„Esame įsipareigoję įstatymo projektą suderinti su opozicinėmis frakcijomis – tiek su socialdemokratų, tiek galbūt ir su Darbo partijos frakcija. Jeigu toks poreikis būtų, mes mielai aptartume tą projektą ir su valstiečių žaliųjų sąjunga. Bet, tiesą sakant, iš to, ką girdžiu viešojoje erdvėje, yra labai daug kritikos, ideologinio priešiškumo.

Jeigu šios dienos gerbiamo opozicijos lyderio pasisakymus priimti kaip kvietimą ieškoti kompromiso, tai mes tam kompromisui esame atviri. (…) Bet kompromisas visada vyksta dvejomis kryptimis: ne tik mes darome nuolaidas, bet ir jūs turite dėl tam tikrų dalykų surasti bendrumų.
Planuojame projektą užregistruoti artimiausių dviejų savaičių laikotarpiu. Labai tikimės, kad iki gegužės pabaigos projektas bus pateiktas Seimui pateikimo stadijoje“, – laidoje „Delfi Tema“ kalbėjo T. V. Raskevičius.

Opozicijos lyderis buvo atviras, kad kompromisų paieška nebūtų lengva.

„Kalbant apie kompromisų paiešką, Tomai, ko mes siekiame? Jeigu mes siekiame padaryti pirmus žingsnius apie teisinių santykių sureglamentavimą net ir tarp vienalyčių porų. Taip, tada tuos žingsnius reikia žengti: apsaugoti ir turtinius interesus, ir kas susiję su sveikatos klausimais. Galiausiai lieka ir atrodo daugiau buitinis , bet labai svarbus klausimas dėl teisės neliudyti prieš savo artimą asmenį, kalbant apie baudžiamąsias bylas“, – sakė S. Skvernelis.

Tačiau opozicijos lyderiui netinka tai, kaip siekiama tuos klausimus spręsti dabar. Iš viešų diskusijų ir nutekėjusio Partnerystės įstatymo projekto aprašymo jam susidaro įspūdis, kad partnerystę bandoma prilyginti santuokai.

„Santuoka ir partnerystė turėtų būti du skirtingi institutai. Bet kadangi partnerystės turinys kol kas niekaip nėra apibrėžtas ir matomas, tai matome, kad bandoma sutapatinti šituos du skirtingus institutus, o tai teisiškai nėra gerai. Manau, kad pirmiausia turime apie tai kalbėti, o po to žiūrėsime, kokia bus situacija“, – sakė S. Skvernelis.

Jis nemano, kad valstiečiai žalieji galėtų pritarti tokioms įstatymo projekto nuostatoms, kokios buvo nutekėjusios į viešumą.

„Diskutuoti – taip, galime. Bet yra tam tikros linijos, kurias bus sunku peržengti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Sako, kad tokiu atveju reikėtų taisyti Konstituciją

Apskritai opozicijos lyderis, pagal nutekėjusią informaciją, susidarė įspūdį, kad iš esmės Partnerystės įstatymo projekte ir yra kalbama apie santuoką, tik pavadinimas pakeistas, taip bandant išvengti procedūros dėl Konstitucijos keitimo.

„Aš tikrai nematyčiau tragedijos, jeigu kolega Tomas teiktų net ir tokį įstatymo projektą. Tai atliepia rinkėjus, kurie už juos balsavo. Tai būtų galbūt daugiau sąžininga. Aišku, reikėtų taisyti Konstituciją, pabandyti surinkti 94 balsus“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, tai, kas aprašyta tame nutekėjusiame projekte, yra „labai arti santuokos – ir pavardės keitimas, ir apibrėžimas“.

„ Tai yra kolegos bandymas įvilkti turinį į kitokį rūbą, tikintis, kad jis lengviau praeis ir bus kompromisas. Manau, kad kompromiso reikia ieškoti, bet ieškosime tada, kai bus įstatymo projektas pateiktas“, – sakė S. Skvernelis.

Dėsto, kad santuoka ir partnerystė yra skirtingi dalykai

Projektą su kolegomis rengęs V. T. Raskevičius su tokiomis S. Skvernelio interpretacijomis nesutinka.

„Santuoka ir partnerystė yra du skirtingi teisiniai instrumentai, skirti sureguliuoti žmonių tarpusavio santykius. Tiek santuokos sudarymas, tiek partnerystės institutas, yra numatyti šiandien Civiliniame Kodekse (CK). Vienintelė problema, kad 2001 metais numačius partnerystės institutą CK, iki šiol nėra priimtas įstatymas, kuris leistų tą institutą faktiškai sudaryti“, – aiškino politikas.

Pasak jo, nereikėtų šių institutų painioti, nes jie ne tik savo teisių ir pareigų apimtimi, bet ir kokybiškai skirtingi.

„Santuoka yra įtvirtinta mūsų šalies Konstitucijoje, ji yra išimtinai rezervuota kaip vyro ir moters sąjunga, tai nuostatai pakeisti yra reikalinga 94 Seimo narių dauguma. Tokios daugumos mes šiandien Seime tikrai neturime“, – buvo atviras V. T. Raskevičius.

Jo teigimu, yra daugybė skirtumų tarp partnerystės ir santuokos.

„Didžioji dalis buvo aptarti ir viešojoje erdvėje pasirodžiusioje informacijoje. Partnerystė visiškai nereglamentuoja partnerių santykių su vaikais, yra numatomas skirtingas bendro turto režimas, skirtinga nutraukimo tvarka. Tikrai nereikėtų visko plakti į vieną vietą“, – sakė V. T. Raskevičius.

Plačiau su negalutinėmis rengiamo Partnerystės įstatymo projekto nuostatomis galima susipažinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)