„Suprantu, kad šiandieninė nuotolinio ugdymo pradžia nebuvo ideali. Visgi nepamirškime, kad pirmą kartą susiduriame su tokia situacija. Bet kokiu atveju klaidas taisyti privalu, ministerija ir ugdymo įstaigos tai ir daro. Ne teisinkimės, o dirbkime.

Visų žiniai – mokslo metai nebus nutraukti. Kalbant apie brandos egzaminus – per dvi savaites ministerijai pavesta suformuluoti konkrečius pasiūlymus, tada bus ir sprendimai“, – rašo jis.

Premjeras taip pat pateikė svarbią informaciją lietuviams, iki šiol esantiems užsienyje.

„Dėl piliečių, grįžtančių iš užsienio valstybių. Manau, kad buvo duota pakankamai laiko, kas norėjo, tie tikrai turėjo galimybę grįžti. Iki trečiadienio Vyriausybės posėdžio bus parengti sprendimai, pagal kuriuos skrydžiai ir keltai (bet ne krovinių ir prekių tiekimas) bus stabdomi. Išskyrus galbūt tik individualius ir pateisinamus atvejus.

Daugiau rizikuoti neturime teisės. Ypač, kai kalbama apie žmonių grįžimą iš šalių, kurios šiandien yra tikrų tikriausi viruso židiniai“, – paskelbė S. Skvernelis.

Taip pat, anot jo, per artimiausias dvi savaites įvairios apsaugos priemonės – kaukės, dezinfekciniai skysčiai – turi tapti prieinamos visiems Lietuvos gyventojams.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija, vadovaujant laikinajam ministrui Ž. Vaičiūnui, per artimiausias dvi savaites turi pasiekti, kad dezinfekciniai skysčiai, o, svarbiausia, – kaukės bei kitos apsaugos priemonės, būtų prieinamos VISIEMS Lietuvos gyventojams. Čia prašau tiek vietos gamintojų, tiek importuotojų supratimo bei aktyvaus prisidėjimo. Susitelkime ir padarykime, žmonėms to labai reikia“, – teigia premjeras.

Anot S. Skvernelio, tiek medikų, tiek rizikos grupėje esančių senų žmonių apsauga privalo būti griežtai kontroliuojama ir tinkamai užtikrinama.

„Sveikatos apsaugos ministrui pavesta griežtai kontroliuoti, kad nė vienoje gydymo įstaigoje vienkartinio naudojimo priemonės nebūtų naudojamos antrą kartą. Be to, būtina užtikrinti, kad infekcinėse ligoninėse būtų gydomi tik sunkūs ir labai sunkūs ligoniai. Tie, kurie serga lengva forma, turi būti gydomi kitose gydymo įstaigose, sanatorijose ir pan.

Turime užtikrinti ypatingos rizikos grupėje esančių senelių bei slaugos namų apsaugą ir izoliaciją. Ten neturi patekti jokie pašaliniai asmenys. Šių namų darbuotojus privalu nedelsiant aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis.

Privačios laboratorijos, galinčios atlikti tyrimus dėl koronaviruso, turi pradėti veikti nedelsdamos. Kaip ir kitos institucijos, kurios geba atlikti šiuos tyrimus, – ne tik Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija“, – savo įraše teigia jis.

Ministras pirmininkas pasiuntė žinutę ir visoms savivaldybėms dėl nemokamų atostogų ir prastovų: „Kai kurios, matau, vis dar eina lengviausiu keliu ir varo žmones nemokamų atostogų. Arba nepagrįstai skelbia prastovas. Jau sakiau anksčiau, pasikartosiu: tai turi liautis. Nedrįskite to daryti. Tikėjausi, kad bus suprasta, tačiau matau, kad ne visų.

Todėl iki trečiadienio Vyriausybės posėdžio atsakingoms ministerijoms pavesta suformuoti sprendimus, kurie tokią praktiką uždraustų. Žmonės turi dirbti ir gauti pajamų. Yra pačių įvairiausių sprendimų: nuo darbo nuotoliniu būdu iki kvalifikacijos kėlimo kursų arba kitų funkcijų, susijusių su COVID-19 padarinių šalinimu, atlikimu.“