„Valstiečių“ partneriai socialdemokratai yra aršūs Aplinkos ministerijos siūlomos miškų reformos priešininkai. Jie nepritaria vienos įmonės idėjai ir nori išsaugoti bent dalį savarankiškų juridinių vienetų – urėdijų. DELFI jau suskaičiavo, kad dabar apie 20 urėdų yra susiję su įvairiomis politinėmis organizacijomis, daugiausiai -7 urėdai yra susiję su socialdemokratų partija.

Reformai prieštarauja ir urėdų bendruomenė bei kai kurie miškininkai, taip pat neaišku, ar pati „valstiečių“ frakcija, siekdama šios reformos, bus vieninga. Kita vertus, reformą palaiko opoziciniai konservatoriai, Gabrielius Landsbergis ne kartą išreiškė palaikymą reformai.

K. Navickas nelinkęs atsitraukti

K. Navickas po posėdžio sakė, kad kol kas jis atsisakyti vienos įmonės idėjos neketina ir nuo šios minties neatsitraukia.

„Buvo konstruktyvi diskusija ir aš manau, kad įsiklausėm vieni į kitus. Tikrai matau žingsnius, kuriuose tikėtina bus socialdemokratų frakcijos palaikymas“, - kalbėjo K. Navickas.

Paklaustas, ar yra pasiruošęs trauktis dėl vienos įmonės idėjos ir palikti daugiau nepriklausomų urėdijų, ministras teigė: „Kol kas ne. Tai yra klausimas diskusijom, bet aš laikausi mūsų Aplinkos ministerijos argumentų ir matome privalumus vienos įmonės. Politika yra politika, kompromisas turės būti rastas. Dabar negaliu pasakyti, kiek leisčiausi į kompromisus, derybos tik prasideda.“

Paklaustas, kurioje vietoje jis sulauktų socialdemokratų palaikymo, K. Navickas sakė, kad dabar nesusikalbėjimo bus mažiau: „Socialdemokratų didžiausias nuogąstavimas yra dėl skubotumo. Manau, kad tai yra labiau dėl nesusikalbėjimo, reformos techniškai neįmanoma įgyvendinti greitai. Manau, kad šioje vietoje nuogąstavimų bus mažiau.“

Socialdemokratai yra reformos priešininkai, tačiau reformą palaiko konservatoriai, aplinkos ministras neseniai buvo susitikęs su G. Landsbergiu, paklaustas, ar nemano, kad urėdijų klausimas gali tapti net tuo, kuris perdėlios koaliciją, ministras atsakė neigiamai: „Ne, tikrai nemanau.“

J. Olekas: kai kurie konservatoriai palaiko mūsų siūlymus

Juozas Olekas frakcijos posėdyje pabrėžė, kad mažiausiai ko reikia – tai miškininkų streikų ir teigė, kad ministras turėtų nusileisti bei atsisakyti pasiūlymo kurti vieną įmonę. Aktyvus frakcijos diskusijoje buvo ir kitas socdemas, jau nebe Seimo narys Bronius Bradauskas, kuris teigė, kad norima sugriauti sistemą, kurią kūrė profesionalai.

Socialdemokratų pasiūlymas yra nekurti vienos įmonės, o tiesiog stambinti urėdijas ir sumažinti jų skaičių.

„Aš dabar negaliu pasakyti, koks bus variantas. Argumentus girdime ir vieni, ir kiti. Nėra taip, kad yra juoda ir balta. Galbūt galima rasti tokį sprendimą, kuris patenkintų visas puses. Vienaip ar kitaip tai turėtų būti variantas, kuris būtų geresnis nei girdėti pirminiai dalykai.

Manau, kad klaida buvo padaryta ir argumentuojant. Buvo daug kaltės suversta ne visai pamatuotos. Galima viską argumentuoti ir be tos kitos dalies. Aš pasikėliau visos Lietuvos darytus korupcinius tyrimus, tai urėdijos nėra korupcinės pirmoje vietoje“, - po posėdžio žurnalistams kalbėjo J. Olekas.

Paklaustas, kaip vertina kalbas, kad urėdijų reforma gali pakenkti socdemams, nes konservatoriai palaiko „valstiečius“, o partneriai socdemai – ne, Seimo narys teigė, kad ir kai kurie konservatoriai palaiko jo, o ne ministro pasiūlymą, tiesa, neįvardino, kurie: „Socialdemokratai yra už reformą. Mes įsiklausome ne į urėdų, o į miškininkų nuomonę. Konservatoriai šiandien taip pat ne visi yra pasisakantys prieš mūsų pasiūlymą. Jų lyderis demonstruoja politinius dalykus. Bet kai kurie konservatoriai pritaria, remia mūsų siūlymą. Jeigu jie norės, jie pasisakys, kurie. Tokios kalbos buvo.“

Paklaustas, ar yra vilčių, kad miškų įstatymo pataisos bus priimtos pavasario sesijoje, J. Olekas atsakė teigiamai: „Aš manau, čia nėra ko laukti. Būtų gerai, kad reforma įsigaliotų nuo sausio 1 dienos. Esame pribrendę tokiam dalykui.“

Vietoj 42 urėdijų siūlo vieną įmonę

Ministerija siūlo vietoj dabar atskiruose regionuose veikiančių 42-ių urėdijų sukurti vieną valstybės įmonę su 25-iais padaliniais.

Centralizacijos dėka būtų sutaupyti valstybės pinigai, sumažintas biurokratinis aparatas. Skaičiuojama, kad darbo netektų 400 žmonių, daugiausiai administracines funkcijas atliekančių darbuotojų, buhalterių, taip pat darbo netektų ir urėdijų vadovai – urėdai. Ministerija teigia, kad miške dirbantys darbuotojai: girininkai ir eiguliai darbą išsaugotų, jų institutą siekiama stiprinti ir iš sutaupytų pinigų planuojama pakelti jiems atlyginimus.

„Pati reforma, jos nebus techniškai įmanoma padaryti labai greitai. Mes šiandien Vyriausybėje apsvarstysime vienos įmonės projektą. Koks procesas turėtų vykti: ar reorganizavimo, ar jungimo, dar deriname su profsąjungomis. Tikriausiai nuosaikesnis variantas būtų jungimas siekiant išvengti masinių atleidimo lapelių.

Diskutuotinas klausimas, kokį savarankiškumą suteikti 25 padaliniams. Mes manome, kad galima mažos vertės pardavimus palikti vietos perdirbėjams, mes sutinkame, kad mažos vertės viešuosius pirkimus galėtų vykdyti ir vietos filialai“, - socialdemokratų frakcijos posėdyje kalbėjo K. Navickas.