Seime trečiadienį įregistruotas nutarimo projektas, kuriuo siūloma ankstesnės kadencijos Seimo priimtą sprendimą dėl VRK pripažinti netekusiu galios. Tokį siūlymą pasirašė socialdemokratų bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų seniūnai Irena Šiaulienė bei Petras Gražulis, o taip pat – Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Ankstesnis Seimas VRK įgaliojimus nutarė nutraukti po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) neskundžiama išvada konstatavo, kad šiuose Seimo rinkimuose VRK padarė šiurkščių įstatymo pažeidimų. Tokį sprendimą KT priėmė vertindamas prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo kreipimąsi dėl rinkimų rezultatų teisėtumo.

Tiesa, atskirąją nuomonę išreiškė KT teisėjas Egidijus Šileikis, pareiškęs, kad, jo manymu, VRK elgėsi pagal įstatymus.

Teisininkų draugija, jau nutarusi į naujos sudėties VRK siūlyti dabartinius VRK narius, taip pat yra pareiškusi, kad nutraukti VRK įgaliojimus nebuvo pagrindo.

„Atskirų apygardų rinkimų tvarkos pažeidimai, kurie komisijos buvo įvertinti atitinkamu būdu, nesudaro pagrindo teigti, kad visa komisijos veikla apskritai prieštarauja rinkimų įstatymams ar yra padarytas koks kitas Komisijos šiurkštus įstatymų pažeidimas. Dėl šio klausimo KT nebuvo prašytas pasisakyti, todėl vienašališkas komisijos įgaliojimų nutraukimas vertintinas kaip antidemokratiškas, stabilumą ir piliečių pasitikėjimą rinkimų sistema griaunantis politizuotas sprendimas, kurio neigiamos pasekmės gali išryškėti jau artimiausioje ateityje“, - taip viešame pareiškime Seimo sprendimą vertino Teisininkų draugija.

Jei ankstesnės kadencijos Seimo sprendimas nebus panaikintas, VRK įgaliojimai nutrūks maždaug gruodžio viduryje. DELFI primena, jog rinkimų įkarštyje Z. Vaigauskas yra užsiminęs, kad gailisi likęs dar vieną kadenciją VRK vadovo kėdėje.