Į teismą pusę devynių pirmadienį ryte atvykęs Algirdas Paleckis žurnalistams sakė, kad jaučiasi nekaltas ir visus kitus klausimus prašė adresuoti advokatui.

Advokatas teigė, kad ši byla yra politinis susidorojimas, nes byloje pažymėta, kad jo ginamasis veikė su nenustatytu Rusijos žinybos darbuotoju.

– Nenustatytu, tai koks čia gali būti šnipinėjimas, čia politinis susidorojimas, – tvirtino advokatas.

Laukdami posėdžio advokatas ir A. Paleckis teismo koridoriuje nusiėmė kaukes.

– Su jomis neina kvėpuoti, neina suprasti, ką kiti kalba, – juokavo advokatas.

– Tuomet laikykitės saugios distancijos. Kitu atveju gausime nuobaudą už karantino pažeidimus, – geros nuotaikos nestokojo ir A. Paleckis.

A. Paleckis advokatui turėjo prašymą teismo posėdžius vykdyti kitu dienos metu. Visi posėdžiai iki rudens suplanuoti 9 val. ryto. Atvykti iš sostinės ankstyvu laiku iš Šiaulių yra nepatogu, advokatui aiškino ginamasis.

– Bus proga susipažinti su Šiauliais. Anksčiau tik trumpam sustodavau. Labai patogus miestas, viskas šalia prieinama, – žurnalistams sakė A. Paleckis.

Šnipinėjimu įtariamas A. Paleckis prasitarė, kad rašo knygą. Dienoraščius, kuriuos pradėjo rašyti dar kalinimo įstaigoje.

– Apie Šiaulių tardymo izoliatorių, bet bus paliesta ir ši byla, – užuominą davė A. Paleckis.

Prokurorė prieš teismo posėdį žiniasklaidai nieko nekomentavo.

– Byla perduota teismui, viskas iki tol buvo pasakyta. Dabar viskas teismo žinioje, – griežtai žiniasklaidos klausimus nukirto prokurorė.

Posėdžio pradžioje kitas kaltinamasis Deimantas Bertauskas prašė teismo posėdžius rengti uždarus. Kad nebūtų atskleista pranešėjo tapatybė ir kad jis nebūtų fotografuojamas bei filmuojamas. Teisme jis pasirodė su kauke, lydimas dviejų kaukėtų pareigūnų.

Pasitaręs su advokatais, A. Paleckis nesutiko su tokiu prašymu.

– Lietuvos žmonės turi žinoti, kaip ši byla atėjo į teismą, – argumentavo A. Paleckis.

Teismas iš karto atmetė D. Bertausko prašymą argumentuodmas, kad įtariamojo vardas ir pavardė žiniasklaidoje jau seniausiai paskelbta. Iš teismo salės trumpam ne proceso dalyviai buvo išprašyti tik tikrinant kaltinamųjų tapatybes.

A. Paleckis iki tol buvo suimtas, dabar jam taikomos švelnesnės kardomosios priemonės. Jis įpareigotas būti namie Vilniuje. Kaltinamasis teismo prašė švelninti kardomąsias priemones. Leisti jam išeiti iš namų didesniu radiusu bei prašė posėdžius vėlinti.

– Vilniečiams labai nepatogu, reikia ketvirtą penktą keltis, gal galima vėliau posėdžius rengti? – prašė A. Paleckis.

– Čia buvo jūsų advokato prašymas posėdžius rengti devintą ryte, – jam priminė teisėja, bet sutiko šį prašymą aptarti per posėdžio pertrauką.

Teismas bylą šiandien pradėjo nagrinėti iš esmės. Prokurorė perskaitė kaltinamąjį aktą. Teismo atstovų žiniomis, A. Paleckis siekia šiandien duoti parodymus, nelaukdamas kitų teismo posėdžių ar kol bus apklausti kiti teismo dalyviai.

A. Paleckis, D. Bertauskas yra kaltinami veikdami organizuota grupe kartu su Rusijos Federacijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, tarp kurių vienas iš jų teismo pripažintas kaltu sausio 13-osios byloje, šnipinėję Rusijos žvalgybai.