„Darbai tęsiasi ir pagal šiai dienai sudarytas sutartis daugiau nei 30 tūkstančių reagentų, skirtų koronaviruso infekcijai nustatyti, ateinančią savaitę turi pasiekti Lietuvą. Toliau jie bus paskirstyti ir regionuose – taip galėsime atlikti kur kas daugiau testų nei iki šiol“, – rašo S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas pripažįsta, kad situacija tiekimo grandinėse visame pasaulyje netenkina, patirtis rodo, kad galimi ir vėlavimai, tačiau tikina, kad bus padaryta viskas, jog to nenutiktų. S. Skvernelis akcentuoja, kad kuo sklandesnis reagentų tiekimo užtikrinimas yra aiškus prioritetas.

„Šiandienai bendromis pastangomis yra užsakyta beveik 200 tūkstančių reagentų. Užsakėme ir papildomą siuntą greitųjų testų. Laukiame atgabenant beveik 2 milijonus respiratorių, beveik 6 milijonus vienkartinių kaukių ir kitų būtinųjų apsaugos priemonių“, – feisbuko paskyroje informuoja ministras pirmininkas, akcentuodamas, kad šalies medikų apsauga yra kovos su virusu būtinoji sąlyga.

S. Skvernelis taip pat pažymi, kad rezervo atsargos senka, tačiau tikina, kad naujos siuntos Lietuvą pasieks laiku.

„Labai aiškiai įpareigojau visas ministerijas dirbti kartu, kad logistika veiktų taip, kaip turi veikti. Mums visiems tai yra naujas milžiniškas iššūkis. Tokiu režimu valstybė dirba pirmąkart, todėl natūralu, kad ne viskas sklandu, o ir klaidų ne visada pavyksta išvengti“, – pripažįsta premjeras.

SAM: stengsimės, kad reagentai būtų pristatyti laiku

Jau anksčiau užsakyti daugiau nei 30 tūkst. reagentų, skirtų koronaviruso infekcijai (COVID-19) nustatyti, ateinančią savaitę pasieks Lietuvą. Jei bus išvengta logistinių ir kitų trikdžių, jų pristatymas numatytas kovo 23-27 dienomis. Toliau jie bus paskirstyti ir regionuose – tai leis atlikti daugiau tyrimų, nei iki šiol.

Savo ruožtu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dės pastangas, kad reagentai būtų pristatyti laiku. Šiuo metu bendromis pastangomis yra užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų.

Taip pat užsakyti greitieji testai. Dalis jų turėtų būti pristatyta per savaitę, t. y. iki kovo 27 d., likę – per 2 savaites – iki balandžio 3 d. Šie testai bus skirti medikams ir pareigūnams.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju, pirmiausia turės skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.