„Nenoriu kartotis, kas vakar buvo pasakyta. Priemonės yra paruoštos – tiek iš mūsų rezervo numatyta (lėšų), tiek, jeigu reikės, tikiuosi šiandien sprendimas bus priimtas, sprendimas, pakeičiant skolinimosi limitus, ir mes pasiskolinsime pakankamai solidžią sumą, jeigu reikėtų ją naudoti“, – sakė S. Skvernelis antradienį prieš neeilinį Seimo posėdį.

Pasak premjero, dabar numatytos 2,5 mlrd. eurų ekonomikos skatinimo priemonės yra dengiamos iš vidinių rezervų.

„O pasiskolinti – iki 5 mlrd. eurų, matysime, koks bus galutinis poreikis – jeigu atsivertų įvairios biudžete skylės, arba reikėtų dar papildomų infekcijų, ką reikės daryti, mūsų ekonomikos skatinimui“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Didins skolinimosi limitą

Pirmadienį Vyriausybė posėdyje pritarė pasiūlymui iki 5,4 mlrd. eurų padidinti valstybės skolinimosi limitą. Tokių veiksmų imtasi įvertinus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) keliamą riziką Lietuvos ekonomikai.

Skaičiuojama, kad valdžios sektoriaus pajamos gali kristi 20 proc., o dėl to 2020 metų biudžetuose gali atsirasti 4,2 mlrd. eurų skirtumas. Norint padidinti skolinimosi limitą, reikia Seimo pritarimo. Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad jį gauti tikimasi antradienį.

„Imsimės komplekso priemonių. Tikrai ne vienintelė alternatyva eiti į užsienio rinkas ir leisti obligacijas. Išnaudosime galimybę tiesiogiai sudaryti sandorius. Naudosime visas galimybes. Tam tik reikia Seimo sprendimo. Tas sprendimas numatytas rytoj“, – pirmadienį po posėdžio sakė jis.

Savo ruožtu Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sakė, kad finansų rinkos pastaruoju metu buvo neramios.

„Pasiskolinti prieš savaitę buvo paprasčiau nei dabar. Tačiau Lietuvos kredito reitingas yra geras, stabilus. Neseniai jis buvo pagerintas. Galimybės yra“, – sakė jis.