Tačiau ministrės patarėjas aukštajam mokslui Eugenijus Butkus sako, jog mokslininkai trauksis iš projekto, tai taip nuspręs Europos Komisija (EK). Jis BNS patvirtino, jog pati Baltarusija kreipėsi į projekto užsakovę EK, kad Lietuva dėl jos griežtos pozicijos Astravo AE klausimu būtų pašalinta iš projekto.

„Jei bus paskelbta oficiali pozicija (EK - BNS) nedalyvauti, LEI mokslininkai tarptautiniame EK projekte nedalyvaus. Jei Lietuvos atstovai projekte dalyvautų, jie galėtų daryti įtaką siekiant užtikrinti saugumą ir dalyvavimas šiame tarptautiniame projekte keliant tarptautinius saugos reikalavimus gali būti teigiamas dalykas“, - BNS perduotame komentare teigė buvęs Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vadovas E. Butkus.

Pasak jo, baltarusiai kreipėsi į EK, kad lietuviai būtų eliminuoti iš projekto, nes šie yra iš anksto nusistatę, jog Astravo elektrinė yra nesaugi, o tai kenktų darbui.

„Europos Komisija gavusi Baltarusijos kreipimąsi svarstys, ar Lietuvos energetikos instituto mokslininkus projekte palikti“, - tikino E. Butkus.

Jo teigimu, Lietuvos dalyvavimas projekte yra svarbus, nes Baltarusija šiuo metu laikosi Rusijos institucijų sukurtų standartų.

„Tai, kad lietuviai buvo pakviesti į ES konsorciumą, rodo LEI ir Lietuvos branduolinės saugos standartų pripažinimą. Mūsų dalyvavimas šitame projekte yra svarbus, kadangi Lietuvai ypač aktualus saugumo aspektas“, - kalbėjo ministerijos atstovas.

LEI direktorius Sigitas Rimkevičius BNS taip pat teigė, kad Baltarusija suinteresuota, jog Lietuva projekte nedalyvautų.

„Inicijavimas, kad išeitume iš projekto, pradėjo vykti praėjusią savaitę, dar prieš kylant triukšmui, iš Baltarusijos pusės. Visaip gali galvoti, tai sutapimas laike, ar kaip. Baltarusiai aiškina Europos Komisijai, kad lietuviai turi nesukalbamą poziciją ir mes neduosime dokumentacijos, kol nepašalinsite iš komandos lietuvių“, - BNS tikino LEI vadovas.

Anot S. Rimkevičiaus, dėl pasitraukimo LEI apsispręs po pokalbių su Užsienio reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerijomis.

URM penktadienį pareiškė, kad LEI turėtų persvarstyti savo poziciją dėl dalyvavimo projekte. LEI vadovas tikino, kad projektu siekiama Baltarusijoje įdiegti vakarietiškus branduolinės saugos standartus ir, jo nuomone, tai duoda naudos.

Projektas, kuriame dalyvauja Lietuvos mokslininkai, finansuojamas pagal EK programą „Branduolinės saugos instrumentas“, kuriai tam tikrą dalį lėšų skiria ir Lietuva. Jo vertė siekia apie 3,5 mln. eurų, o Lietuvos energetikos institutas, anot S. Rimkevičiaus, iš jo uždirbs apie šimtą tūkstančių eurų. LEI projekte pradėjo dalyvauti 2014 metais, nurodoma, kad jis turėtų baigtis 2017 metais.

Lietuva yra pagrindinė Astravo atominės elektrinės kritikė. Vyriausybė rugsėjo viduryje pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą. Lietuva ketina riboti elektros pralaidumus su Baltarusija bei ją apmokestinti. Taip pat siūloma uždrausti Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei teikti paslaugas Baltarusijai.

65 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Astravo AE kelia grėsmę šalies saugumui, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta visuomenės apklausa.