Kaip tikino premjeras, jis ir pats girdėjo tokių kalbų, tačiau jas vadino netiesa.

„Ir aš girdėjau, kad spalio 16 dieną tikrai bus paskelbtas karantinas. Tai yra visiška netiesa, apie jokius terminus nekalbama, karantino sąlygų paskelbimas yra susietas su labai aiškiais rodikliais. Šiandien, nors ir matome didėjantį užsikrėtimų skaičių, tačiau vieni iš pagrindinių rodiklių, kurie skatintų tokius žingsnius, – jei matytume, kad perkaista sveikatos apsaugos sistema, užimamos laisvos ligoninių lovos, pilnėja reanimacijos, kur reikalinga plaučių ventiliacija“, – apie esminius dalykus kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė, kad apie karantiną būtų galima galvoti, jei būtų nustatomi dideli koronaviruso augimo skaičiai, jau ne židiniai, o visuotinis paplitimas, ir neatsekami sirgusiųjų kontaktai.

S. Skvernelis tikino, kad šiandien kol kas galime kalbėti apie rekomendacijas.

„Bet ir jų apimtys gali būti įvairios. Šiandien kol kas indikacijų nėra, turime 5 miestus ir rajonus, židinių juose. Ten visų užsikrėtimų skaičius yra maždaug 85 procentai. Visoje kitoje šalies teritorijoje situacija gera. Šiandien mes galime kalbėti kol kas tik apie rekomendacijas. Jei atrodytų būtina, galima būtų svarstyti lokalaus karantino įvedimą. Bet šiandien tikrai to nėra“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Ir dar kartą pakartojo, kad iš pradžių būtų paskelbtas lokalus karantinas. Jis teigė, kad kalbėti apie karantino paskelbimą šiuo metu nėra pagrindo. O dabartines kalbas siejo su politinėmis batalijomis.

Sprendžia savivaldybės

Premjeras paaiškino, kad siūlymas atsisakyti masinių renginių tėra rekomendacija. Privalomų sprendimų kol kas nepriimta. Kiekvienu atveju sprendimą priima konkreti savivaldybė.

„Manau, kad daugelis savivaldybių tą girdi ir supranta. Mes matome dabar rezultatus, skaičiai kas dvi savaites auga ir dvigubėja dėl tų renginių, kurie buvo, kai mes buvome atsipalaidavę, arba, nors ir neatsipalaidavę, bet tiesiog natūraliai nebuvo įmanoma suvaldyti galimų rizikų. Tą turime žinoti. Visuomenės sveikatos centras skelbia tokią informaciją.

Mes gauname informaciją kiekvieną dieną, kokia situacija yra gydymo įstaigose. (…) Rizikas valdome. Kalbant apie masinius renginius, rekomenduojame nedaryti jokių renginių, kur nebūtų galima suregistruoti dalyvių, atsekti, kur nebūtų galima išlaikyti saugaus socialinio atstumo, užtikrinti, kad visi renginio dalyviai pakankamai saugosi ir saugo kitus“, – sakė S. Skvernelis.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje buvo įvestas kovo 16 dieną, jis baigėsi birželio 16-ąją. Lietuvoje iki šiol galioja ekstremali situacija, ji pradėjo galioti dar vasario 26 dieną.