Intrigai paaštrinti į viešumą pateko būtos ir nebūtos abiejų institucijų vadovų nuodėmės, o aukščiausiems valstybės pareigūnams pateikiama netgi abejotino tikrumo informacija. Į šį karą yra įtraukti net šalies Prezidentas ir aukšti Seimo pareigūnai.

Pasipylė kaltinimai vadovams

Pirmiausia seksualiniu priekabiavimu buvo mėginama viešai apkaltinti Vidaus reikalų ministerijos sekretorių Joną Liaudanską, vėliau prisiminta ir vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio žmonos Vilmos senos paskolos istorija.

Savo ruožtu ministras, remdamasis statistiniais duomenimis, viešai apkaltino Policijos departamento vadovus, kad šie blogai tiria automobilių vagystes.

Sukilo prieš statuto projektą

Teisėsaugos ekspertai įžvelgė, jog nesutarimai paaštrėjo po to, kai Vidaus reikalų ministerijos vadovai, siekdami padidinti savo įtaką policijai, parengė Vidaus tarnybos statuto projektą. Prieš šį dokumentą, kurį rengė ministerijos sekretorius J.Liaudanskas, iškart sukilo beveik visi Policijos departamento vadovai.

Vienintelis aukštas Policijos departamento pareigūnas, nepalaikęs generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus, tuomet buvo generalinio komisaro pavaduotojas Romualdas Senovaitis. Patekęs tarp girnų R.Senovaitis net buvo parašęs pareiškimą atleisti jį iš darbo.

Neįtiko daugelis nuostatų

Departamentui ypač užkliuvo projekto nuostata, kad teritorinių komisariatų vadovus skirtų ne policijos generalinis komisaras, o vidaus reikalų ministras.

Neįtiko ir siūlymas policijos pareigūnams įvesti laipsnius. Policijos vadovų netenkino net ir ta aplinkybė, kad įvedus laipsnius gerokai padidėtų visų pareigūnų atlyginimai bei socialinės garantijos.

Ypač stipriai tam priešinosi generalinis komisaras V.Grigaravičius. Projekte buvo numatyta, kad jo pareigos - Policijos departamento direktorius, o laipsnis - generalinis komisaras.

„Galbūt policijos vadovai įtarė, kad pasikeitus pareigų pavadinimui teks juos iš naujo paskirti į postus, ir todėl sulaukėme tokios priešpriešos", - samprotavo vienas statuto autorių, ministerijos Viešojo saugumo departamento vadovas Rimantas Pukanasis.

Nerimas kilo ir dėl nuostatos, kad aukštesnes pareigas policijos struktūroje gali užimti tiktai aukštąjį teisinį išsilavinimą turintys žmonės.

Priėmus naująjį statutą grėsmė iškiltų, pavyzdžiui, generalinio komisaro pavaduotojui Vizgirdui Telyčėnui bei valdymo tarnybos vyriausiajam komisarui Algirdui Debeikiui. Pirmasis yra baigęs buvusį Vilniaus inžinerinį statybos institutą, o antrasis - Žemės ūkio akademiją.

Buvo bandyta ieškoti sutarimo

Kilus pirmosioms aistroms, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, kūrę statuto projektą, buvo priversti šiek tiek sušvelninti savo poziciją.

Spalio 24 dieną įvykusiame ministerijos kolegijos posėdyje J.Liaudanskas pateikė naują projekto variantą, kuris turėjo būti pateiktas tvirtinti Vyriausybei. Šįkart buvo siūloma, kad teritorinių policijos komisariatų vadovus jau skirtų ne vienas ministras, bet generalinis komisaras, suderinęs su ministru.

Kad policijos vadovai nesibaimintų dėl savo likimo, projekto autoriai pakeitė ir pareigų pavadinimus ir jas sudubliavo su laipsniais. Tarkime, V.Grigaravičiaus pareigos buvo pavadintos - policijos generalinis komisaras, o laipsnis - generalinis komisaras.

Bet ir tokio kompromiso Policijos departamento vadovams buvo maža. Po posėdžio pareigūnai išsiskirstė taip ir nesuradę abiem pusėms priimtino sprendimo.

Ketino išžaginti kolegę?

Netrukus po ministerijos kolegijos posėdžio „Lietuvos rytui" ir kitoms žiniasklaidos priemonėms buvo pateikta žinių, jog ministerijos sekretorius J.Liaudanskas seksualiai priekabiavo prie savo kolegių.

Slapti šaltiniai tvirtino, kad kartu su kolegomis iš Lietuvos, Baltarusijos ir Kaliningrado švęsdamas Angelų sargų dieną J.Liaudanskas tiek įkaušo, jog ėmė nepadoriai kabinėtis prie savo kolegų žmonų. Kai turinčioms gynėjų moterims pavykę išsisukti, pareigūnas esą bandė išžaginti Kaliningrado srities Interpolo pareigūnę Galiną Nabatovą.

Tų pačių šaltinių teigimu, vidaus reikalų ministras J.Bernatonis tai žinojo, bet nesiėmė jokių deramų priemonių.

Informacija pribloškė „auką"

Žinios buvo pateiktos tiksliai nurodant įvykių vietą, laiką, dalyvių, liudininkų bei nukentėjusiųjų pareigas ir pavardes.

Kai „Lietuvos rytas" pradėjo tikrinti gautas žinias, nepavyko surasti nė vieno liudininko, kuris sutiktų tai viešai patvirtinti. Kai kurie puotoje dalyvavę pareigūnai net įrodinėjo, kad J.Liaudanskas vienas pirmųjų išvyko ir net nevartojo alkoholio.

Priblokšta galimo priekabiavimo skandalo buvo ir pati G.Nabatova. „Ar jums galvoje negerai? Iš kur traukiate tas nesąmones? Nieko nekomentuosiu", - tokiais žodžiais į pirmąjį „Lietuvos ryto" klausimą apie nepadorų Lietuvos pareigūno elgesį reagavo Kaliningrado srities pareigūnė.

Ministras nujaučia šaltinį

Vidaus reikalų ministras J.Bernatonis „Lietuvos rytui" neneigė, kad ir jį pasiekė tokios žinios: „Tai - bandymas apšmeižti. Nieko panašaus nebuvo". Paklaustas, ar atliktas faktų tyrimas, ministras tvirtino, kad gali tekti atlikti kitą tyrimą ir išsiaiškinti, kas ėmėsi šmeižto.

J.Bernatonis užsiminė žinąs, kad J.Liaudanską šmeižianti informacija plinta iš Policijos departamento. Buvo net sudarytas neoficialus įtariamųjų sąrašas. Į jį pateko keli su Policijos departamentu susiję asmenys. Tarp jų - geras V.Grigaravičiaus bičiulis, Eks-komisarų biuro vadovas Petras Liubertas bei Policijos departamento eismo priežiūros tarnybos vadovas Juozas Blaževičius.

Tačiau tiek J.Blaževičius, tiek P.Liubertas „Lietuvos rytui" kategoriškai neigė kam nors pasakoję apie Trakuose vykusią puotą.