„Šituo pratrūkusiu pareiškimu atskleista tai, kas buvo daroma visus šiuos metus: siekiama skaldyti koaliciją, išvesti iš koalicijos partnerius. Tas nenoras, matyt, palaukti eilės, kada rinkėjai Konstitucijoje numatytais terminais jais pasitikės, rodo tam tikrą desperaciją. Jeigu kam nepatinka darbuotis Seime, tai siūlau pasekti pono Tado Langaičio pavyzdžiu ir imtis kitų veiklų“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Mindaugo Basčio sprendimą trauktis iš Seimo po jam palankaus balsavimo per apkaltą parlamente premjeras vadino teisingu ir neišvengiamu.

„Vertinu kaip neišvengiamą ir laiku priimtą sprendimą. Raginau iš pat ryto tai padaryti, manau, kad tai teisingas sprendimas“, – teigė „valstiečių“ deleguotas Vyriausybės vadovas.

Jis tikino apie tai nekalbėjęs su pačiu M. Basčiu.

S. Skvernelis taip pat žada susitikti su teisininkais bei artimiausiu metu siūlyti Konstitucijos pataisas, jog siekiant per apkaltą panaikinti parlamentaro mandatą pakaktų Konstitucinio Teismo sprendimo ir nebereikėtų balsavimo Seime. Pasak jo, taip būtų išvengta „teisinio nihilizmo“, kuomet apkaltą inicijavęs Seimas atmeta Konstitucinio Teismo verdiktą.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių buvo negaliojantys. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“. Trečiadienį M. Bastys paskelbė pats atsisakantis Seimo nario mandato, nes nenori, jog strigtų Seimo politinis darbas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

Rengti pirmalaikius rinkimus po nepavykusios apkaltos M. Basčiui siūlo keturios opozicinės Seimo frakcijos.