Į penktadienį R. Karbauskio per partijos Tarybą išsakytą mintį, kad partijos sąrašą vėl galėtų vesti S. Skvernelis, pats Vyriausybės pasirinko reaguoti pirmadienį įrašu feisbuke

„Šiandien negaliu duoti atsakymo. Jau esu minėjęs: jei apskritai apsispręsiu toliau dalyvauti politikoje, tai darysiu kartu su LVŽS. Svarbu matyti, kokia bus partijos rinkimų programa, kokie pagrindiniai tikslai ir įsipareigojimai Lietuvos žmonėms, galiausiai kokie žmonės eis tų tikslų įgyvendinti. Ne vieta sąraše yra svarbiausia“, – rašė S. Skvernelis.

Plačiau Vyriausybės vadovas savo pozicijų žiniasklaidai kol kas nekomentavo. Prieš žurnalistus pirmadienį stojo jo patarėjas Skirmantas Malinauskas, kuris pakartojo, kad šiuo metu dar nėra priimtas sprendimas, ar S. Skvernelis apskritai dalyvaus politikoje, kai pasibaigs jo kaip ministro pirmininko kadencija.

„Tai priklauso nuo daug dalykų, atliekami paskutiniai sveikatos tyrimai, ir netrukus pasidalinsime rezultatais. Taip pat tai priklauso ir nuo to, su kokia programa eis, kokie tikslai vienys LVŽS rinkimuose, kokia bus komanda“, – žurnalistams sakė S. Malinauskas prasitaręs, kad buvo ir daugiau partijų, kurios kvietė S. Skvernelį dalyvauti rinkimuose su jomis.

Liekis valstiečių-žaliųjų rinkimuose nelaidoja

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis sakė, kad jau prieš pusmetį būtų pasakęs, kad S. Skvernelis liks su LVŽS, o įvairias kitas spekuliacijas siejo su opozicijos norais paskaldyti valdančiuosius.

„Čia buvo daugiau lūkesčiai. Opozicija nori skaldyti valdančiuosius, tai yra jų gyvybinis interesas, ir jie tais gandais mosavo. Bet nematau pagrindo, kodėl čia būtų skilimas. Apie tą skilimą nuo pat pradžių, kai jie pradėjo valdyti 2016 m. buvo bandoma vis kalbėti“, – sakė Š. Liekis.

VDU profesorius nebuvo linkęs sureikšminti dabartinių politinių reitingų, ir ypač niūriai valstiečių-žaliųjų perspektyvų rinkimuose nepaišė.

„Dar labai daug kas keisis . Laiko dar daug, kadangi mūsų tauta yra visi tokie impresionistai, tai reaguos į paskutinius įvykius. O šiaip reitingai – reitingais, rinkimai rodo, kad paklaidos siekia vos ne 5 proc., su tokiomis paklaidomis visus išleistum į užtarnautą poilsį, bet pas mus visi tie veikėjai toliau dirba“, – kalbėjo Š. Liekis.

Politologas rado už ką pagirti valdančiuosius.

„Jie išlaikė valdžią, sprendimus priiminėjo, ne visur viskas pasisekė, bet iš principo laikėsi pakankamai stabiliai. Lyginant su kitomis Vyriausybėmis, jų rezultatas geras. Jų šansai yra labai dideli, klausimas, kaip jie sugebės kampaniją vykdyti“, – sakė Š. Liekis.

Politologas neatmetė, kad vis dėlto gali paaiškėti, kad S. Skvernelis trauksis iš politikos, jeigu taip susiklostytų asmeninės aplinkybės.

Nėra daug alternatyvų

Kitas VDU politologas, buvęs visuomeninis Seimo pirmininko V. Pranckiečio patarėjas, Algis Krupavičius irgi sakė, kad S. Skvernelio apsisprendimas jau buvo aiškus ir seniau.

„Aš manau, kad po koalicinės tarybos posėdžio toks žingsnis buvo aiškus. Po koalicinės tarybos posėdžio S. Skverneliui neliko manevro laisvės, kad galėtų pasukti į kitas partijas“, – sakė A. Krupavičius.

Pasak politologo, sukurti konkurencingą ir tvarią naują politinę jėgą nebėra laiko, o S. Skvernelio flirtas su socialdemokratais buvo trumpalaikis.

„Turbūt svarbiausia priežastis, kodėl S. Skvernelis atsisakė su jais toliau diskutuoti apie politinę ateitį, – kad socialdemokratų partijos viduje sparčiai kilo opozicija“, – sakė A. Krupavičius.

Pasak politologo, politikos lauke tarp svarbesnių partijų kol kas daugiau nėra tokios politinės organizacijos, išskyrus LVŽS, kurie galėtų jam atverti duris.

„Didžioji nežinomybė yra susijusi su jo sveikata, jeigu sveikata leis, tai turbūt jis dalyvaus rinkimuose su LVŽS, o jeigu neleis, tada ieškos kelių trauktis iš politikos, ir rasti kitas veiklos sritis“, – sakė A. Krupavičius.

Svarstydamas, kokios tai galėtų būti sritys, specialistas paminėjo, kad galbūt jis galėtų užimti kokią nors poziciją užsienio ambasadose. Jis taip pat neatmetė, kad galbūt atsirastų konsultacinių organizacijų, kur jis galėtų būti naudingas.

„Kalbėti apie karjerą tarptautinėse organizacijose galimybių yra nedaug, nes trūksta patirties. Jis yra nacionalinio lygio politikas. Galbūt jis galėtų pereiti į kažkokias verslo organizacijas, bet jos irgi turėtų būti specifinės“, – kalbėjo A. Krupavičius.

Sako, kad neapsisprendžia dėl sveikatos

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, reaguodamas į ministro pirmininko S. Skvernelio pareiškimą, kad jis dar nežino, ar sutiktų vesti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą vyksiančiuose Seimo rinkimuose, tvirtina, kad premjeras neapsisprendžia ne dėl dalyvavimo partijoje, o dėl savo sveikatos, rašė ELTA.

R. Karbauskio teigimu, jei visgi premjeras LVŽS rinkimuose vesti negalėtų, pirmuoju numeriu sąraše, ko gero, būtų įrašytas jis pats.

„Matyt, aš esu žinomiausias iš visų likusių žmonių mūsų sąraše“, – pabrėžė šiuo metu nepalankiausiai šalyje vertinamas politikas.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ gruodžio 10–21 dienomis atliktų apklausų duomenimis, S. Skvernelį palankiai vertina 42 proc. piliečių, o nepalankiai – 47 proc. Tuo metu R. Karbauskį šiuo metu palankiai vertina 16 proc. respondentų ir 76 proc. į šį politiką žiūri skeptiškai. Jis yra prasčiausiai vertinimas politikas Lietuvoje apskritai.