„Svetima gėda aplanko, kai prieš akis penkių minučių laikotarpyje tiek aukščiausia Seimo pareigūnė, po to stojo generalinė prokurorė, ir vėl mes matome skirtingas versijas. Ir vėl meluojama“, – konstatavo jis.

Anot Seimo nario, parlamento pirmininkė iš tribūnos pasakė vėl naują faktą. Esą nors visą laiką buvo neigiama, kad buvo pateikta bent kokia informacija apie ikiteisminį tyrimą, ketvirtadienį V. Čmilytė-Nielsen pripažino, kad jai buvo pateikti ne tik Baudžiamojo kodekso straipsniai, bet ir apibūdintos nusikalstamos veikos.

„Kad ji patyrė šoką ir iš to šoko ji negalėjo ta informacija pasidalinti nei su ministre pirmininke, nei su kitais pareigūnais. Tai yra vėl nauja versija, tai paaiškėja einant trečiai savaitei po viso šito, nežinau, kaip švelniau pavadinti, koks melo ir purvo srautas ant mūsų pilamas yra“, – kalbėjo Seimo narys.

Prokuratūros požiūris stulbina

Anot S. Skvernelio, vis dėlto Seimo pirmininkės kabinete buvo pasakyti straipsniai, pagal kuriuos atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„Ar straipsnių įvardijimas ir nusikalstamos veikos paminėjimas nėra ikiteisminio tyrimo dalykas? Tai kokie duomenys yra ikiteisminio tyrimo dalykas? Pavardė Bartoševičiaus tik, o visa kita – ne? Pasakymas, kad patys atskleiskite informaciją, pasidarykit išvadas dėl to, kas nutekino informaciją... Šiandien mes turime informaciją, kad šventa dvasia į Čilę pranešė įtariamajam asmeniui, kad jis yra įtariamas sunkiais nusikaltimais“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis pridūrė, kad visa kita ir vėl toliau yra slepiama.

Anot parlamentaro, yra techninės galimybės sužinoti, kas skambino K. Bartoševičiui arba kam skambino jis, tačiau to padaryti nenorima ir „nuolatos meluojama“.

„Toks prokuratūros požiūris akivaizdžiai stulbina. Tikėtina, nutarimas dėl laikinosios komisijos sudarymo bus atmestas, mes liksime visa visuomenė su klausimu. Kažkas nutekino, visi apsimelavo aukščiausi šalies pareigūnai ir visiems viskas gerai – prokuratūrai tame tarpe“, – kalbėjo jis.

Vis nauja versija

Paklaustas, kuria tiki, ar Seimo pirmininke, sakiusia, kad susitikime su generaline prokurore jai buvo pasakyta, kad nusikaltimais įtariamas ne Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, ar prokurore, kuri tai neigia, S. Skvernelis tikino, kad V. Čmilytei-Nielsen meluoti nėra logikos.

„Nejau jūs naiviai tikite, kad pas jus ateina prokurorė su tokiais klausimais ir tu nepaklausi, tai iš kur, kokios frakcijos, daugumos, mažumos? Tai pasirodo, kad buvo pasakyta. Seimo pirmininkė buvo nuraminta, kad ne liberalų tai problema yra“, – pabrėžė jis.

S. Skvernelis teigė, kad kiekvieną kartą mes girdime vis naują versija ir versijose yra painiojamasi.

„Nesuprantu, kur esmė pripažinti, na, buvo kažkas. Pirmą dieną galėjo pasakyti – norėjome greičiau išspręsti klausimą ir pranešėme į Čilę, kad staigiai padėtų mandatą ir nebūtų šitų istorijų. Dabar, kai liks neatsakytas klausimas, kas nutekino, preziumuoja kitą dalyką – kas bus su ikiteisminiu tyrimu. Gal irgi bus daromi veiksmai, kad mes nieko nesužinotume daugiau arba tas tyrimas numirtų“, – sakė jis.

Paprašytas plačiau papasakoti apie jo klausimą N. Grunskienei Seimo salėje, esą pirmadienį ji buvo užfiksuota restorane „Neringa“ žavių damų draugijoje, S. Skvernelis teigė apie tai gavęs informaciją iš rinkėjų.

„Kad „Neringoje“ pietavo tuo metu ministrė pirmininkė ir prokurorė. Tai aš norėjau sužinoti. Tą patį pirmadienį, 23 dieną, juodąjį pirmadienį“, – kalbėjo jis.

S. Skvernelis pridūrė, kad prokurorė tai paneigė ir jis ja tiki. Politikas neatmetė, kad apie tai jam pranešę asmenys galėjo apsipažinti.

Jis pakartojo, jog labai galima versija, kad premjerės patarėjas Kęstutis Lančinskas galėjo imti aiškintis, kurio Seimo nario atžvilgiu yra atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Jo teigimu, tyrimas atliekamas ne centrinėje, bet teritorinėje policijos įstaigoje, todėl išsiaiškinti jam esą nebūtų buvę sunku. S. Skvernelis pabrėžė keliantis versiją, nes prokurorė jam leido išvadas darytis pačiam.

Ketvirtadienį Seime iš tribūnos į parlamentarų klausimus atsakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen ir generalinė prokurorė N. Grunsienė.

Atsakydama į Seimo narių klausimus generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigė, kad seksualinių nusikaltimų prieš vaikus byloje Kristijonas Bartoševičius nebuvo apklaustas nei kaip liudytojas, nei kaip specialusis liudytojas. Tai reiškia, kad iki Generalinės prokuratūros kreipimosi į Seimą K. Bartoševičius neturėjo žinoti apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Liberalų sąjūdžio lyderė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad sausio 20-ąją susitikime su generaline prokurore Nida Grunskiene pastaroji leido suprasti, kad parlamentaras, dėl kurio norima šaukti neeilinę sesiją ir naikinti jo neliečiamybę, yra ne Liberalų sąjūdžio frakcijos narys. N. Grunskienė tokius teiginius neigia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)