„Aš manau, kad dar anksčiau tai padarysiu“, – į BNS klausimą, ar pateiks kandidatus dar šią savaitę, Seime sakė premjeras.

Parlamentas antradienį balsavimu pareiškė pasitikėjimą S. Skverneliu po Konstitucijoje numatyto įgaliojimų grąžinimo prezidentui.

Po šio balsavimo premjeras su prezidentu Gitanu Nausėda turės galutinai suderinti naujosios Vyriausybės sudėtį. Teikti kandidatus premjeras turi 15 dienų.

„Kai bus dekretas, turėsiu tada galimybę per 15 dienų pateikti kandidatus“, – teigė premjeras.

Pasak S. Skvernelio, su prezidentu nėra sutarta dėl visų keičiamų ministrų kandidatūrų, tačiau dėl kurių konkrečiai, jis neatskleidė.

„Galbūt po to istoriškai pasakysim, kokie buvo nesutarimai. Yra dvejonių, abejonių. Daug klausimų ir viešai nuskambėjusių yra, ir neviešai svarstomų yra, tai galima bus vėliau matyti“, – sakė S. Skvernelis.

Jis antradienį pranešė, kad atnaujintame kabinete pasikeis mažiausiai trys ministrai – susisiekimo, žemės ūkio ir vidaus reikalų. Šie portfeliai atiduoti koalicijos partneriams.

Liepos pradžioje dėl valdančiosios koalicijos formavimo sutarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Pagal koalicinę sutartį, „socialdarbiečiai“ teigė, kad žemės ūkio ministru vietoj Giedriaus Surplio siūlys parlamentarą Andrių Palionį. „Socialdarbiečiams“ taip pat atiteko Užsienio reikalų ministerija, tačiau poste jie žada palikti Liną Linkevičių.

Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga kol kas neatskleidė, ką teiks vietoj vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno ir susisiekimo ministro Roko Masiulio.

„Tvarkiečiams“ koaliciniame susitarime numatytas krašto apsaugos ministro portfelis, tačiau prezidentas G. Nausėda reikalauja palikti vadovauti šiai ministerijai Raimundą Karoblį.

Anot S. Skvernelio, galimybė „tvarkiečiams“ negauti krašto apsaugos ministro portfelio parodys keturių partijų sudarytos koalicijos tvirtumą.

„Aš manau, kad tai ir parodys tos koalicijos tvirtumą. Rudens sesijoje pasimatys, kiek ji yra tvirta, kiek ji yra konsoliduota, kiek yra tas noras dirbti tiems tikslams, kurie yra suplanuoti“, – teigė premjeras.

Pasikeitus mažiausiai dviem ministrams, Seime turėtų būti balsuojama dėl Vyriausybės programos, nes būtų pasikeitę daugiau nei pusė kabineto narių, tačiau S. Skvernelis teigia, kad to galima išvengti net ir pakeitus daugiau ministrų.

„Niekur nėra numatyta, kad turėtų būti balsuojama dėl Vyriausybės programos net ir keičiantis daugiau negu pusei ministrų. Tiesiog yra procedūros numatytos Seimo statute, kas turi būti padaryta, tai jeigu bus toks kelias pasirinktas, tai bus pristatyti nauji ministrai, dar pusės valandos diskusija ir įgaliojimų grąžinimas – Seimas balsuos dėl įgaliojimų grąžinimo. Arba gal bus ir kitas kelias pasirinktas“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Pasikeitus daugiau nei pusei ministrų kabineto narių, balsavimas dėl Vyriausybės programos Seime numatytas Konstitucijoje.