Ši savybė primena socialdemokratų patriarchą, pirmąjį Lietuvos prezidentą Algirdą Brazauską, kuriam bet kokia kritika irgi nutekėdavo kaip nuo žąsies vanduo.

Kaip liudija DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa, premjerą A. Butkevičių žmonės beveik idealizuoja: net 33,3 proc. respondentų mano, jog ministro pirmininko pareigas užimti gali ne kas kitas, kaip tik jis.

A. Butkevičiaus reitingai net septynis su puse karto aukštesni už ekspremjero Andriaus Kubiliaus ir devynis kartus didesni už koalicijos partnerio Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho reitingus.

Taikosi į DP rinkėjus ir laukia prezidento rinkimų?

Ryšių su visuomene specialistas, agentūros „Nova Media“ vadovas Arijus Katauskas teigia, kad premjeras A. Butkevičius savo reitingus auginasi pagal populiarią kinų patarlę: „Pasėdėk ilgiau prie upės ir pamatysi, kaip plaukia tavo negyvo priešo kūnas“. Ši patarlė kalba apie kantrybės svarbą norint nugalėti savo priešus.

Pasak A. Katausko, premjeras kaip tik ir demonstruoja kantrumą, nuosaikumą, atsiribojimą nuo didelių konfliktų. Kitaip tariant, jeigu kas nors konfliktuoja, jeigu iškyla jautri problema, A. Butkevičius geriausiu atveju pasakys, kad jam reikia viską išsiaiškinti.

Arijus Katauskas
„Iš komunikacinės pusės premjeras puikiai pasinaudoja tuo, kas vyksta aplinkui, pats nepatekdamas į jokias kolizijas. Kalbėdamas apie premjero reitingus net prisiminiau kinų patarlę: pasėdėk ir palauk, kol upės nuneš tavo priešo lavoną. Taip iš tiesų ir vyksta: visi spėja prisidirbti, visi patenka į nepavydėtinas situacijas, o premjeras nebuvo rimtai patekęs į jokį skandalą. Vienintelis dalykas, ką galima prisiminti, tai aštresni premjero nesutarimai su prezidente dėl „Gazprom“ ir Rusijos iš principo. Bet realiai per metus laiko daugiau nieko neįvyko“, - teigė A. Katauskas.

Pasak ryšių su visuomene specialisto, A. Butkevičius savo retorika yra netgi šiek tiek panašus į socdemų patriarchą A. Brazauską, nes niekad nesako aštrios nuomonės, jo teiginiuose vyrauja frazės: „duokit man faktus“, „pažiūrėkime iš esmės“, „išsiaiškinkime ir tada pateiksiu savo vertinimą“.

„Mes matome tą patį dėliojimą: nėra karštakošiško vertinimo. Dabartinis premjeras netgi turi šiek tiek per daug užlaikytą nenorą pateikti savo nuomonę. Bet pas abu buvo labai aiškus slėpimasis po sąvoka: išsiaiškinkim, o tada aš pateiksiu vertinimą. Nors A. Butkevičius negali tiesiogiai tapatintis su a.a. prezidentu, nes tuomet visi aiškiai pamatytų skirtumus, bet pasiskolinti retoriką jam labai naudinga. Tai nėra vienas prie vieno atkartojimas, bet panašumai per daug akivaizdūs“, - teigė A. Katauskas.

„Nova Media“ vadovas taip pat teigia, kad per šios Vyriausybės darbo metus nekalbama apie žmonėms nepatinkančius dalykus: mokesčių didinimą, pensijų ar atlyginimų mažinimą. Kadangi neigiamo konteksto nėra, A. Butkevičiaus reitingai iš esmės auga tik dėl to, kad jis nuolat matomas ir būdamas matomas nepasako nieko blogo.

„Galima sakyti, kad šiuo metu, skirtingai nuo prieš tai buvusios Vyriausybės, nėra jokių didelių sukrėtimų, kurie galėtų paveikti reitingus. Su šita Vyriausybe nevyksta nieko panašaus, kas vyko su praėjusia: ekonomika stabiliai nežymiai auga, žmonės nepatyrė jokių sukrėtimų, reitingai – kaip buvo aukšti, taip ir lieka aukšti. Todėl dabartinėje situacijoje, kai premjeras nėra įsivėlęs į jokius skandalus, kuriozus, nėra jokių priežasčių tiems reitingams būti mažiems“, - sakė ryšių su visuomene specialistas.

Jo nuomone, kai politikas elgiasi taip, kaip A. Butkevičius, jis kažko laukia. Šiuo atveju jis gali laukti arba prezidento rinkimų, arba labai švelniai siekti pervilioti Darbo partijos rinkėjus, nors šie siekiai vienas kitam neprieštarauja.

„Premjero komunikacija nukreipta ne į tuos, kurie balsvo už prezidentę ar nebalsavo, ji nukreipta į tą rinkėją kuris balsavo už Darbo partiją“, - teigia A. Katauskas, pridurdamas, kad „darbiečiai“ be jokių pastangų kompromituojasi patys, o kiti koalicijos partneriai didelių bėdų nekelia.

A. Butkevičius užbūrė trečdalį Lietuvos rinkėjų

Remiantis rugsėjo mėnesį atlikta visuomenės nuomonės apklausa, daugiausia apklaustų gyventojų premjeru nori regėti dabartinį ministrą pirmininką A. Butkevičių. Ties jo pavarde pliusus dėjo net 33,3 proc. respondentų. Šio politiko reitingas per mėnesį nė kiek nepakito.

A. Butkevičius geidžiamiausių premjerų sąraše net keletą kartų lenkia kitus politikus. Pavyzdžiui, kad premjero pareigas geriausiai tiktų eiti konservatorių lyderis, buvęs ministras pirmininkas A. Kubilius, mano tik 4,4 proc. šalies gyventojų.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininką, europarlamentarą Rolandą Paksą premjeru norėtų matyti 4,2 proc. žmonių – tiek pat, kiek ir konservatorę, buvusią Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

Tuo tarpu Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, atrodo, visai prarado gyventojų simpatijas. Jeigu šios valdančiosios koalicijos gyvavimo pradžioje, arba 2012-ųjų pabaigoje, premjeru jį norėdavo matyti 12-16 proc. gyventojų, tai šių metų rugsėjo mėnesį taip manančių buvo tik 3,6 proc. Tiesa, V. Uspaskicho reitingas paaugo 0,5 proc.

Dar mažiau už V. Uspaskichą, premjero kėdėje gyventojai nori matyti socialdemokratų europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę (2,9 proc.) bei aplinkos ministrą, „tvarkietį“ Valentiną Mazuronį (2,8 proc.).

Premjerais gyventojai taip pat nelabai įsivaizduoja Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį (2,6 proc.), socialdemokratų europarlamentarą Zigmantą Balčytį (2,2 proc.) bei valstiečių žaliųjų lyderį Ramūną Karbauskį (2,2 proc.).

Už dešimtuko ribų potencialių premjerų sąraše atsidūrė Vilniaus meras Artūras Zuokas ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda su 2 proc. norinčiųjų juos matyti ministro pirmininko poste.
Kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti MP pareigas?

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad A. Butkevičius daugumai rinkėjų gali atrodyti šiltas, nearogantiškas ir paprastas. Visuomenė, anot politologo, neapkenčia ironijos ir intelekto demonstravimo, tuo tarpu A. Butkevičius, jo nuomone, panašus į kaimo inteligentą, todėl atrodo priimtinas.

„Jis toks žmogus: ir klystantis, ir pasitaisantis. Aš reitingus aiškinčiau jo paprastumu ir tuo, kad žmonės to yra pasiilgę. Nes mūsų politikams ir elito atstovams trūksta tokio žmogiško šiltumo“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Socialdemokratų populiarumas – irgi aukštumose

Tačiau dangų siekia ne tik A. Butkevičiaus populiarumas. Akivaizdu, kad partijos lyderio ir premjero populiarumas į viršų tempia ir socialdemokratus, nors jie yra valdančioji partija. Kaip žinoma, valdantieji kadencijos metu būna ne itin mylimi, nes turi priimti konkrečius sprendimus, kuriems gyventojai kartais nepritaria.

Kaip liudija „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa, rugsėjo mėnesį net ketvirtadalis apklaustų respondentų (25,4 proc.) buvo pasirengę balsuoti už socialdemokratus. Jų populiarumas per mėnesį netgi nežymiai paaugo.

Pagal populiarumą antri „tvarkiečiai“, tačiau jų atsilikimas nuo socialdemokratų labai didelis: už partiją „Tvarka ir teisingumas“ balsuotų 9 proc. rinkėjų. Beje, šios partijos reitingas per mėnesį paaugo 1,2 proc.

Trečioji vieta populiariausių partijų sąraše tena Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, jų reitingas stabilus – 8,4 proc.

Tuo tarpu „darbiečiai“ buvo tarp tų, kurie populiarumą nežymiai praranda: jeigu rugpjūčio mėnesį už juos balsuoti buvo pasirengę 9 proc. rinkėjų, tai rugsėjį – 8,3 proc.

Paskutinis rinkimų barjerą peržengtų Liberalų sąjūdis, už kurį balsuotų 6,4 proc. respondentų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, A. Zuoko partija „Taip“, rinkimų barjero neperžengtų, nors tradicinė statistinė apklausa paprastai neatspindi Lenkų rinkimų akcijos rinkėjų specifikos.

Nebalsuoti rinkimuose svarsto 18,9 proc. žmonių. Dar 13,7 proc. nežinotų, kam atiduoti savo balsą.
Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį?

Vyriausybės veiklos vertinimas: nei šioks, nei toks

Klausiami, kaip vertina dabartinės Vyriausybės veiklą, gyventojai nepasižymėjo vieninga nuomone. Aiškiai teigiamai darbą įvertino vos 3,1 proc. žmonių, o variantą „greičiau teigiamai“ rinkosi jau 37 proc. respondentų.

Greičiau neigiamai A. Butkevičiaus ministrų kabineto darbą sakė vertinantys 30,1 proc. žmonių, o dar 16,5 proc. premjerui buvo negailestingi – jų nuomone, Vyriausybės veikla gali būti vertinama griežtai neigiamai.

Dar 13,3 proc. žmonių neturėjo aiškios nuomonės arba į klausimą neatsakė.
Kaip jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą?

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų rugsėjo 23-28 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.