„Socdarbiečių“ kandidatas į Jurbarko miesto tarybą Arūnas Čepulis įsitikinęs, kad lietuvių trėmimus iš tikrųjų vykdė ne buvęs SSRS vadovai, o patys lietuviai.

„Kiek žinau, nei Stalinas, nei Berija (beje, jie buvo ne rusai, o gruzinai) nevažiavo į Lietuvą ir netrėmė lietuvių. Lietuvius trėmė lietuviai, kurie prilindo prie tuometinės valdžios, skundė savo kaimynus, gimines, pažįstamus ir nepažįstamus. Tuo pagrindu ir vežė. Kaip manote, dabar yra kitaip? Dabar irgi Lietuvoje gali būti tik viena nuomonė. Visi kiti – tautos priešai. Tik nėra, kur vežt“, – vienoje iš „Facebook“ diskusijų apie Lietuvos situaciją, šalies praeitį praėjusių metų pabaigoje rašė A. Čepulis.

Toje pačioje diskusijoje, į kurią įsitraukė Jurbarko politikai, Jurbarko rajono laikraščio „Šviesa“ žurnalistas Lukas Pileckas viešai suabejojo šiais A. Čepulio teiginiais. L. Pileckas tvirtino, kad Rusija yra „sulipdyta ant tautų, genčių ir ant tų žmonių užimtų žemių“. Žurnalistas atkreipė dėmesį, kad Rusija kai kurias tautas persekioja ir dabar.

„Galime pradėti nuo Krymo totorių, kurie tremtį ir persekiojimus patiria net ir dabar, kai Rusija okupavo Krymą“, – rašė L. Pileckas.

A. Čepulis nesutiko su šiais pastebėjimais. Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narys Krymo okupaciją interpretavo kitaip.

„Tikriausiai teko girdėti, kad Kryme buvo referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos? Kai domėsitės, pasižiūrėkit, kokie referendumo rezultatai“, – aiškino „socdarbietis“.

Skyriaus pirmininkas: man buvo šokas

LRT.lt kalbintas LSDDP Jurbarko skyriaus pirmininkas Gintaras Kasputis teigė, kad neseniai į skyrių įsiliejusio A. Čepulio komentarai apie Lietuvą ir Rusiją šokiruoja.

„Vertiname blogai. Man buvo šokas kaip ir mums visiems. Pas mus dabar skyriuje 80 procentų yra jaunų, naujų žmonių, kurie tiesiog akcentuoja pozityvią, švarią, gražią politiką. Buvo prieš tai kalbėta apie komentavimą ar savo nuomonės reiškimą, tai nutarėme, kad nuomonę reikia reikšti atsakingai, o dabar.... Mes vertiname šiuos dalykus neigiamai“, – LRT.lt sakė G. Kasputis.

„Socdarbietis“ teigė, A. Čepulio vieši komentarai bus vertinami LSDDP Jurbarko skyriaus tarybos posėdyje.

„Negaliu pasakyti, kai reaguos mano kolegos. Jie visi yra pozityvūs, jie duoda kartą ar du suklysti. [...] Bet esmė ta, kad bus rekomendacijos, lauksime paaiškinimų, ką jis (A. Čepulis – LRT.lt) turi omeny, interpretuodamas istorinius faktus“, – dėstė G. Kasputis.

Anot jo, į LSDDP A. Čepulis iš Darbo partijos įsiliejo neseniai, su juo G. Kasputis teigė dirbantis tik kelis mėnesius, tad iki šiol kolegos įsitikinimai abejonių nekėlė.

LSDDP pirmininkas, parlamentaras Gediminas Kirkilas, LRT.lt paprašytas įvertinti A. Čepulio teiginius apie lietuvių trėmimus, įvykius Kryme, tvirtino, kad partija nepritaria tokioms istorijos intrepretacijoms.

„Šitie pasisakymai, aišku, neatitinka mūsų partijos pozicijos, bet žmonės turi teisę įvairiai galvoti. Tiesa, aš tokios nuomonės neviešinčiau, ji yra labai ginčytina.

Mūsų partija ne tik savo pozicija, programa, bet ir savo veiksmais valdančiojoje koalicijoje palaiko Ukrainą, buvome vieni iš iniciatorių, nepripažįstant Krymo aneksijos. Taip, tai buvo aneksija, bet yra žmonių, kurie daug žiūri Rusijos televizijos kanalus arba remiasi žiniasklaidos propaganda. Aš tuo labai nesistebiu“, – LRT.lt aiškino G. Kirkilas.

„Socdarbiečių“ lyderio teigimu, jei LSDDP Jurbarko skyrius nutars, kad A. Čepulio veiksmus, viešus pasisakymus reikėtų įvertinti nuodugniau, partijos vadovybė yra pasiruošusi tai padaryti.