„Kai bus Seime, tada ir matysime“, – BNS ketvirtadienį sakė premjeras.

Taip jis kalbėjo prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikus parlamentui ratifikuoti Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos.

Stambulo konvencija vadinamą dokumentą politikai vertina prieštaringai, šalies vadovė jį pateikė be svarstymo Vyriausybėje.

S. Skvernelis tvirtino „teigiamai“ vertinantis prezidentės sprendimą teikti konvenciją ratifikavimui, nes ji turi tokią teisę.

„Teigiamai, tokia yra numatyta konstitucinė teisė prezidentei ir ji tą gali padaryti tiesiogiai. Vyriausybė šito klausimo nesvarstė ir savo pozicijos neišreiškė“, – tvirtino premjeras.

Jis ragino nespėlioti, ar dokumentą pavyks ratifikuoti Seime: „Nespėliokime, pažiūrėsime“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis anksčiau yra patvirtinęs, jog konvencija nėra teikiama ratifikuoti Seimui, nes dėl jos politikai neranda sutarimo.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Stambulo konvenciją pasirašė 2013 metais, bet ji iki šiol nebuvo pasiekusi Seimo salės. Šis dokumentas daugiausia diskusijų kelia dėl lyties apibrėžimų.

Konvencijos ratifikavimo šalininkai teigia, kad angliška sąvoka „gender“ ir jos naudojimas dokumente numato tikslus šviesti visuomenę apie netradicinius lyčių vaidmenis, pavyzdžiui, jog moteris nebūtinai yra namų šeimininkė. Lietuvos vyskupų konferencija ir kiti kritikai teigia, kad dėl Stambulo konvencijos Lietuvai gali tekti keisti lyties sampratą ir diegti nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

D. Grybauskaitė iniciatyvos dėl Stambulo konvencijos ėmėsi Vilniuje vykstant pasaulio moterų politikos lyderių konferencijai.

Teikdama ratifikuoti šią konvenciją prezidentė pabrėžia, kad ji skirta kovai su smurtu prieš moteris ir nekeičia, neišplečia lyties apibrėžimo, o kalba apie socialines lyčių funkcijas.