Apie tai rašo „Lietuvos žinios“.

Aloyzas Sakalas
„Manome, kad politinę atsakomybę už tokius rinkimų rezultatus lyderiai vis dėlto turėtų prisiimti. Pirmiausia tai liečia Juozą Bernatonį, kaip rinkimų štabo vadovą, o toliau - gal ir partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius turėtų prisiimti politinę atsakomybę dėl to, kad jo atsisakymas kandidatuoti sukėlė tokias pasekmes - socialdemokratai dėl to prarado istorinį šansą laimėti rinkimus“, - LŽ sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas, vienas jos kūrėjų Aloyzas Sakalas.

Tuo metu partijos bičiulius savo galimybėmis laimėti prezidento rinkimus ir dar labiau populiarinti LSDP rinkimų į Europos Parlamentą kandidatų sąrašą įtikinęs Zigmantas Balčytis po pralaimėjimo abiejuose frontuose, pasak A. Sakalo, už tai neatsakys.

„Vis dėlto, jeigu paaiškės, kad rinkimų intrigos, apie kurias pastaruoju metu plačiai diskutuojama, iš tiesų vyko, ir Z. Balčytis jose dalyvavo, jo turėtų laukti partinė bausmė: reikalavimas pasitraukti iš partijos“, - svarstė LSDP garbės pirmininkas.

Politikos užkulisiuose jau nuo praėjusių metų pabaigos, kai Z. Balčytis daugeliui netikėtai pareiškė norintis tapti partijos kandidatu į prezidentus, jei to nedarys premjero pareigas einantis ir iki šiol itin gerai visuomenės vertinamas A. Butkevičius, kabama, kad Lietuvoje pusiau pamirštą europarlamentarą ryžtis tokiam žingsniui esą galėjo pastūmėti prezidentūros ir kelius į ją nuolat minančio teisingumo ministro, LSDP vicepirmininko J. Bernatonio intrigos.

Z. Balčyčiui balsas kainavo 11 Lt

Tuo tarpu dienraštis „Klaipėda“ ketvirtadienį rašo, kad į reklamą socialdemokratų sukišti milijonai nuplaukė - rinkimų kampaniją organizavę įvaizdžio formuotojai susimovė. Rinkėjai nusigręžė, nors nežinia kuo paremti reitingai žadėjo sėkmę. Ją daug kas socdemams prognozavo ir uostamiestyje, tačiau iš centro transliuota politinė reklama klaipėdiečių širdžių nepasiekė. Sukrėsti rinkimų rezultatų socialdemokratai nepasitenkinimą nukreipė į sociologus, kurie juos nuvylė, nes "geri" reitingai skaudžiai prasilenkė su rinkimų rezultatais. Socialdemokratams suklusti reikėjo jau po pirmojo prezidento rinkimų turo, kuris Zigmantui Balčyčiui kainavo beveik 2 mln. litų. Kaip vėliau buvo suskaičiuota, vienas rinkėjo balsas jam faktiškai atsiėjo beveik 11 litų. Paradoksalu, bet kukliausią biudžetą turėjusiam Nagliui Puteikiui, kuris ne kažin kiek atsiliko nuo Z. Balčyčio, rinkėjo balsas kainavo vos 13 centų. Tai jau rimtas signalas, kad socdemai kažką darė ne taip. Socialdemokratų ideologo Gedimino Kirkilo pripažinimu, dėl nesėkmės kalti ir patys politikai.

„Daug turėjo nuveikti ir patys kandidatai. Niekas tų sociologų nekaltina, tik stebina, kad jų prognozės neatitinka realybės. Ir taip yra beveik visada. O dar blogiau, kad patys sociologai dalyvauja formuojant nuomonę - mano supratimu, to jie neturėtų daryti“, - dienraščiui pabrėžė G. Kirkilas. Klaipėdos vicemero socialdemokrato Vytauto Čepo nuomone, jo partija rinkimus iš esmės pralaimėjo, nes jau kelintą kartą bando išjoti „ant to paties ganėtinai pavargusio užvaikyto žirgo“. „Socdemų viršūnėlė jau daug metų nesikeičia. Jie - kaip uždaras miestas, į kurį patekti beveik neįmanoma. O jau kai ten papuoli, tai išneša tik kojomis į priekį. Juk daugybę metų ten tie patys veidai, faktiškai niekas nekinta, o žmonės nori permainų“, - vieną iš rinkimų pralaimėjimo priežasčių įvardijo V. Čepas.

Teigiama, kad Algirdo Butkevičiaus vyriausybė ir pensijas grąžino, ir šildymo kainos krito, ir kitų socialinių lengvatų atsirado, bet žmonės per rinkimus socdemus faktiškai nušvilpė. „Galiu pasakyti tiesiai šviesiai: partijai reikia esminių ir labai didelių permainų. Matome, kad tas pats arklys jau nebepatraukia. Partijos branduolys turi patirtį, žino, kaip ką daryti, bet nebeturi idėjų, nes idėjas gimdo jaunos galvos. Tai - tiesa“, - sakė V. Čepas.