Atsakydamas į prezidentės trečiadienį išsakytą kritiką, jog yra priklausomas ir neprincipingas, S. Skvernelis tikino, jog jam nėra priimtina, kai prezidentės patarėjai kviečiasi ministrus ir „įsakmiai jiems nurodo atsistatydinti“. Tokią Vyriausybės vadovo poziciją perdavė naujienų agentūra BNS.

Ministro pirmininko atstovas spaudai Tomas Beržinskas patikslino,kad likus kelioms valandoms iki prezidentės viešo pareiškimo šalies vadovės patarėja Edita Kriščiūnienė buvo susitikusi su ministru.

„Jis nuvyko, ir jam buvo įsakmiai nurodyta, kad jis turėtų atsistatydinti vardan gerų santykių. Kai ministras nesutiko, po kelių valandų pasirodė prezidentės pareiškimas“, – sakė T. Beržinskas.

Vyriausybės vadovas BNS teigė, kad teisinėje valstybėje yra normalu, kad asmens pažeidimus nustatinėja ne prezidentė, o teisinės institucijos.

„Jos pradėjusios tikrinimus ir normalu, kad prieš priimdamas sprendimus noriu sulaukti tikrinimų rezultatų. Esu Vyriausybės vadovas. Suprantu sau tenkančią atsakomybę dėl komandos narių ir nuo jos nebėgu, bet nepasiduosiu nei prezidentės, nei kieno nors kito spaudimui. Tai bus mano sprendimas, kurio pasekmes taip pat jausiu pats“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Prezidentūros spaudos tarnyba DELFI atsakė, kad žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas ministro vardu ne kartą skambino patarėjai norėdamas sužinoti Prezidentės nuomonę dėl tolesnių ministro darbo galimybių.

„Viešai išsakytą šalies vadovės poziciją patarėja pakartojo asmeniškai ir pačiam ministrui“, – rašoma Prezidentės spaudos tarnybos atsakyme.

Laukia premjero nuomonės

Žemės ūkio ministras B. Markauskas patvirtino, kad buvo susitikęs su prezidentės patarėja E. Kriščiūniene. Esą susitikimas įvyko (praėjusį ketvirtadienį) apie 10.30 val.

Ministras taip pat patvirtino, kad per pokalbį jam buvo pasiūlyta trauktis iš pareigų.

„Prezidentė nori išlaikyti normalius santykius, tai būtų patogiau pačiam pasitraukti. (…) Daugiau priežasčių neišvardijo, tik pasakė, kad yra tokia prezidentės nuomonė, kad aš turėčiau trauktis, kad bus sunku dirbti“, – sakė B. Markauskas.

Žemės ūkio ministras teigė nežinąs, ar tai yra normali praktika, todėl nesiima vertinti tokių raginimų.

„Aišku turbūt prezidentė irgi gali elgtis ir ji elgiasi kaip tinkama. Manau, kad tai yra daugiau procedūriniai klausimai“, – sakė B. Markauskas.

Ministras teigė gerbiąs prezidentės nuomonę, tačiau informavo, kad jo tiesioginis vadovas yra premjeras.

„Kaip ir minėjau, aš esu komandos – Vyriausybės narys, mano tiesioginis vadovas yra premjeras. Man prezidentės nuomonė tikrai yra svarbi, bet aš negaliu kaip mokinukas neišgirdęs premjero, frakcijos nuomonės priimti vienašališkus sprendimus“, – sakė B. Markauskas.

Lietuva dėl ministro reputacijos gali turėti bėdų

DELFI primena, kad D. Grybauskaitė praėjusį ketvirtadienį, balandžio 12 dieną, LRT radijui pareiškė, kad B. Markauskas neturi nei politinės, nei moralinės teisės likti poste.

„Aš manau, kad nei politinės, nei moralinės teisės likti poste toks ministras nebeturi. Jis ją prarado“, – ketvirtadienį transliuotame interviu LRT radijui sakė šalies vadovė.

Pasak jos, ministro reputacija kenktų Lietuvos įvaizdžiui Europos Sąjungos derybose dėl žemės ūkio finansavimo po 2020 metų.

„Neįsivaizduoju, kaip toks žmogus galės atrodyti ar apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, – kalbėjo prezidentė. „Jeigu Vyriausybės vadovas ir valdančioji dauguma manys, kad toks ministras jiems tinkamas, labai apgailestauju, kad mes turime tokią valdančiąją daugumą“, – pridūrė ji.

Dėl šeimos ūkininkavimo aplinkybių kritikuotas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas lieka poste, kol sprendimą dėl jo paskelbs tyrimą pradėję teisėsaugininkai – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra.