"Lietuvos socialdemokratų partija yra sunerimusi dėl paviešintos informacijos apie planus sukompromituoti valdančiąją daugumą ir destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje. Detaliau vertinti šią informaciją dar anksti, todėl turėtų būti susilaikoma nuo nepasvertų komentarų", - teigiama LSDP informacijos centro pareiškime, kurį pasirašė vienas partijos lyderių Vytenis Andriukaitis.

Anot pareiškimo, "kruopštus minėtos informacijos įvertinimas yra Seimo specialiosios tyrimų komisijos uždavinys".

Jeigu paaiškės, kad tai dezinformacija, tuomet visa atsakomybė turėtų tekti jos skleidėjams. Jeigu pasitvirtins informacijos tikrumas, socialdemokratai pasisakys už pačias griežčiausias iš Lietuvos Konstitucijos ir įstatymų išplaukiančias priemones", - teigia socialdemokratai.

"Bet kuriuo atveju netoleruotina, kad informaciją išslaptino ne specialioji Seimo komisija, o to daryti neįgalioti pareigūnai", - teigiama pareiškime.

Seimo pirmininkas, valdančiosios Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis A.Paulauskas antradienį žurnalistams paviešino specialiųjų tarnybų Seimo laikinajai tyrimo komisijai perduoto dokumento kai kuriuos punktus. Dokumentas buvo rastas per kratas pas prezidento Rolando Pakso rinkimų finansinį rėmėją, bendrovės "Avia Baltika" vadovą Jurijų Borisovą.

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką dokumentus išslaptina Valstybės saugumo departamento speciali ekspertų komisija. Minėtasis ir kai kurie kiti dokumentai antradienį šios komisijos buvo išslaptintas, tačiau ekspertų išvados nespėjo pasirašyti VSD vadovas Mečys Laurinkus. Nors socialdemokrato Aloyzo Sakalo vadovaujama parlamentinė laikinoji tyrimo komisija siekė paviešinti dokumentus, tam pasipriešino generalinis prokuroras Antanas Klimavičius.

Dokumente, kurį, kaip įtariama, galėjo parengti Rusijos informacijos vadybos kompanija "Almax", išdėstytas scenarijus "Strekoza" ("Laumžirgis"), kaip destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje ir diskredituoti socialdemokratų partiją bei jos lyderį Algirdą Brazauską. Šio plano tikslas - atvesti į pergalę 2004-ųjų metų Seimo rinkimuose proprezidentinę Liberalų demokratų partiją.

Plano autentiškumas kol kas nepatvirtintas.

Prezidentas R.Paksas šį dokumentą palygino su "Marso užkariavimo planais". Premjeras A.Brazauskas teigė dokumento nekomentuosiąs, kol bus patvirtintas jo autentiškimas.

Liberalų demokratų partija atsiribojo nuo A.Paulausko komentarų apie jos tariamus ryšius su informacijos vadybininkais iš Rusijos ir kategoriškai paneigė turėję ketinimų naudotis "juodosiomis technologijomis" ar diskredituoti Lietuvos politines jėgas.