„Siekiama, kad 10 proc. didėtų mokytojų atlyginimai ir būtų 30 proc. didesni už vidutinį darbo užmokestį, sumažinti ikimokyklinio ugdymo pedagogų atsilikimą - jiems bus 15 proc. algų didinimas. Dėstytojams lūkestis buvo didesnis, bet noriu priminti, kad per dvejus metus 40 proc. augo (algos. - ELTA). (...) (Dėstytojams planuojama. - ELTA) nuosekliai didinti kas 10 proc. Gydytojų atlyginimai 2020 m. turėtų pasiekti 3 VDU ir 1,5 VDU slaugytojams. Kultūros darbuotojams algos augtų 15 proc., VDU pasiektų 2025 m. (...) Vidaus tarnybos pareigūnų algų didinimas siektų 12 proc., pirmiausia didinant žemiausių pareigybinių koeficientų grupes“, - po posėdžio sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, visus dirbančiuosius viešajame sektoriuje palies per dvejus metus atkurtas bazinis dydis iki prieškrizinio lygio. Kol kas iki to trūksta 10 eurų, tačiau S. Skvernelis patikino, kad tai bus įgyvendinta.

Premjero teigimu, artimiausiam laikotarpiui strategijos įgyvendinimui reikės 135 mln. eurų valstybės biudžeto, 150 mln. eurų privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, taip pat, priklausomai nuo kolektyvinio susitarimo, apie 20 mln. eurų prireiks bazinio dydžio didinimui.

„Strategijoje vienas disbalanso požymių, kad nustatytas didelis atotrūkis tarp aukščiausių ir žemiausių (pareigybių. - ELTA) - iki 5 kartų ir daugiau. Tas atotrūkis turi mažėti, todėl dabar kalbame apie specialųjį algų didinimą mažiausius koeficientus turinčių darbuotojų atžvilgiu, o vadovus tai palies tiek, kiek palies bazinio dydžio padidinimas“, - žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Projektas dar bus tvirtinamas Vyriausybės posėdyje, į jį žadama kviesti socialinius partnerius.

„Pasiūlymas yra padidinti mažiausios pareiginės algos koeficientus, kad jau 2020 metais pareiginė alga nebūtų mažesnė viename sektoriuje kaip 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Šiuo metu yra dar darbuotojų, kurie gauna 44-45 proc. VDU“, - Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis.

ELTA primena, kad po paskutinio Vyriausybės sudarytos komisijos dėl viešojo sektoriaus atlyginimų didinimo posėdžio Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė ragino atidėti pritarimą dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo strategijos.

„Šiuo metu mums yra visiškai neaiškus pasakymas, kad bus skiriamas (papildomas. - ELTA) finansavimas 120 mln. eurų. Tai yra strategijos darbo grupėje pasakyta, tačiau, kai atėję į Nacionalinės kolektyvinės sutarties derybas pateikiame savo siūlymą ir laikomės to susitarimo, kad turi didėti atlyginimai mažiausiai uždirbantiems, Vyriausybės pusė sako, kad pinigų nėra, o skirti galima tik 16 mln. eurų. Mūsų klausimas - kur pasiskirsto visi kiti pinigai? Mes turime labai neigiamos patirties - ne vieną kartą matėme, kai skiriamas papildomas finansavimas sugula į vadovų kišenes“, - yra sakiusi I. Ruginienė.

Tačiau D. Matulionis tada sakė, kad artėjama strategijos užbaigimo link, o atlyginimai viešajame sektoriuje nuo 2020 metų didės nuo 10 iki 25 proc. skirtinguose sektoriuose.

„Artėjame prie pabaigos dėl viešojo sektoriaus atlyginimų didinimo strategijos. Šiandien aptarėme dar kitus papildomus siūlymus, ir manau, kad labai aiškiai deklaruosime, kad algų didėjimas viešajame sektoriuje reikalingas, ir nuo 2020 m. juos didinsime žymiai - nuo 10 iki 25 proc. skirtinguose sektoriuose“, - sakė D. Matulionis.

Jis taip pat teigė, kad siūloma nauja priemonė kelti viešojo sektoriaus atlyginimus - jų bazinio dydžio indeksavimas. Profsąjungų atstovė tokiam siūlymui pritarė.