Vilniaus apygardos teismas trečiadienį nutarė, kad šnipinėjimu kaltinamam R. Lipskiui kardomasis kalinimas turi būti pratęsiamas tik mėnesiui, o ne trims, kaip prašė prokurorai.

R. Lipskis buvo suimtas iki sausio 24 d., todėl suėmimo terminas jam pratęstas iki vasario 24-osios.

Sprendimą dėl suėmimo termino pratęsimo daugiau kaip metus už grotų laikomam „Oro navigacijos“ darbuotojui priėmusi teisėja Jurgita Mačionytė pažymėjo, kad teismas nevertina byloje esančių duomenų dėl R. Lipskio kaltės, bet esą prokurorai surinko pakankamai duomenų, jog R. Lipskis galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Anot teismo, „Oro navigacijos“ darbuotojas kaltinamas labai sunkiu nusikaltimu, jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų, todėl yra pagrindas manyti, kad R. Lipskis gali bėgti ar slėptis nuo teismo, nagrinėjančio jo baudžiamąją bylą.

Vis dėlto, teisėja nutarė, kad R. Lipskiui suėmimas turi būti pratęstas tik mėnesiui, o ne trims – per šį laikotarpį teisme yra numatyti trys posėdžiai, po jų paaiškės, ar toliau yra pagrindas kaltinamajam tęsti suėmimą.

Vilniaus apygardos teismo nutartis dar negalutinė – ją per septynias dienas bus galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Pats R. Lipskis į teismą išklausyti nutarties nebuvo atvežtas.

57 metų R. Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijos žvalgybai – įtariama, kad jis savo darbo kabinete slapta fotografavo įvairius dokumentus ir vėliau informaciją perdavė Sergejui Kurulenkai iš Baltarusijos. Jo saugumiečiams nepavyko sulaikyti, vyras yra išvykęs į Baltarusiją.

Su Baltarusijos žvalgyboje dirbančiu S. Kurulenka „Oro navigacijos“ technikas susipažino maždaug prieš 3 metus vieno renginio, vykusio viešbutyje „Villon“, metu. Iniciatyvą bendrauti parodė būtent baltarusis.

Šnipinėjimui kaltinamam R. Lipskiui atstovaujanti advokatė yra sakiusi, kad jo klientui Baltarusijos pilietis grasino, šie grasinimai yra susiję su šeima, todėl šis ir sutiko pateikti jo prašomą informaciją. Kodėl R. Lipskis buvo šantažuojamas, advokatė žurnalistams neatskleidė.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas yra sakęs, kad informaciją apie strateginius Lietuvos objektus R. Lipskis rinko nuo 2011-ųjų iki 2013-ųjų kovo 4-osios, kai sostinės Dariaus ir Girėno g. buvo užfiksuotas paskutinis jo susitikimas su S. Kurulenka.

R. Lipskis taip pat rinko užsienio žvalgybą dominančią informaciją apie „Oro navigaciją“, Tarptautinį Vilniaus oro uostą ir Lietuvos kariuomenės bazę, kurioje įsikūrę NATO kariai, Zoknių oro uoste prie Šiaulių.

Prokuroro teigimu, R. Lipskis savo darbo vietoje skaitmeniniu fotoaparatu 2012-ųjų spalio 19-ąją nufotografavo pluoštą „Oro navigacijos“ dokumentų, susijusių su Vilniaus oro uostu.

Penkiuose segtuvuose, kuriuos R. Lipskis fotografavo, buvo informacija apie „Oro navigacijos“ infrastruktūrą, komunikacijos kanalus, įvairios įrangos techniniai duomenys, taip pat įvairi informacija apie oro uostą ir jos infrastruktūrą, pakilimo bei nusileidimo takų techninė dokumentacija ir t. t.

Skaitmeninę kortelę su nuotraukomis R. Lipskis baltarusiui perdavė po trijų dienų – spalio 22-ąją, apie 17 val., Dariaus ir Girėno g. esančioje Vilniaus „Lytagros“ parduotuvėje.

Kito susitikimo metu, kuris įvyko 2013-ųjų kovo 4-ąją, R. Lipskis Baltarusijos žvalgybininkui pažadėjo perduoti informaciją apie Zoknių oro uostą, NATO kariuomenės bazę, jos apsaugą, patekimo į oro uosto teritoriją išdėstymą, planuojamus statyti naujus objektus, taip pat kokiomis ryšio ir stebėjimo priemonėmis naudojasi NATO kariai.

Prokuroras pažymėjo, kad R. Lipskis taip pat rinko informaciją apie Zoknių oro uostą aptarnaujančius darbuotojus.

Zoknių oro uoste surinktą informaciją R. Lipskis, įtariama, Baltarusijos žvalgybininkui perdavė žodžiu susitikimo metu. Tuomet taip pat jis pažadėjo, kad ir toliau bendradarbiaus su Baltarusija bei pateiks įvairių duomenų.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad už Baltarusijos žvalgybininkui perduodamą informaciją R. Lipskis būtų gavęs piniginį atlygį.