„Turiu pareigą rasti konsensusą tarp Vyriausybės, prezidento ir Seimo. Noriu teikti tokį kandidatą, kad jis kompromisui atitiktų. Taip pat svarbu, kad jis būtų tinkama kandidatūra ir Briuselyje. (…) Yra galimybių (kad Lietuva pasiūlys moterį)“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad yra girdimas Europos Komisijos vadovės Ursulos von del Leyen pageidavimas, kad Komisijoje būtų išlaikytas lyčių lygybės principas, tačiau nemano, kad tai yra vienos Lietuvos problema.

„Lietuva turi kandidačių ir kandidatų, mes turime prisidėti prie šitų sprendimų, tačiau tai negali būti vien Lietuvos problema. Jeigu tai yra galiojanti norma visoms valstybėms narėms, tai Lietuva arba dar kelios valstybės negali būti išskirtinėmis. Bet mes turime girdėti pageidavimus, ir tą girdime“, – sakė S.Skvernelis.

Premjeras sakė, kad šiuo metu kandidatūros į Europos komisarus derinimo procedūra yra pirminiame etape. Kandidatūra yra derinama su prezidentu Gitanu Nausėda.

Tačiau, pasak Vyriausybės vadovo, tai yra daroma ir matant nuotaikas Seime, nes parlamentarai irgi turės pritarti kandidatūrai.

Anksčiau S. Skvernelis yra minėjęs, kad Lietuvą domina keturi galimi eurokomisarų porfeliai. Trečiadienį premjeras patikslino, kad Lietuva aplikuoja į sritis, kurios yra susijusios su finansais, inovacijomis, vidaus saugumu ir energetika.

Premjerui atrodo ydinga, kai Europos komisarų pozicijos yra skirstomos į pirmarūšes ir antrarūšes. S. Skvernelio vertinimu, toks požiūris yra nepagarba Komisijai ir Europos komisarams.

„Nevertinu, kad yra pirmarūšiai ir antrarūšiai postai. Tai yra ydingas požiūris kalbant apie Komisiją, nes visos atsakomybės sritys yra vienodai svarbios. Jeigu mes aplikuojame į tas sritis, kur mes turime geriausius kandidatus, ką pasiūlyti, tai mes į jas ir aplikuojame. Tikėtis, kad Lietuvos nominuotas eurokomisaras dirbs Lietuvai, bet ne Komisijai, turbūt būtų neteisingas sprendimas. Ankstesnės praktikos parodė, kad jie tikrai laikosi neutralumo principo, ir darbuojasi kaip Komisijos nariai“, – sakė S. Skvernelis.

LVŽS palaiko Sinkevičių

DELFI primena, kad Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcija yra išreiškusi palaikymą ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrai į eurokomisarus.

28 metų amžiaus politikas šiuo metu užima Ekonomikos ir inovacijų ministro postą. Jis yra baigęs ekonomikos ir tarptautinių santykių bakalauro studijas Jungtinės Karalystės Aberistvito universitete ir Europos politikos magistro studijas Olandijos Mastrichto universitete.

Sinkevičius yra vadovavęs „Investuok Lietuvoje“ Investicinės aplinkos gerinimo grupei, koordinavęs Lietuvos oro uostų koncesijos projektui, dalyvavęs programoje „Kurk Lietuvai“, vadovavęs AB „Lietuvos pašto“ tarptautinei projektų grupei.

Politikas priklauso Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai (LVŽS), yra šios partijos pirmininko pavaduotojas. Šios partijos parlamentarė Agnė Širinskienė yra sakiusi, kad partija norėjo kandidato, kuris būtų su jais susijęs politinėmis pažiūromis.

Kaip rašė BNS, konservatoriai yra pasiūlę alternatyvų galimų kandidatų į eurokomisarus pavardžių sąrašą, kuriame yra minima ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Buvusi valstybės vadovė pranešė šio posto nesiekianti, patikslino BNS.

Kaip yra rašęs BNS, kandidatūrą į Europos Komisiją teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, jai vadovaus buvusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen.

Darbą baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.