Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis po Vyriausybės posėdžio trečiadienį pristatė naujausius karantino sąlygų pakeitimus.

„Atsiras papildomas ribojimas dėl susisiekimo tarp valstybių. Mes paliekame tik vieną kelto liniją – Kylis–Klaipėda–Kylis. Daugiau susisiekimas keltais nebus galimas. Tai susiję su šalimis, kurios netaiko karantino režimo. Sausumos pasienio punktus paliekame tik du, vienas – tarp Lietuvos ir Lenkijos, kitas – tarp Lietuvos ir Latvijos. Visi asmenys, atvykę į Lietuvą, turės būti privalomai testuojami dėl koronaviruso“, – sakė jis.

Premjerui teko pakomentuoti ir galimą karantino pratęsimo datą. Šiuo metu jis pratęstas iki balandžio 13-osios dienos imtinai.

„Kalbant apie karantino pratęsimą, viskas priklauso nuo mūsų – jei mes sugebėsime situaciją valdyti bent jau tokiomis apimtimis, kurios yra dabar, bus viena situacija. Jei ne, tai, pagal pesimistiškiausias prognozes, tikrai būtų tragiška situacija. Bet, matyt, tos prognozės yra skirtos, kad būtų galima jas suvaldyti. Mums mokslininkai labai aiškiai pasakė, kokia yra mūsų žmonių ir Vyriausybės atsakomybė dėl karantino. Įvertinę realią situaciją ir prognozes, priimsime sprendimą“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Pesimistinis variantas tikrai sukrečiantis“, – apie mokslininkų pateiktas prognozes kalbėjo premjeras. S. Skvernelis teigė, kad COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komiteto posėdyje trečiadienį išklausė mokslininkų prognozių.

Plačiau premjeras jų komentuoti nenorėjo, tik sakė, kad pristatymas visuomenėje bus greitai.

Jis aptarė ir vakarykščius įvykius Seime, kai parlamentarams nepavyko priimti įstatymo pakeitimo, kuris numatytų koronaviruso židiniuose dirbantiems medikams skirti priedą.

„Pirma, dėl aistrų, verdančių dėl vakar nepriimtų Seime kai kurių įstatymų. Reikia suprasti kolegas politikus, kokiomis emocinėmis sąlygomis dirba, reikia žiūrėti atsakingai, nenorėti pasirodyti populistiškai ir geriau, nei esą, teikti pasiūlymus, kurie nėra finansiškai pagrįsti“, – sakė jis.

Per karantiną visi medikai turėtų gauti 15 proc. didesnį darbo užmokestį, o dirbantiesiems koronaviruso židiniuose algos augs nuo 50 iki 100 proc., pranešė premjeras.

Jo teigimu, tokiam modeliui trečiadienį pritarė Vyriausybė. Tam dar turės pritarti Seimas.

„Manau, kad antradienį susirinkęs Seimas tikrai susitelks ir bus pakankamas žmonių skaičius, manau, kad rasime bendrus sprendimus su opozicijos atstovais, kurie nori racionalių, pamatuotų ir atsakingų sprendimų, ir bus priimti tie projektai, kurie pirmiausia susiję su medikų atlyginimais, tai yra visiems medikams – 15 proc., o tiems, kurie dirba židiniuose ar tiesiogiai kovoja su pandemija, – nuo 50 iki 100 proc. galimybės padidinti atlyginimus“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras tikėjosi, kad antradienį Seimas priims sprendimą dėl medikų atlyginimų ir jų priedų.

„Šie sprendimai įsigalios nuo karantino paskelbimo datos, nereikia baimintis, atspirties data bus kovo 16 diena“ , – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Tai, kas vakar vyko Seime, nepuošia mūsų visos politinės sistemos“, – teigė S. Skvernelis.

Premjeras negalėjo įvardyti tikslios pinigų sumos, kurios reikės medikų atlyginimams pakelti.

„Iki 100 procentų atlyginimo priedas mums yra pakeliamas. Viršutinė riba aiški, dėl apatinės dar galima diskutuoti“, – sakė premjeras.

Premjeras teigė, kad nereikėtų skubėti, Seimo posėdis turėtų vykti jau kitą savaitę, o ne šią.

„Toks noras po vakar nelabai gražaus posėdžio verstis per galvą ir daryti neeilinį posėdį nėra labai nuoširdus“, – opozicijos pasiūlymus vertino premjeras.

S. Skvernelis teigė, kad šiuo metu laboratorijose jaučiamas vienos paros atsilikimas.

„Turime pakankamą kiekį testų, apie 3–4 mėnesius mums jų užteks, turime ambicijų ir realių galimybių pasiekti 5 tūkstančius tyrimų per parą. Laboratorijos atsilieka maždaug vieną parą“, – apie laboratorijų darbą sakė premjeras.

S. Skvernelis dar kartą kreipėsi į senjorus.

„Noriu kreiptis į mūsų senjorus. Mes girdime gandų, kurie susiję su pensijomis, – jos nevėluos, jų mažinimas net nėra svarstomas. Jokios grėsmės jūsų socialinėms garantijoms nėra. Jei kas skleidžia tokius gandus, tai yra tik piktybiškas veikimas“, – kalbėjo S. Skvernelis. Ir prašė senjorų likti namuose.

Premjeras užsiminė, kad net ir pratęsus karantiną reikės pradėti galvoti apie būdus, kaip būtų galima gaivinti smulkųjį verslą.

„Mes turėsime ieškoti sprendimų, kalbant apie smulkų verslą, turėsime ieškoti būdų, kaip bandyti gaivinti tam tikras veiklas, bet laikantis ypač griežtų saugumo sąlygų“, – sakė S. Skvernelis.