„Vasara karšta visomis prasmėmis“, – tokiais žodžiais S. Skvernelis pradėjo savo spaudos konferenciją.

Jo teigimu, vyraujantis chaosas primena 2009 metus ir tuomet vyravusią krizę.

„Ne vieną mane, matyt, stebina, kad dabartinė valdžia sugeba kartoti tas pačias klaidas, kurias darė 2009 metais – sukelti šalyje visišką chaosą ir pasimetimą.

Nežinau, kodėl jiems taip nesiseka, lipa ant to pačio grėblio, bet panašu, einame visiškai ta pačia kryptimi“, – teigė opozicijos lyderis.

Politikas atkreipė dėmesį, kad valdžia, pasak jo, nesugeba tinkamai valdyti ir neteisėtos migracijos krizės.

„Situacija kaista, mes matome galimus neramumus. (...) Matome, kas vyksta stovyklose, kuriose yra migrantai. Tas valdžios pasimetimas, neužtikrintumas, neturėjimas aiškaus veiksmų plano, sėja didžiulį nerimą visuomenėje ir tie procesai, bijau, gali tapti nebevaldomi ir nebekontroliuojami“, – tvirtino S. Skvernelis.

Tokią situaciją, jo teigimu, lėmė pačių valdančiųjų veiksmai.

„Tai lėmė bravūriška, kartais komjaunuoliška užsienio politika. Jei tu imiesi veiksmų prieš kitos valstybės galbūt nelegaliai išrinktą vadovą ir tą šalį, turi įvertinti visas pasekmės, galimybes ir turėti planą, kaip su tomis pasekmėmis reikės kovoti“, – pabrėžė politikas.

Lietuva, tęsė S. Skvernelis, su tokia krize susiduria vienintelė Europoje, nes prieš kitas šalis tokie veiksmai iš Baltarusijos pusės nėra taikomi.

„Man ta situacija yra panaši į tą laikotarpį, kai teko būti vidaus reikalų ministru, kai buvo migracijos krizė Pietų Europos valstybėse, bet tai buvo visiškai kitokia situacija iš esmės. (…) Šiuo metu turime kitokią situaciją, tačiau ir tuo metu Graikija, Italija, kitos valstybės buvo paliktos diskusijoms – ES diskutavo, ką daryti, bet sprendimai buvo daugiau nukreipti į humanitarinės pagalbos teikimą, bet ne į situacijos išsprendimą. Dabar turime analogišką situaciją“, – sakė jis.

Situacijoje, pasak S. Skvernelio, yra su keliai, tačiau vienas jų – mažai tikėtinas.

„Vienas kelias – diplomatinis, bet, matyt, sunkiai suvokiamas, žinant mūsų valdžios, Vyriausybės, prezidento pozicijas. Tai sunkiai tikėtina. Tiesioginis kontaktas su Minsku, kaip tai sunkiai beskambėtų, bet tai vienas kelias, tačiau sunkiai tikėtinas. Antras kelias – ginti savo sieną. Jei, kaip valdantieji skelbia, mes turime hibridinį karą prieš Lietuvą, tai kariaukime, bet kariauti reikia protingai, su galva, turint planą“, – tvirtino opozicijos lyderis.

Politiko tvirtinimu, neteisėtus migrantus galima apgyvendinti kituose VRM objektuose, o ne šalia gyvenamų zonų.

„Vakar situacija, kuri buvo prie Rūdninkų poligono, yra susijusi su tuo, kad VRM neįsivaizduoja arba neturi strategijos, kur nelegalūs migrantai turi būti patalpinti. Dieveniškėse, kur pirmi protestai prasidėjo, strategiškai yra visiškai netinkama vieta – yra šalia valstybės sienos, kilpoje, kur, sukėlus kažkokius neramumus, atsirastų pagundos kištis iš kitos šalies“, – tęsė S. Skvernelis.

Tolesnis dialogas su gyventojais, anot jo, bus sudėtingas, nes valdžios elgesys įvykių Dieveniškėse metu, pabrėžė opozicijos lyderis, jau davė blogą signalą.

Pasiūlė kelis veikimo būdus

S. Skvernelis teigė, kad vienas iš krizės valdymo būdų – fizinis sienos blokavimas.

„Tai, kas dabar vyksta su koncertinos ištiesimu, yra visiškas nesusipratimas. Kariškiai turėjo paaiškinti jos veikimo principus, kad jos efektyvumas yra tuomet, kai yra kompleksiškai derinama tvora ir dedama ant jos viršaus. (...) Propagandiniais, matyt, tikslais patiesta apie 4 kilometrų ruožo tvora nieko nesprendžia“, – sakė politikas.

Taip pat, jo teigimu, verslas irgi turėtų būti įtrauktas į problemų sprendimą.

„Lietuva susiduria su neeiliniu iššūkiu ir, kalbant apie statybines organizacijas, kurių turime daug, jos, manau, tikrai atlieptų į Vyriausybės kvietimą. Jeigu būtų nupirkta reikalinga infrastruktūra, būtų galima pakankamai mobilizuoti jėgas ir pastatyti (tvorą – aut.p.)“, – tvirtino S. Skvernelis.

Jis taip pat teigė pasigendantis vidaus reikalų ir teisingumo ministrų tarybos.

Ragina kai kuriuos atvykėlius, kol aiškinamasi jų tapatybes, laikyti potencialia grėsme

Kalbėdamas apie neteisėtų migrantų antplūdį, opozicijos lyderis akcentavo būtinybę įvardinti, kad šie žmonės sąmoningai pasirenka įsitraukti į Aliaksandro Lukašenkos režimo priemonių įgyvendinimą.

„Tai nėra šiaip įprasta nelegali migracija, kai žmonėms reikia suteikti pagalbą. Jie sąmoningai dalyvauja kitos valstybės nusikalstamos struktūros organizuotuose veiksmuose prieš Lietuvą. Tą reikia labai aiškiai pasakyti“, – teigė parlamentaras.

Visi atvykėliai, kurie yra 16-60 metų amžiaus vyrai, jo teigimu, turėtų būti vertinami kaip potencialus pavojus valstybei.

„Mes nežinome, iš kur jie atvyko, nežinome, kokia yra jų praeitis. (...) Kol nėra nustatytos jų tapatybės, nėra aiški jų istorija, praeitis, jie turėtų būti vertinami taip ir atskirai izoliuojami“, – sakė S. Skvernelis.

Vidaus reikalų ministerija (VRM), jo nuomone, demonstruoja pasimetimą, ir, kaltindama protestuotojus antivalstybine veikla, pasak S. Skvernelio, elgiasi trumparegiškai.

„VRM demonstruoja nuo pat krizės pradžios visišką bejėgiškumą, situacijos nesuvokimą, plano neturėjimą ir pilną chaosą. Toliau, deportacijos lėktuvai. Ar nors vieną mes matėme? Kol kas jokių sprendimų nėra“, – atkreipė dėmesį Seimo narys.

Valdžia, tęsė politikas, turi bandyti motyvuoti atvykėlius pasirinkti grįžimą į savo kilmės šalį.

Pasigenda prezidento balso: kur mūsų valstybės vadovas, žadėjęs ieškoti bendro sutarimo?

S. Skvernelis neslėpė pasigendantis ir prezidento Gitano Nausėdos balso šioje krizėje.

„Kurgi mūsų valstybės vadovas, kuris žadėjo sodinti politines partijas prie apskrito stalo, krizės atvejais ieškoti politinio sutarimo, spręsti. Mes šių veiksmų kol kas tikrai viešai nematome. Gal ne viešai kažkas vyksta, bet jei valstybė apsisprendė ne diplomatiniais kanalais, o ginant savo sieną, interesus, turėti tvirtą poziciją, tai tai tvirtai pozicijai reikia bendro politinio sutarimo“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Šioje temoje, dėstė politikas, turi būti nepolitikuojama.

„Neieškoma politinių dividendų, nesiruošiama rinkimams, nes tai tikrai padarys dar didesnė chaosą šalyje, įves didesnį nestabilumą. Nesinorėtų, kad taip įvyktų, dėl to lyderystės, aiškiai matosi, kad reikia. Sukviesti politinių partijų, esančių Seime, frakcijų vadovus, pirmininkus, Vyriausybę, valdančiuosius ir sutarti. Bent jau ieškoti maksimalaus sutarimo, kad būtų galima nuraminti situaciją šalies viduje, efektyviai spręsti šią krizę, bet tokios lyderystės tikrai nesimato. Labai gaila“, – kalbėjo buvęs premjeras.

Atskirose šalies vietose galima paskelbti nepaprastąją padėtį

Jo teigimu, kai kuriose valstybės vietose gali prireikti įvesti nepaprastąją padėtį, tačiau, pasak jo, tam būtinas bendras politinis sutarimas ir aiškus komunikavimas žmonėms.

„Tai turi būti diskusija su politinėmis partijomis, su politinių frakcijų lyderiais ir, jeigu mes apsisprendžiame, kad toks režimas neišvengiamas, o aš manau, kad artėjame link to, jog jis bus neišvengiamas, tai reikia visuomenei paaiškinti, ką tai duotų. Kad tai nebūtų visoje šalies teritorijoje, kad nebūtų priimami sprendimai dėl politinių teisių ir laisvių suvaržymo“, – paaiškino Seimo opozicijos lyderis.

Tokiu atveju, pažymėjo politikas, būtų galima mobilizuoti pajėgas, tačiau tam, dar kartą akcentavo S. Skvernelis, būtina turėti planą.

„Pareigūnų fizinis buvimas prie sienos tikrai šiuo atveju, manau, yra neišvengiamas“, – kalbėjo jis.

Skvernelis apie įvykius Rūdninkuose: policijai teko ištaisyti politikų klaidas

Pirmadienį, vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pranešus, kad naujasis neteisėtų migrantų apgyvendinimo miestelis bus įkurtas Rūdninkų poligone, ten ėmė būriuotis žmonės, automobiliais užblokavę įvažiavimą į karinę teritoriją. Policijai teko jėga išvaikyti protestuojančius gyventojus.

„Policija turėjo ištaisyti politikų padarytas klaidas arba nesąmones. Jei to nebūtų, policija tikrai šioje vietoje nebūtų turėjusi reaguoti. Tačiau kai yra blokuojamas patekimas į VRM spefifinį, režiminį objektą, poligoną, tai neteisėti veiksmai. Ir žmonėms turėjo būti aiškinama“, – komentavo S. Skvernelis.

Rūdninkų poligonas, pasak jo, yra tinkama vieta neteisėtų migrantų apgyvendinimo miesteliui statyti.

„Policija turėjo reaguoti. Kiek mačiau iš vaizdų, sureagavo pakankamai adekvačiai, tikrai nenaudojo perteklinės jėgos, perteklinio smurto ir tą turėjo padaryti. Tą padarė ne be politinės vadovybės nurodymų“, – teigė opozicijois lyderis.

Galiausiai S. Skvernelis paragino valdančiuosius bendradarbiauti su opozicija, kuri, jo teigimu, taip pat turi įvairių specifinių žinių ir yra nusiteikusi dialogui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (945)