Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žurnalistams Seime ketvirtadienį teigė nematanti poreikio specialiosios Seimo komisijos steigimui, kuri padėtų užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę.

„Poreikio tokiai komisijai nematau, tačiau tai yra opozicijos valia siūlyti tokią komisiją. Tai, matyt, padiskutuosime, ir Seimas apsispręs“, – sakė Seimo pirmininkė.

Šis parlamento vadovės komentaras papiktino ekspremjerą S. Skvernelį. Politikas įsitikinęs, kad specialiosios komisijos steigimas padėtų efektyviau užtikrinti parlamentinę kontrolę.

„Girdėjau Seimo pirmininkės komentarą, tai yra apgailėtina. Visgi Lietuva yra parlamentinė valstybė su išreikštais prezidentinės valstybės požymiais. Tai tame pačiame nepaprastosios padėties įstatyme yra numatyta normalią parlamentinės kontrolės formą sudaryti, nepaprastosios padėties režimo kontrolės arba priežiūros komisiją Seime proporcingai iš visų esančių frakcijų“, – sakė S. Skvernelis.

„Valdantieji visada deklaravo, kada įvedinėjo nepaprastąją padėtį ir pradėjo riboti žmogaus teises ir laisves, sakė vykdys parlamentinę kontrolę. (...) O kada siūloma įstatyminė nuostata, sako „nematau prasmės“. Tai iš viso, matyt, Seimo pirmininkė nemato prasmės parlamento veikloje ir parlamentinės kontrolės veikloje“, – piktinosi jis.

ELTA primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė taip pat mano, kad dėl žmogaus teisių suvaržymų nuogąstaujančios opozicijos siūlymai steigti komisiją, kuri leistų užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę, yra pertekliniai, nes, pasak jos, tai gali daryti ir Seimo komitetai.

Seimo Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus ketvirtadienį ketina pateikti parlamentarams siūlymą sudaryti specialiąją nepaprastosios padėties kontrolės komisiją.

Šios komisijos sudarymą inicijuoja 43 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai.

Vadovaudamiesi Nepaprastosios padėties įstatymu, Seimo nariai siūlo sudaryti komisiją, laikantis Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principo, iš 13 Seimo narių. Joje dirbtų parlamentarai, kurie pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą turi teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.