„Lietuvos žmonės jaučia didžiulį nerimą. Politikai Seime pasidavė trumpalaikės politinės naudos pagundai, nustojo telkti visuomenę, ignoruoja realius žmonėms kylančius sunkumus, nuvertina mūsų šalį užgriuvusių problemų mastą, kuria vis naujas krizes, nepriima konstruktyvios kritikos, tiesiog ieško progų įgelti politiniam oponentui, pataikauja savo socialinio burbulo madai ir net leidžia sau niekinti bei žeminti kitaip mąstantį pilietį“, – rašoma demokratų dokumento projekte.

Partijos teigimu, politikoje „beveik neliko solidaus valstybiškumo“.

„Liko vien arogancijos pilni asmenybių karai. Iš to kol kas laimi tik priešiškos ir radikalios jėgos. Neatsakingas ir chaotiškas valdymas kelia rizikas Lietuvos politiniam stabilumui ir gyventojų gerovei. Visa tai vyksta ypatingai pavojingomis geopolitinėmis sąlygomis, kuomet Rusijos Federacijos veiksmai kelia tiesioginę grėsmę ne tik Ukrainai, tačiau ir Lietuvos valstybės saugumui bei teritoriniam vientisumui“, – rašoma Demokratų sąjungos pareiškime.

Penki punktai

Šeštadienį vyksiančiame partijos steigiamajame suvažiavime bus kviečiama susitelkti vardan Lietuvos, o valdantiesiems nurodyta, ko reikia imtis nedelsiant – iki naujos Seimo sesijos, kuri prasidės kovo 10 d.

Projekte, kuris iki šeštadienio dar gali būti koreguojamas, įvardijami penki punktai. Pateikiame pilną jų tekstą:

1. Pateikti Seimui įstatymų paketą dėl kainų augimo stabilizavimo. Valdantieji ignoruoja milžinišką kainų krizę ir nesiima reikiamų veiksmų padėčiai stabilizuoti. Vėl pradėjo augti dėl uždarbio svetur savo gimtinę paliekančių piliečių skaičiai. Siūlome nedelsiant nukreipti didelį Lietuvos biudžeto perteklių ne tik valstybės skolos grąžinimo ir tvarkymo išlaidoms, bet priimti laikiną sumažinto PVM įstatymą būtiniausiems maisto produktams, išskyrus alkoholį. Taip patženkliai išplėsti kompensacijų už šildymą gavėjų skaičių tam, kad laikiną paramą gautų ir vidutines pajamas gaunančios šeimos. Kviečiame Ekonomikos ir inovaciją ministeriją patvirtinti žiemos išlaidų kompensavimo mechanizmus smulkiam verslui ne paskolų, o subsidijų forma. Reikiamą paramą Seime šiems sprendimams užtikrinsime.

2. Nedelsiant priimti Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ siūlomą krizių valdymo įstatymų paketą. Grąžinti Lietuvos žmonių pasitikėjimą pandemijos valdymo priemonėmis galime tik absoliučiu skaidrumu, užtikrinant nuolatinę pandemijos valdymo parlamentinę kontrolę. Bet kokie ilgesnį laiką besitęsiantys asmens teisių ribojimai, susiję su krizių valdymu, galimi tik po išsamių diskusijų dėl jų proporcingumo, jie gali būti priimami tik įstatymu. Chaotiškas komunikavimas, neaiškios valdymo priemonės didina visuomenės narių nuovargį ir kelia realią grėsmę visuomenės saugumo užtikrinimui.

3. Kviečiame Premjerę įvertinti ministrų veiklą ir „perkrauti“ Vyriausybės kabinetą, atleidžiant nekompetentingus, visuomenes pasitikėjimą praradusius ministrus. Bandymas vardan politinės konjunktūros išlaikyti visus Vyriausybės narius savo pareigose neleidžia įgyvendinti būtinų reformų ir daro tiesioginę žalą Lietuvos piliečiams.

4. Būtinas visų susitelkimas augant tarptautinei įtampai dėl agresyvios Rusijos politikos. Reikia baigti santykių aiškinimąsi tarp valdančiųjų ir Prezidento. Šiuo sudėtingu laikotarpiu ambicijų karai kelia realią grėsmę šalies nacionalinio saugumo interesams ir kenkia Lietuvos atsparumui išorės grėsmėms, mūsų tarptautiniam įvaizdžiui. Užsienio politika negali būti pernelyg priklausoma nuo pavienių asmenų įtakos. Lietuvos žmonės ilgisi tų laikų, kai solidžios ir apgalvotos šalies užsienio ir saugumo politikosšerdis buvo nacionalinisinteresas, grįstas nacionaliniu konsensusu, subalansuotu požiūriu, laikantis visų įsipareigojimų NATO partneriams ir tampriai koordinuojant veiksmus su mūsų sąjungininkais. Prieš imdamiesi veiksmų, turime išsamiai apsvarstyti jų tiesioginį poveikį Lietuvos žmonėms ir ekonomikai.

5. Balsavimai Seime rodo, kad Seime faktiškai nebeliko tvirtos daugumos, todėl valdantieji privalo priimti LR Prezidento ir opozicijos siūlymus dėl svarbiausių reformų įgyvendinimo. Valdančiųjų arogancija neturi valstybės laikyti įkaite. Kviečiame LR Prezidentą imtis nuolatinio forumo tarp valdžios ir opozicijos moderavimo,skatinti pilietinį dialogą irsiekti visuomenėssutarimo dėl darnios, ekonomiškai stiprios Lietuvos ir laimingų joje gyvenančių žmonių.

Sieks tapti lyderiaujančia ir skaitlingiausia partija

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ taip pat skelbia ir savo partijos programą, kuri, kaip rašoma pareiškime, „siūlo aiškią viziją Lietuvai ir gali padėti Seimui nustoti trypčioti kryžkelėje“.

„Per pasaulį ritasi nauja radikalizmo banga, galvą kelia autoritarai, niekinantys laivę ir skleidžiantys savo propagandą mūsų žmonėms. Matome vienintelę galimybę apginti žmogaus teisių, teisės viršenybės, socialinio teisingumo ir kitus Konstitucijoje įtvirtintus principus: tai aktyvus piliečių dalyvavimas valstybės valdyme. Tik tiesiogiai dalyvaujantis politikoje ir atsakomybę už savo bendruomenės ir valstybės ateitį jaučiantis žmogus neleis sugriauti mūsų konstitucinio pamato“, – rašoma dokumente.

Jame taip pat akcentuojami ir kiti ambicingi partijos siekiai.

„Kaip demokratai keliame sau tikslą per tris metus tapti ne tik politinėje darbotvarkėje idėjomis lyderiaujančia, bet ir skaitlingiausia politine partija Lietuvoje“, – paryškintomis raidėmis rašoma Demokratų sąjungos pareiškime.

Partija nurodo, kokiomis pamatinėmis vertybėmis remiasi: žmogus, šeima, gamta, kultūra, kalba, socialinis teisingumas, nepriklausomybė, taika, demokratija.

„Kviečiame žmones, bendruomenes, nevyriausybines organizacijas dalyvauti viešajame gyvenime ir kelti dialogo, politikos sąžiningumo, atskaitomybės piliečiams standartus. Esame atvira centro kairės politinė jėga, taikanti aukščiausius moralios politikos, skaidrumo, viešojo intereso viršenybės, tarimosi kultūros, profesionalumo ir demokratijos principus“, – rašoma dokumento projekte.

Steigiamasis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas vyks šeštadienį Palangoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)