„Uždavinių yra pakankamai daug. Reikia įsivertinti penkerius metus vykdytą policijos reformą, kuri kelia daug aistrų ir abejonių. Tas yra išsakyta ir naujam policijos vadovui, pirmiausia dėl tikslingumo ir prasmingumo sujungiant viešąją ir kriminalinę policiją arba panaikinant kriminalinę policiją teritoriniuose komisariatuose“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras pirmininkas.

Kartu S. Skvernelis pažymėjo, kad R. Požėlai yra išsakyti lūkesčiai ir dėl nepilnamečių reikalų inspektoriaus, apylinkės inspektoriaus instituto likvidavimo įvertinimo, taip pat dėl kriminalinės žvalgybos veiklos, sunkių nusikaltimų tyrimo veiklos efektyvinimo.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad bus siekiama atsisakyti Mykolo Romerio universiteto paslaugų bei pareigūnų aukštosios mokyklos ruošimą perduoti Kauno aukštosioms mokykloms.

„Noras yra, kad kuo greičiau būtų įsteigta Policijos kolegija, kuri galėtų policijos mokyklos baze pradėti rengti vidurinės grandies policijos pareigūnus, bendradarbiaujant su Kauno miesto aukštosiomis mokyklomis, ir būtų galima nuo rugsėjo 1 d. atsisakyti Mykolo Romerio universiteto teikiamų paslaugų šitoje srityje“, – informavo S. Skvernelis.

Paklaustas, ar R. Požėla yra jo šeimos draugas, ministras pirmininkas tai kategoriškai paneigė.

„Matau jį kaip profesionalų, ištikimą pareigūną ir didžiuojuosi, kad su tokiais pareigūnais dirbau, ir didžiuojuosi, kad tokie pareigūnai sutinka eiti tokias aukštas pareigas“, – konstatavo Vyriausybės vadovas.

Vidaus tarnybos generolo laipsnį turintis 45-erių R. Požėla 1993–2015 m. dirbo policijoje, 2011–2015 m. buvo policijos generalinio komisaro pavaduotojas, pastaruosius ketverius metus vadovauja Valstybės sienos apsaugos tarnybai, primena ELTA.

Policijos generalinį komisarą vidaus reikalų ministro teikimu skiria ir atleidžia Vyriausybė. Lietuvos policijos generalinis komisaras skiriamas 5 metų kadencijai.