„Valstiečių“ ir „tvarkiečių“ sukritikuoti ir, pasak jų, valstybės biudžeto galimybėms nepamatuoti „socialdarbiečių“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos keliami reikalavimai tapo viena iš priežasčių, kodėl koalicinės derybos nebuvo užbaigtos dar šią savaitę. Šią savaitę premjeras buvo užsiminęs, kad kai kurie koalicijos formavime dalyvaujantys derybininkai ne visai adekvačiai vertina situaciją. Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis viliasi, kad potencialių koalicijos partnerių lūkesčius atvėsins susitikimas su Vyriausybės vadovu.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigia, kad pirmadienį planuojamame S. Skvernelio susitikime su derybininkais bus siekiama aptarti pagrindinius koalicijos formavimo procese kylančius klausimus.

„Planuojama susitikti ir aptarti pagrindinį dalyką – koalicijoje planuojančių dalyvauti politinių jėgų norus, prioritetus ir kokios yra realios valstybės galimybės“, – Eltai sakė S. Malinauskas. Jo teigimu, Vyriausybėje vyksiančiame susitikime būtų paliestas ir nesutarimus tarp derybininkų keliantis vaiko pinigų klausimas, ir tai, kokias deklaruojamas politikų ambicijas reikėtų mažinti.

„Kadangi dar liko tokių nedidelių nesuderintų klausimų, kalbant apie programinius dalykus, yra noras baigti juos derinti, taip pat atsakyti į visus kitus aktualius klausimus“, – teigė jis.

Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, šią savaitę dėl nepamatuotų reikalavimų kritikavęs „socialdarbiečius“, teigė, kad derybininkų susitikimas su premjeru tikriausiai atvėsins didelius reikalavimus keliančius politikus.

„Manau, kad tai šiek tiek atvėsins mūsų kolegų įsivaizdavimą (...) LVŽS taip pat norėtų daug daugiau nei įmanoma, bet yra tiek, kiek yra, ir kitaip čia nebus. Manau, sveikas protas visuomet laimi“, - Eltai penktadienį sakė R. Karbauskis, pridurdamas, kad, nepaisant kilusių nesutarimų tarp derybininkų, valdančiąją daugumą formuos keturios partijos.

„Manau, mes visi susiderėsime ir tiek „socialdarbiečiai“, tiek kiti bus koalicijoje – aš tuo įsitikinęs. Derėtis ir laikytis savo pozicijos yra gerai, tiesiog ateina metas kompromisams. Koalicinė sutartis bus pasirašinėjama kitą penktadienį“, – apibendrino R. Karbauskis.

Ketvirtadienį po koaliciją formuojančių politinių jėgų pasitarimo nuspręsta derybas dėl valdančiosios daugumos pratęsti iki kitos savaitės. Pranešta, kad derybos dėl valdančiosios koalicijos, likus keliems nesutarimams, nėra baigtos ir sutarties dėl valdančiosios koalicijos pasirašymas planuojamas kitos savaitės penktadienį.

Derybose daugiausia nesutarimų sulaukė vaiko pinigų klausimas. Naujos valdančiosios daugumos „statybose“ dalyvaujanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga reikalauja, kad vaiko pinigai būtų keliami iki 120 eurų, tačiau tam nepritaria „valstiečiai“ bei „tvarkiečiai“. Derybomis nėra patenkinti ir „socialdarbiečiai“, taip pat reikalaujantys gerokai didinti vadinamuosius vaiko pinigus ir neslepiantys pretenzijų į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą. Tačiau R. Karbauskis atkakliai tvirtina, kad šiuo metu Lino Kukuraičio kuruojama ministerija liks „valstiečių“ prerogatyvoje.

Kartu, yra teigęs R. Karbauskis, įvertinus biudžeto galimybes, vaiko pinigus galima didinti iki 100 eurų (70 būtų mokama universali išmoka vaikams ir papildomai 30 eurų daugiavaikių arba socialiniai remtinų šeimų vaikams).

Premjeras S. Skvernelis, vertindamas derybas dėl koalicijos, yra sakęs, kad kai kurie keliami reikalavimai yra neadekvatūs.

Pasak valdančiąją koaliciją sustiprinti norėjusio R. Karbauskio, jeigu vis dėlto, kažkuri partija pasitrauks iš derybų, koalicinė sutartis būtų pasirašyta ir tarp trijų politinių jėgų. Tuomet, pasak jo, būtų formuojama mažumos Vyriausybė.