Premjeras priminė, kad buvo kreiptasi dėl vienos iš institucijų dalyvavimo galimai neteisėtai renkant informaciją apie kai kurių kandidatų aplinką, jų pačių užsakymu. Pasak jo, tai - tarsi pasitikrinimas aplinkos, ar nėra asmenų, kurie gali kompromituoti vieną ar kitą kandidatą.

„Arba tai yra pranešėjo neteisingai pateikta informacija, tai rimta problema. Arba yra dar rimtesnė problema - jeigu tas veiksmas buvo padarytas“, - apie pateiktą informaciją sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, ar tokia informacija yra tikra turėtų atsakyti arba teisėsaugos institucijos, arba parlamentinis tyrimas.

„Klausimas yra per daug svarbus, tai tikrai nėra kažkieno pajuokavimas“, - sakė S. Skvernelis.

Jis patikino, kad jis neformulavo tokių užduočių VSD.

„Kadangi aš dalyvauju, o užduotis žvalgybos institucijoms formuluoja Valstybės gynimo taryba, tai taryboje nebuvo toks klausimas spręstas, kad būtų pavedimas rinkti informaciją apie kandidatų į vieną ar kitą postą aplinką“, - sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, tokios užduoties teisėtai negali suformuluoti kuris nors iš valstybės vadovų, kuriam prieinama slapta informacija.

Jis sakė, kad nėra anksčiau matęs tos informacijos, kuri paskelbta viešai.

„Kadangi jau iš konteksto žinoma, kas turima mintyje, V. Bakas pats pasisakė, tai taip aš buvau informuotas komiteto pirmininko kaip Ministras Pirmininkas, kad galimai tokie veiksmai yra atlikti, neįvardinant nei konkrečių detalių. Nežinau, ar tai, kas skelbiama vienoje žiniasklaidos priemonėje, yra teisinga – ten su pavardėmis, su detalėmis. Tiesiog buvo priimtas komiteto pirmininko sprendimas, ką turbūt priimtų kiekvienas, gavęs tokią informaciją, kreiptis į teisėsaugą, kad ta informacija būtų patikrinta“, - sakė S. Skvernelis.

Skvernelis: informacija turi būti patikrinta

Premjeras nesileido į svarstymus dėl informacijos patikimumo.

„Man sunku patikėti daug kuo, kaip gyvenime būna, taip pat - ir čia. Bet tai nėra anoniminė informacija, tai yra konkretus pareigūnas, kuris tą informaciją pateikė pirmininkui komiteto, kuris vykdo parlamentinę kontrolę. Dėl to ji turi būti patikrinta“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras sakė, kad jam nėra kilę abejonių dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio patikimumo. Paklaustas, ar pateikta informacija gali turėti įtakos sprendžiant dėl jo skyrimo antrai kadencijai, Vyriausybės vadovas atsakė: „Aš pasitikiu departamento vadovu. Per tą laiką, kai dirbu, neturėjau jokių abejonių dėl jo patikimumo. Reikia vertinti, ar jis yra į tai įsivėlęs, ar dalyvavo“.

Pranešė apie rinktą informaciją

Kaip rašė BNS, aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Šiuo pranešimu V. Bakas trečiadienį pasidalijo su komiteto nariais.

VSD griežtai paneigė šią informaciją. „Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Seimo valdyba praėjusią savaitę nusprendė neinicijuoti parlamentinio tyrimo, remdamasi Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto rekomendacija. Išklausius teisėsaugos vadovų informacijos, komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas paskelbė, kad pranešimas dėl galimai neteisėtai rinktos informacijos nepasitvirtino, „nusikaltimo greičiausiai nebuvo“.

Trečiadienį BNS jis nurodė V. Bako informaciją matantis pirmą kartą bei tvirtino pasitikintis institucijomis, kurios komitetui nurodė nenustačiusios „nei nusikaltimo, nei susidomėjimo, nei užsakymo“.