„Pirmiausia dėl karantino režimo pokyčių, priimti sprendimai buvo, kas yra labai svarbu – atnaujinti planines sveikatos priežiūros įstaigas. Tai liečia ne tik valstybines, biudžetines, bet ir privačias jos galės, atlikus tam tikras sąlygas, teikti paslaugas. (…) Taip pat priimtas sprendimas atnaujinti medicinines reabilitacijos paslaugas teikiančių sanatorijų veiklą, atpalaiduota ir visa prekyba, žinoma, laikantis griežtų reikalavimų. Turgūs galės nuo rytoj jau dirbti, tik laikantis griežtų reikalavimų“, – pokyčius vardijo ministras pirmininkas.

Nors Vyriausybė šiandien atlaisvino galimybės iš šalies išvykti, tačiau kitos saugumo sąlygos nesikeičia.

„Nuo pirmadienio, gegužės 4 dienos, nebus ribojamas išvykimas į užsienio valstybes, bet grįžimo sąlygos nesikeičia“, – apie visas būtinas sąlygas kalbėjo premjeras.

Vyriausybė leido vykdyti pirmuosius skrydžius Vilnius – Frankfurtas – Vilnius.

„Atskridę į Lietuvą žmonės turės laikytis privalomo karantino režimo ir kitų ribojimų“, – sakė jis.

Premjeras pabrėžė, kad išvykti iš šalies nebus sunku, bus sunku į Lietuvą parvykti.

„Išvykti iš Lietuvos galėsite be jokių apribojimų. O atvykti – visas ypatingas režimas, kuris buvo taikomas iki šiol“, – apie keliones iš kitų šalių sakė premjeras.

Ir pridūrė, kad visą sunkią 14 dienos saviizoliacijos procedūrą reikės įveikti. Premjero teigimu, Baltijos šalys priims bendrą sprendimą dėl sienų atidarymo.

„Mes planuojame, kad Baltijos valstybių regionas priims bendrą sprendimą dėl atsivėrimo šiame regione“, – apie galimus sienų atidarymus kalbėjo S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas tikėjosi, kad leidimas išvykti iš šalies nebus naudojamas turistavimui.

„Nemanau, kad šiuo metu turistayti kitoje šalyje yra protinga, reikia pasidomėti, kurs vykstate. Prieš išvykdami turėkime omenyje, kur važiuojame, ar galėsime sugrįžti“, – sakė jis.

S. Skvernelis sakė, kad išlieka didelį tikimybė, kad karantinas bus pratęstas ir gegužės 11-ąją.

„Dėl karantino pratęsimo, tai sprendimo mes nesvarstėme. Tikrai matome, kad situaciją kontroliuojame, mes matome tikrai gerus rezultatus, bet nežinome, koks bus ateinantis ilgasis savaitgalis. Tikiuosi, kad būsime labai atsakingi kaip ir Velykų savaitgalį. Jei ir šį savaitgalį išliksime, tai bus vieni sprendimai, jei ne – kiti. Yra didelė tikimybė, kad karantinas bus pratęstas. Bet jūs matote švelnesnes sąlygas“, – sakė premjeras.

Kas keičiasi?

Nuo ketvirtadienio bus leidžiami visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, atnaujinamos individualios sporto treniruotės uždarose erdvėse, išlaikant saugų atstumą.

Taip pat nuo ketvirtadienio įsigalioja palengvinimai dėl planinių paslaugų, kaukių dėvėjimo, skrydžius bus leidžiama atnaujinti nuo gegužės 10-osios.

Dėvėti kaukės nebereikės už miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų ribų, kai 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus artimuosius. Kaukės taip pat nebus būtinos automobilyje važiuojant vairuotojui su giminaičiais, aukšto meistriškumo sportininkams per treniruotes. Kaukės nebebus privalomos ir vaikams, jaunesniems nei 6 metai.

Dabar išvykti iš Lietuvos galima tik grįžtantiems į savo nuolatinę gyvenamąją vietą ar vykstant į darbo vietą, vykdant tarptautinius komercinius pervežimus. Nuo gegužės 10-osios bus leista atnaujinti skrydžius, kuriems gavusi užsienio reikalų ministro siūlymą pritars Vyriausybė. Iki tol oro erdvė lieka uždaryta, o skrydžius ir kol kas vis dar galima organizuoti tik su specialiu susisiekimo ir užsienio ministrų leidimu.

Gydymo įstaigos dienos chirurgijos, stacionarines medicininės reabilitacijos paslaugas, konsultacijas, diagnostines procedūras ir kitas planines paslaugas galės teikti tik suderinusios tai su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) ir parengusios šių paslaugų atnaujinimo planus. Šiuose planuose turi būti numatytas lovų rezervas koronavirusu sergantiems pacientams, rizikos grupės ir kitų pacientų srautų valdymas.

Planinės sveikatos priežiūros paslaugos buvo nutrauktos kovo viduryje šalyje paskelbus visuotinį karantiną.

Turgavietėse drabužių ir pramonės prekių prekybą leidžiama atnaujinti, jei vienam pirkėjui tenka 10 kv. metrų ploto arba vienu metu aptarnaujamas tik vienas žmogus.

Laikantis 10 kv. metrų ploto reikalavimo leista atnaujinti visus laisvalaikio užsiėmimus atviroje erdvėje.