„Tai būtų pats blogiausias scenarijus, jeigu Baltarusija kaip valstybė prarastų savo suverenitetą ir taptų pilnai kontroliuojama Rusijos. Manau, kad to reikia išvengti. Kita vertus pati Baltarusijos bendruomenė tikrai nemato Rusijos valstybėje kažkokios grėsmės arba priešo, tiesiog nori gyventi kitaip, kaip gyvena visos demokratinės valstybės. Tas baltarusių tautos nusiteikimas kelia daugiausiai optimizmo, kad ši valstybė gali tapti laisva, nepriklausoma, demokratinė valstybė“, - sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, dabar svarbiausia, kad nebūtų eskaluojamos ir tęsiamos smurto akcijos, kurios Baltarusijos valdžios buvo daromos prieš taikius protestuotojus.

“Pagal tą skaičių žmonių, kaip bunda Baltarusijos visuomenė, turbūt galime turėti optimizmo, kad Baltarusijoje pokyčiai tikrai bus, ir tokia šalis, kokia buvo paskutinius 26 metus, tikrai nebus. Tikslas yra, kad viskas vyktų demokratiškai, be smurto.

Svarbiausia surengti naujus rinkimus, kad būtų teisėtu, demokratiniu būdu išrinktas šalies vadovas, kuris matyt sugebės inicijuoti pokyčius, kurių laukė Baltarusijos žmonės“, - sakė S. Skvernelis.

Užsimena apie tai, kam galėtų būti taikomos sankcijos

Paklaustas apie sankcijas asmenims, kurie klastojo rinkimų rezultatus ir yra atsakingi už smurtą Baltarusijoje, Vyriausybės vadovas palaikė Lietuvos diplomatų pastangas suburti sąjungininkus, kad tos sankcijos taptų ES sankcijomis.

Pasak premjero, jos būtų skirtos asmenims.

„Tai gali būti nuo aukščiausio pareigūno iki tų žmonių, kurie rinkimų rezultatus klastojo, „organizavo“ rinkimus, iki žmonių, kurie davė nurodymus smurtauti ir pralieti kraują Minsko gatvėse.

Jeigu nepavyktų susitarti globaliai, tada manau, kad reikia daryti antrą žingsnį, kas irgi daroma šiuo metu – burti artimiausius sąjungininkus, tai yra mūsų kaimynines valstybes, kad kiekviena šalis įvestų (būtų gerai) suderintą sąrašą personalijų ir pareigūnų, kuriems būtų taikomos sankcijos, numatytos mūsų įstatymuose – dėl nepatekimo, tam tikrų finansinių apribojimų“, - sakė S. Skvernelis.

Turi viltį, kad naujos valdžios požiūris į Astravo AE pasikeis

Premjeras turi viltį, kad pasikeitus valdžiai pasikeis ir Baltarusijos valdžios požiūris į Astravo atominę elektrinę (AE).

„Nestabilumas valstybėje, turinčioje tokią jėgainę, tai yra dar didesnė grėsmė. Kol kas galime pasidžiaugti, kad dar ta elektrinė nėra paleista, ir turėti tam tikrą viltį, kad pasikeitus politiniam režimui Baltarusijoje, surengus demokratinius rinkimus, galbūt ir naujoji Baltarusijos valdžia galėtų turėti racionalesnę poziciją“, - sakė S. Skvernelis.

Mano, kad atsisakyti krovinių gabenimo per Klaipėdą būtų nenaudinga

Premjeras sakė, kad Baltarusijai atsisakyti krovinių gabenimo per Klaipėdos uostą būtų ekonomiškai nenaudinga, rašė ELTA.

„Efektyvesnio, pigesnio ir ekonomiškai naudingesnio kelio Baltarusijos kroviniams kaip per Klaipėdos uostą – nėra. Jei kalbame apie solidarumą Baltijos valstybių, tai Latvijos pozicija yra identiška arba labai artima Lietuvai, pasirinkimas baltarusiams lieka tik Rusijos uostai. Tai yra visiškai ekonomiškai nenaudinga, o kalbant apie šaltąjį metų sezoną, tai ekonomiškai būtų tragiškai žalinga, nes tiems patiems naftos produktams reikėtų palaikyti specialią režiminę temperatūrą, kitaip krova negalėtų vykti“, – žurnalistams antradienį sakė S. Skvernelis.

„Bet kada yra diktatūra, desperacija, visko gali būti. Tada būtų poveikis ir mūsų ekonomikai, nes vien Klaipėdos daugiau nei trečdalis krovinių yra susiję su uosto darbu susiję su Baltarusija“, – pridūrė jis.

Anot jo, į Vyriausybę kol kas nesikreipė nei privačios, nei valstybės įmonės.

„Iš mūsų įmonių nerimastingų signalų bent jau iki Vyriausybės neatėjo. Taip, pamąstymų yra, grėsmės yra, bet ir mūsų verslas, kalbant apie eksportą, paskutinius metus yra diversifikuotas, rizikos išskaidytos, tai nebūtų taip, kaip kažkada buvo. Jei atsiras sunkumų, mes kalbėsime su tomis įmonėmis, tiek valstybinėmis, tiek privačiomis, kokia valstybės pagalba galėtų būti. Nes Klaipėdos uostas ir „Lietuvos geležinkeliai“ tikrai yra labai svarbi mūsų ekonomikos dalis ir liečia daugybę žmonių visoje Lietuvoje“, – sakė premjeras.

Type a message