Pasak S. Skvernelio, partijų susitarimo projekte aptariama daugybė aktualių švietimo problemų, kylančių bendrojo, aukštojo ir profesinio išsilavinimo srityje. Visgi, premjero teigimu, esminiai dalykai, kalbant apie tvarią ir efektyvią švietimo sistemą, yra pavaldumas ir finansavimas.

„Yra keli variantai: arba viską atiduoti pilnai 100 procentų savivaldai (...), arba padaryti, kad valstybė paimtų (mokyklų tinklą. – ELTA), galbūt išskyrus pradines mokyklas, sutvarkytų, tai būtų trumpalaikis 3-5 metų sprendimas, ir po to su pilnu finansavimu, visa atsakomybe sutvarkytą tinklą grąžintų vėl savivaldybėms“, – „Žinių radijui“ sakė premjeras.

S. Skvernelis tikisi, kad jo pateiktą švietimo projektą dauguma partijų pasirašys ir pokyčiai švietimo srityje pagaliau bus pradėti įgyvendinti.

„Aš manau, kad dauguma politinių partijų pasirašys, ir tai bus sprendimas kartu su švietimo bendruomene pradėti realiai įgyvendinti tuos pokyčius, kurių visi nori... Visi nori, bet kada pradedi juos įgyvendinti – visi priešinasi“, – kalbėjo ministras pirmininkas.
Premjero įsitikinimu, dabar nesiėmus atitinkamų žingsnių švietimo problemos tik gilės.

„Mes turbūt suprantame, kad jeigu dabar nedarysime šitų žingsnių, tai problemos tik gilės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Vyriausybės pirmadienį pateiktame susitarimo dėl švietimo pirminiame projekte siūloma didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc., siekti, kad iki 2025 metų vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, o vidutinis dėstytojų, aukštųjų mokyklų mokslo darbuotojų ir tyrėjų darbo užmokestis – 150 proc.

Preliminariame projekto variante siūloma diskutuoti dėl anksčiau premjero kelis kartus keltos idėjos mokyklų tinklą perduoti valstybės pavadavimui ribotam laikotarpiui, po kurio pavaldumas vėl būtų grąžintas savivaldybėms. Diskusijai taip pat pateikiama ir tikslinių dotacijų administravimo ir skirstymo perdavimo savivaldybėms idėja.

Tačiau opozicinės jėgos į premjero iniciatyvą dar iki 2020 m. Seimo rinkimų pasirašyti partijų susitarimą dėl švietimo žvelgia skeptiškai.

Opozicinių konservatorių ir Liberalų sąjūdžio atstovai dar pirmadienį pareiškė, kad vargu ar pasirašys premjero inicijuojamą partijų susitarimą. Šiek tiek optimistiškesnę poziciją rengiamo susitarimo atžvilgiu deklaravo socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.