„Vyriausybė yra pateikusi Seimui įstatymo projektus. (…) Manau, kad tiktai nieko blogo neturi sudarytos sąlygos kultūringai, patogiai išgerti legalaus silpnojo alkoholio – ar tai būtų vyno taurė, ar alaus bokalas, tiek kažkokioje kavinėje Neries krantinėje, tiek – kažkokiame pajūrio paviljone. Atvirkščiai, ten žmonės negirtuokliauja“, – per Vyriausybės valandą Seime kalbėjo S. Skvernelis.

Kartu Premjero manymu, pakeitimai padėtų savivaldybėms, kurios, pagal nustatytus kriterijus pačios galėtų priimti sprendimus.

„Vyriausybės palaikymo Seime kol kas neturime, bet siūlymas yra. Manau, kad paviljonai, lauko kavinės, kontroliuojamos, dirbančios ribotą laiką (…), yra geriau, negu, kad prasidėtų buitinis alkoholizmas pliažuose“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas skeptiškai atsiliepė apie absoliutų draudimą paviljonuose įrengtose kavinėse prekiauti alkoholiu.

„Galime tik prognozuoti, kokia bus situacija Lietuvos pajūryje, kada yra absoliutus draudimas. Ar nebus taip, kaip dar kai kas prisimena iš vaikystės (galbūt vyresnio amžiaus žmonės geriau prisimena), kai problemos būdavo, kada Baltijos jūroje buvo šaldomas alus buteliuose, ir pliažuose vyko švelniai tariant nelabai malonus poilsis“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Veryga: aš turiu savo nuomonę

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neslepia, kad turi kitokią nuomonę nei premjeras.

„Premjeras turi savo nuomonę, aš turiu savo nuomonę. Nemanau, kad reikia kažką švelninti. Juo labiau, kad nelabai dar buvo galimybės pamatyti, kaip ten viskas vyksta. Mes praktiškai apie kiekvieną priemonę su didele baime kalbėjome, ir neįvyko ta apokalipsė, apie kurią buvo kalbama“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras sutiko, kad nėra kažkas labai blogo išgerti taurę vyno palydint saulę Palangoje prie jūros.

„Kai tai yra būtent toks vartojimas, tai tame kažko labai tragiškai blogo nėra, bet yra visokių žmonių. Yra vieni, kurie saulę su taure vyno palydi, o yra tokių, kurie paskui neatsimena su kuo buvo, kur buvo, lenda vandenį, kelia problemų kitiems žmonėms. Supraskime, kad tai yra tokia vieta, kur yra ilsimasi. Gerai, jeigu viskas vyksta kultūringai, nepadauginus, tada kitiems diskomforto nekyla. Bet turbūt sutiksite, kad visko būna“, – sakė A. Veryga.

Ministras sako, kad tokie scenarijai, kad žmonės susitemps alkoholio butelius iš prekybos centro, ir sumerks į jūrą atsišaldyti, tėra spėlionės.

„Man atrodo, kad darant tokią prielaidą mes įsivaizduojame, kad visi yra kažkokie drebantys, negalintys be butelio išsėdėti valandą prie jūros. Man atrodo – kad taip nėra, visuomenė nėra tokia. Žmogui, kuriam reikia išgerti, jis ras vietą ir būdą, nebūtinai tą darys prie jūros. Man atrodo, kad anksčiau jūroje šaldydavo alkoholį, ne dėl to, kad buvo draudžiama prekyba“, – svarstė A. Veryga.

Pakeitimų prašo ir pajūrio kurortų merai

Kaip rašė „Delfi“, Palangos ir Neringos merai Šarūnas Vaitkus ir Darius Jasaitis pasisako, kad būtų panaikinti draudimai paplūdimiuose įrengtuose paviljonuose prekiauti alkoholiniais gėrimais. Jie baiminasi, kad, jei draudimai išliks, žmonės temps alkoholį prie jūros iš parduotuvių, ir paslapčia vartos daugiau. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pagal liberalų įregistruotas Alkoholio kontrolės pataisas, siūloma leisti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru, alumi ir alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento, leisti prekiauti paviljonuose, automobilinėse parduotuvėse (iš kurių yra aptarnaujami kaimo gyventojai savivaldybės tarybos nustatyta tvarka). Taip pat alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų, leisti prekiauti paplūdimiuose.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad „įvestos alkoholio kontrolės priemonės yra perteklinės ir darančios žalą verslui ir jo plėtrai“.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji vadovė Gražina Belian atkreipė dėmesį į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendaciją, kuri sako, kad „negalima spręsti COVID-19 klausimų per alkoholio vartojimą“.

„Didinamas prieinamumas, mažinamas imunitetas, ir susirgti grėsmė yra didesnė“, – konstatavo G. Belian.