateikta medžiaga, komisija daro išvadą, kad medžiagoje ne kartą minėtas „abonentas" yra vienas ir tas pats konkretus asmuo, kurį galima identifikuoti pagal šioje medžiagoje esančius konkrečius šio asmens biografiją, darbovietę, pareigas ir gyvenamąją vietą apibūdinančius faktus“, - sakė komisijos pirmininkė Loreta Graužinienė.

Komisija pabrėžė, kad ji teisiškai nevertina ir nesprendžia A.Zuoko ir „Rubicon group" ryšių, tačiau yra įsitikinusi, kad politiniu ir moraliniu vertinimu šie komisijos nustatyto turinio ryšiai yra nesuderinami su Vilniaus miesto mero pareigomis, nepriklausomai nuo to, koks bus pateiktas teisinis šių ryšių vertinimas.

Ši svarbiausia išvadų dalis buvo priimta balsavimu. Per beveik tris valandas surengus kelis balsavimus, buvo nutarta, kad „abonentas“ ir A.Zuokas yra tas pats asmuo. Tam pritarė devyni komisijos nariai iš dvylikos. Balsavime susilaikė du socialdemokratai, prieš balsavo liberalcentristas Vytautas Bogušis, o jo frakcijos kolega Rimantas Remeika balsavime nedalyvavo.

A.Zuokas, sužinojęs apie komisijos išvadas, sakė, kad „kerštaujanti komisijos dauguma negalėjo priimti nei teisingų, nei moralių išvadų". „Aš žinau, kad esu teisus", - sakė Vilniaus meras, paklaustas, ar po tokio komisijos balsavimo negalvoja apie pasitraukimą.

Kai kurių komisijos narių teigimu, išvada surašyta remiantis daugiau prielaidomis, nei ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tačiau ją komisija suformavo atsižvelgusi į per tyrimą nustatytas aplinkybes ir konstatavusi vadinamosios įmonių grupės „Rubicon group" „juodosios buhalterijos" egzistavimo faktą.