„Teisinėje valstybėje yra normalu, kad asmens pažeidimus nustatinėja ne prezidentė, o teisinės institucijos. Jos pradėjusios tikrinimus ir normalu, kad prieš priimdamas sprendimus noriu sulaukti tikrinimų rezultatų. Esu Vyriausybės vadovas. Suprantu sau tenkančią atsakomybę dėl komandos narių ir nuo jos nebėgu, bet nepasiduosiu nei prezidentės, nei kieno nors kito spaudimui. Tai bus mano sprendimas, kurio pasekmes taip pat jausiu pats“, – komentare BNS teigia Vyriausybės vadovas.

Atsakydamas į prezidentės trečiadienį išsakytą kritiką, jog yra priklausomas ir neprincipingas, S. Skvernelis tikino, jog jam nėra priimtina, kai prezidentės patarėjai kviečiasi ministrus ir „įsakmiai jiems nurodo atsistatydinti“.

Anot jo, jam taip pat nėra priimtina, kai sprendimai daromi „vienašališkai, nesigilinant, neiklausant“.

Premjeras sako gerbiantis Konstituciją, šalies įstatymus, jis tikina, kad B. Markausko pažeidimas nėra korupcinis, „nėra korupcinio pobūdžio, tai nėra piktnaudžiavimas jo pareigomis“.

„Situacija susiklostė iki jam tampant ministru ir ji tokia paplitusi, kad net buvę žemės ūkio ministrai pripažįsta naudojantys tokią praktiką. Principingumas nėra pasiduoti spaudimui arba bijoti kritikos. Principingumas yra daryti gal ir nepopuliarius, bet teisingus sprendimus. Būtent tokį sprendimą ir padarysiu“, - teigia S. Skvernelis.

Premjeras parodė, kad yra priklausomas ir neprincipingas – D. Grybauskaitė

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, dangstydamas žemės ūkio ministrą Bronių Markauską, parodė, kad yra prikausomas, nesavarankiškas ir neprincipingas, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Žadėjęs principingumą premjeras parodė, kad yra priklausomas ir savarankiškų sprendimų priimti negali. (...) Susikompromitavusio ministro dangstymas, galutinių sprendimų atidėliojimas ir atsakomybės vengimas menkina premjero kuriamą skaidraus ir principingo politiko įvaizdį. Šiuo atveju matome tik principingą neprincipingumą“, – pareiškė šalies vadovė komentare, kurį trečiadienį BNS perdavė Prezidentūros spaudos tarnyba.

Anot D. Grybauskaitės, ministras pirmininkas prisiima atsakomybę už žemės ūkio ministro veiksmus, kurie apeliuoja į galimai pažeistus bent kelis Konstitucijos straipsnius.

„Konstitucijos 60 ir 99 straipsniai numato draudimą Seimo nariams ir ministrams gauti kitokį atlyginimą, išskyrus pagal pareigas ir už kūrybinę veiklą. Atvirai pripažinus, kad ministras tvarkė savo verslo reikalus motinos vardu, panašu, kad veikiama tariamų sandorių forma, kai tikrasis naudos gavėjas yra pats ministras“, – teigia prezidentė.

15min.lt anksčiau skelbė, kad B. Markausko šeima dirbo ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tai pavadino netyčine klaida.

Jis teigė, kad su socialdemokratu, žemės Klaipėdos rajone savininku Ramučiu Lėliu yra žodžiu sutaręs dėl jo sklypo dirbimo. Anot B. Markausko, tai gali patvirtinti du liudininkai. R. Lėlys sako nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje.

Jeigu žemės ūkio ministras liktų poste, opozicija neatmeta interpeliacijos galimybės. Atstatydinti ministrui dėl nepasitikėjimo reikėtų Seime užsitikrinti 71 balsą.