„Miela kolege, man nesuprantamas Jūsų susirūpinimas, kodėl Jūs esate prieš karantino teisinį režimą. Jeigu mes kalbame apie Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir prevencijos įstatymą, tai tame įstatyme aiškiai numatyti tikslai, kurių siekiame. Turime pandemiją. Turime ją suvaldyti, kad apsaugotume žmonių gyvybes ir sveikatą.

Siekiant to tikslo karantino teisinio režimo būdu įvedami tam tikri apribojimai dėl ūkinės, finansinės veiklos, dėl sienų apsaugos, dėl sienų kirtimo režimo (med patikrinimo) ir kiti dalykai“, – per Vyriausybės valandą Seime kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis, kreipdamasis į Liberalų sąjūdžio pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Kartu Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad taikomos priemonės yra adekvačios situacijai.

„Ypatingų suvaržymų, kurie būtų neproporcingi arba neadekvatūs situacijai, nėra. Stebime kriterijus, kas susiję su galimu epidemijos plitimu, ir kas savaitę įvertindami švelninimai. Jeigu tokias pačias priemones būtų galima taikyti, tas būtų daroma, ir būtų galima naudotis ekstremalia situacija. Šiandien kol kas tokių galimybių neturime“, – sakė S. Skvernelis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė siekė išsiaiškinti konkrečias priežastis, dėl kurių yra vis pratęsiamas karantino režimas.

„Mano klausimas yra premjerui. Gerbiamas premjere, Jūsų Vyriausybės prisirišimas prie karantino režimo jau ima panašėti į priklausomybę. Kodėl karantinas, kaip teisinis režimas, Jums yra tiek svarbus? Galbūt Jūs galėtumėte įvardinti labai konkrečiai, kodėl Jums nepakanka ekstremalios situacijos, kuri šiuo metu yra Lietuvoje? Tai yra kokių pagalbos paketų Jūs negalite realizuoti, naudodamasis šiuo teisiniu režimu“, - klausė V. Čmilytė-Nielsen.

Pratęsė karantiną iki birželio 16 d.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė, atsižvelgusi į epidemiologinę situaciją šalyje, trečiadienį posėdyje priėmė sprendimą pratęsti karantino režimą iki birželio 16 dienos 24 val., tačiau sušvelninti karantino sąlygas. Numatyta, kad artimiausiu metu bus didinamas leistinas žiūrovų ir dalyvių skaičių renginiuose bei ilginamas restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų darbo laikas.

Anot valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Lietuvos epidemiologinė situacija yra palanki, tačiau iš kitų valstybių sugrįžtantys piliečiai turi elgtis atsakingai, nes situacija gali pasikeisti.

„Svarbu, kad grįžtantys piliečiai elgtųsi atsakingai, stebėtų savo sveikatos būklę, o prireikus kreiptųsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą arba gydymo įstaigą, nes virusui paplitus visuomenėje, visi vėl turėtume sugrįžti į ankstesnes karantino sąlygas“, – komentavo A. Veryga.