Kaip feisbuke pranešė premjeras Saulius Skvernelis, kol kas miestas nebus uždaromas.

„Miestas nebus uždarytas – bent kol kas. Kažkokie ypatingi apribojimai taip pat dar nėra įvedami. Tačiau ko tikrai primygtinai prašome ukmergiškių – susilaikyti nuo absoliučiai visų nebūtinų keliavimų po miestą. Įskaitant draugų, giminių lankymą bei panašius dalykus. Kitų miestų gyventojus raginame susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ukmergę“, – rašo S. Skvernelis.

Jo teigimu, mieste aktyviau budės policijos pareigūnai, bus tikrinami izoliacijoje likti privalantys asmenys.

„Policijos bus paprašyta itin griežtai ir nuolat tikrinti, ar asmenys, kurie turi būti saviizoliacijoje, to laikosi. Lygiai taip pat bus stebima, ar visi gyventojai laikosi karantino reikalavimų. Piktybiškai to nepaisantiems ar ignoruojantiems nepavyks išsisukti nuo atsakomybės“, – rašo S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas informavo, kad Sveikatos apsaugos ministerijai pavesta tirti daugiau ukmergiškių.

„Ne procentais – kartais. Ukmergėje taip pat bus įsteigtas mobilusis patikros punktas. Vietos medikams, savanoriams, policijos pareigūnams, savivaldybės darbuotojams ir kitiems bus skirtos papildomos apsaugos priemonės.

Ir dar vienas dalykas: suderinus su savivaldybe planuojama dezinfekuoti miesto gatves ir kitas vietas. Bent jau pagrindines“, – informavo premjeras.

S. Skvernelis taip pat pabrėžė, kad maisto ir kitų būtinųjų prekių tiekimui į Ukmergę „nebus taikomi jokie ribojimai“.

„Žmonėms nėra ko nerimauti, tikrai nieko nepritrūks“, – ramino jis.

Premjeras patikino, kad į Lietuvą keliauja ir daugiau apsaugos priemonių, kurių reikia ir medikams, ir visiems Lietuvos gyventojams.

„Dalis jau keliauja, dalis tuoj keliaus, bet faktas, kad tai yra dalykai, kurių mums visiems šiandien reikia bene labiausiai. Todėl daviau aiškų nurodymą atsakingiems ministrams ir kanceliarijos darbuotojams: daryti greitai ir daryti viską, kad Lietuva būtų tiesiog užtvindyta kaukėmis, respiratoriais, akiniais, pirštinėmis ir kitkuo, ko reikia“, – savo socialiniame tinkle rašė S. Skvernelis.

Sprendimai įsigalios nuo rytojaus ryto

Kaip ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė G. Surplys, policija kontroliuojant saviizoliacijoje esančius asmenis Ukmergėje galės pasitelkti ir buvusius pareigūnus, ir savanorius. Jų prašoma atsiliepti.

„Bus stebima, ar visi gyventojai laikosi karantino reikalavimų, piktybiškai to nepaisantiems ar ignoruojantiems bus taikoma atsakomybė“, – sakė G. Surplys.

Jo teigimu, visi šie sprendimai turėtų įsigalioti nuo rytojaus ryto.

Paklaustas, kodėl priimtas sprendimas Ukmergės neuždaryti, G. Surplys patikino, kad vadovaujamasi ir medikų rekomendacijomis.

„Šiuo metu tikrai tie žmonės, kurie yra galimai turėję kontaktą su virusu infekuotais asmenimis yra visi stebimi, yra visi izoliuoti ir dėl to buvo priimtas tas sprendimas užtikrinti, kad dabartinės karantino sąlygos būtų maksimaliai veikiančios šiame mieste“, – aiškino G. Surplys.

Jis teigė, kad šiuo metu speciali ekstremaliai situacijai vadovaujanti komisija mano, kad tokių priemonių pakanka.

„Jei matysime, kad jos neveikia ir židinys toliau plečiasi, bus galima galvoti apie griežtesnes priemones“, – sakė G. Surplys.

Kaip anksčiau teigė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, bus tiriami visi su medikais ir užsikrėtusiais kontaktavę asmenys.

„Gausime mobilią stotelę, kurioje pagal tam tikrus algoritmus tikrinsime visus be išimties žmones, kurie turėjo kažkokius kontaktus su medikais, su ligonine, su sergančiais žmonėmis“, – BNS sakė Ukmergės rajono administracijos direktorius Darius Varnas.

D. Varno žiniomis, ketvirtadienį koronavirusas nustatytas dar keturiems medikams. Iš viso, jo duomenimis, Ukmergėje nustatyta 17 susirgimų COVID-19, iš jų aštuoni – medikai.

Mieste nuo COVID-19 mirė trys žmonės. Koronavirusas nustatytas ir šios ligoninės medikams, dauguma personalo šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Pasak D. Varno, šiuo metu ligoninė praktiškai uždaryta, joje veikia tik Slaugos skyrius, tyrimai atlikti visiems jo pacientams, tiriami ir medikai.

„Dirba slaugos skyrius, naujų pacientų nepriimame. Tie 94 pacientai, kurie yra Slaugos skyriuje, jiems yra padaryti visiems testai, atsakymų dar neturime. Padaryta 14 medicinos darbuotojų testai vakar, atsakymų neturime. Šiandien vėl maždaug dirbančių bus 14 ir jiems bus daromi testai. Testų gavome 330, tai visus išnaudosime: pradedant nuo pacientų, baigiant visais medikais, dirbančiais ir po to – kurie izoliuoti“, – sakė Ukmergės rajono administracijos vadovas.

Iki ketvirtadienio ryto Lietuvoje patvirtinta 290 susirgimų koronavirusu COVID-19.