„Tuo metu, pagal galiojančius įstatymus, bylos už tokius pažeidimus, mes kalbame apie vairavimą esant neblaiviam, net teoriškai negalėjo būti išnagrinėtos pažeidimo padarymo vietoje. Buvo nagrinėjama tik to pareigūno, kuris turi kompetenciją ir įgaliojimus, kabinete“, – teigė S. Skvernelis.

Prieš dvidešimt metų, 1999-aisiais, kelių eismo taisykles pažeidęs K. Jaskelevičius prabilo po to, kai prezidentinių debatų metu apie tarnybinę nuobaudą kalbėjęs S. Skvernelis įvardijo jo pavardę ir pasakė, kad „jo jau gyvo nebėra“.

S. Skvernelis atsiprašė už pasakytus žodžius, tačiau teigia, kad ne visos K. Jaskelevičiaus įvardytos baudos skyrimo aplinkybės yra tikslios.

S. Skvernelio teigimu, policijos pareigūnai tuo metu neturėjo įgaliojimų tiesiog įvykio vietoje paskirti baudos . „Negalėjo. Galėjo surašyti daugiausia, kas ir buvo padaryta. Surašė protokolą, pareiškė kaltinimus ir įformino bylą dėl vairavimo neblaiviam. Pagal tuo metu galiojančius įstatymus, byla buvo siunčiama nagrinėti pagal pažeidėjo gyvenamąją vietą. Kadangi jis galbūt tuo metu gyveno Trakuose, tai byla atėjo į Trakų komisariatą, – teigė premjeras. – Priimant nutarimą, o nutarimas buvo užpildytas taip, kaip reikalauja įstatymas, priimtas sprendimas skirti dviejų tūkstančių litų baudą, nes kitokios alternatyvos pagal tuo metu galiojusius įstatymus už vairavimą nebuvo.“

Saulius Skvernelis
Tuo metu, pagal galiojančius įstatymus, bylos už tokius pažeidimus, mes kalbame apie vairavimą esant neblaiviam, net teoriškai negalėjo būti išnagrinėtos pažeidimo padarymo vietoje. Buvo nagrinėjama tik to pareigūno, kuris turi kompetenciją ir įgaliojimus, kabinete.

Premjeras teigė, kad tuo metu neblaivumas nebuvo skirstomas į lengvą, vidutinį ar sunkų. Visiems neblaiviems vairuotojams buvo taikomos tos pačios baudos: teisės vairuoti transporto priemones apribojimas dvejiems metams arba piniginė bauda – du tūkstančiai litų. „Jokių kitokių „nuo iki“ nebuvo“, – tvirtino tuo metu policijoje dirbęs S. Skvernelis.

K. Jaskelevičius teigė, kad tuo metu didžiausia bauda už vairavimą neblaiviam buvo pusantro tūkstančio litų, tačiau S. Skvernelis tai neigia ir tvirtina, kad bauda buvo 2 tūkst. litų.

Saulius Skvernelis

Debatų metu S. Skvernelis įvardijo, kad jo nubausto žmogaus jau nebėra. Premjeras teigia, kad tikrai atsiprašys jo už šiuos žodžius. „Aš atsiprašysiu. Tikrai nežinau, kur paskaičiau, bet tikrai ne pats sugalvojau. Žinau, kad aš ne vienas toks. Kai kurie jo bendražygiai teigė, kad jis yra... miręs, – kalbėjo kandidatas į Prezidento postą. – Tikrai dėl to atsiprašau ir atsiprašysiu, kad žmogų numarinau ir tikrai to nedariau piktybiškai.“

Saulius Skvernelis
Pagal tuo metu galiojančius įstatymus, byla buvo siunčiama nagrinėti pagal pažeidėjo gyvenamąją vietą. Kadangi jis galbūt tuo metu gyveno Trakuose, tai byla atėjo į Trakų komisariatą.

Pasidomėjus, kodėl S. Skverneliui taip įsiminė K. Jaskelevičiaus pavardė, jis įvardijo, kad dėl to, jog jis – buvęs Seimo narys. „Nebuvo dažnas įvykis, kad tokie žmonės pakliūtų, – teigė premjeras. – Antra – už antspaudo nepadėjimą gavau nuobaudą vienintelę gyvenime.“

Ant baudos skyrimo akto S. Skvernelis neuždėjo savo antspaudo. Kaip jis pats aiškina, tai įvyko netyčia.

Premjeras taip pat atsimena, kad nubaustas pažeidėjas neprieštaravo skirtai baudai, nuėjo į banką ir tą pačią dieną sumokėjo jam skirtą baudą. Tą patį teigė ir K. Jaskelevičius.

S. Skvernelis teigė, kad kito kelio jam ir nebuvo: „Buvo misija neįmanoma su manimi susitarti“.

„Komisariate galbūt buvo kažkokios diskusijos, galbūt su politinėmis potekstėmis, bet antspaudo nepadėjimas yra tikras išsiblaškymas, – teigė premjeras. – Pokalbis kažkoks, matyt, vyko, kad aš klaidą padariau.“

Saulius Skvernelis

S. Skvernelis teigė, kad K. Jaskelevičių dėl minimo įvykio matė tik kartą – kabinete Trakų policijoje.

Premjeras teigia, kad atsimena dar vieną pažeidėją, dėl kurio baudos jam taip pat teko aiškintis, bet jokio pagrindo nebuvo ir jis buvo pripažintas teisiu. Tiesa S. Skvernelis pabrėžė, kad kitas jam įsirėžęs asmuo nėra žinomas: „Tai paprastas žmogus“.

Pažeidėjas teigia, kad pripažino savo kaltę ir baudos neskundė

„Aš niekam nesiskundžiau. Gal kartais atkreipiau dėmesį į baudos dydį, nes turi būti adekvatu pažeidimui. Pagal to meto kodeksą, maksimali bauda turėjo būti 1500 litų, – įvardijo S. Skvernelio prieš dvidešimt metų nubaustas Kęstutis Jaskelevičius ir pakartojo, kad jam buvo skirta dviejų tūkstančių bauda. – Tai gal dar už greičio viršijimą. Gal aš greitį kažkiek viršijau.“

Saulius Skvernelis
Antspaudo nepadėjimas yra tikras išsiblaškymas.

K. Jaskelevičius teigė, kad nežino, kodėl būtent dėl šio įvykio vėliau buvo vykdomas patikrinimas. Jis tik svarstė, kad „galbūt kažkas pamatė, kad ne tas rajonas ar baudos dydis, dvi aplinkybės“.

„Niekam nerašiau, niekam nesiskundžiau, man buvo gėda, todėl pabrukęs uodegą sėdėjau“, – teigė vyras ir prisipažino, kad tuo metu, 1999-aisiais, jau buvo baigęs Seimo nario kadenciją.

Debatuose S. Skvernelis teigė, kad asmens, kurį jis baudė, jau nėra gyvo. „Moralinė žala, – tvirtino vyras, kurio pavardė taip pat nuskambėjo iš kandidato į Prezidento postą lūpų. – Šiandien visi pažįstami skambina ir su vainikais važiuoja.“

K. Jaskelevičius prisipažino, kad jau girdėjo raginimų iš pažįstamo advokato kreiptis į teismą. „Nes tai moralinė žala ir ją turi atlyginti“, – kalbėjo vyras, tačiau pridūrė, kad kreiptis į teismą neketina.

Nubaustas pažeidėjas prabilo po debatų

Pirmadienio vakarą LVŽS kandidatas į Prezidento postą Saulius Skvernelis dalyvavo BNS organizuotuose debatuose kartu su TS-LKD kandidate Ingrida Šimonyte ir Gitanu Nausėda.

G. Nausėda besibaigiant debatams paprašė S. Skvernelio patikslinti, kokią tarnybinę nuobaudą ir kodėl jis buvo gavęs 1999-aisiais.

„Skirtingai nuo mano oponento pono Skvernelio, kurio turbūt kartais padėjėjai pameta mano CV pirmąjį puslapį, mes pasikėlėme jūsų abiejų dešimtmečių veiklos puslapius ir 1999 metus, jūs gal patikslinsite, kur jūs gavote tą nuobaudą, apie kurią dabar yra plačiai kalbama. Man tiesiog norėtųsi sužinoti, kokia buvo tos nuobaudos gavimo priežastis? Nes, žinote, pikti liežuviai prisigalvoja visokių prasimanymų, kalba labai negražiai“, – teiravosi G. Nausėda.

S. Skvernelis įvardijo du atvejus. Antrame buvo paminėtas K. Jaskelevičius.„Galiu ir šiandien įvardyti ir asmenį, jo jau nėra gyvo jau, tai ponas Kęstutis Jaskelevičius. Išnagrinėjus bylą, matyt, nemažai čia jūsų esančių, turėjo santykių su policija, kur nagrinėja bylą policininkas ir ant nutarimo uždeda antspaudą, kuriame yra jo vardas, pavardė ir dedamas parašas. Tai ant to nutarimo aš antspaudo savo neuždėjau, nors ir yra kvitas, čekis, sumokėta 2000 litų bauda už pažeidimą, susijusį su transporto priemonės vairavimu esant neblaiviam, – kalbėjo S. Skvernelis. – Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius man apskundus sprendimą konstatavo, kad pažeidimai yra nešiurkštūs, paprastai ir dėl to, kas yra spekuliuojama dėl griežto papeikimo, jis buvo panaikintas, buvo pakeistas į pastabą.“