Aistros dėl Konstituciją pažeidusio asmens galimybės vėl grįžti į Seimą kilo po to, kai po pirmojo rinkimų etapo Zanavykų apygardoje į antrąjį pateko Mindaugas Bastys.

„Asmuo, kurį Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, neturėtų dirbti Seime“, – DELFI teigė ministras pirmininkas S. Skvernelis.

Rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą vienmandėje Zanavykų apygardoje sekmadienį daugiausia balsų iškovojo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krkščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Irena Haase ir pats save išsikėlęs buvęs socialdemokratas Mindaugas Bastys. Jie po dviejų savaičių rungsis antrajame rinkimų ture.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, gavus visų 40-ies apylinkių suskaičiuotus balsus, 58 metų advokatė Šakių rajono savivaldybės tarybos narė I. Hasse surinko 33,8 proc., 53 metų buvęs parlamentaras M. Bastys – 19,4 proc. rinkėjų balsų.

R. Karbauskis teigia, kad nepalaikys nė vieno kandidato

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad nepalaikys nė vieno kandidato į laisvą Seimo nario vietą vienmandatėje Zanavykų apygardoje, o jei teks – vėl balsuos dėl apkaltos Mindaugui Basčiui.

„Situacija yra labai paradoksali“, – DELFI sakė R. Karbauskis, paklaustas apie situaciją vienmandatėje Zanavykų apygardoje.

„Bandau įsivaizduoti, koks būtų patyčių lygis iš pačio M. Basčio ir iš Zanavykų apygardos rinkėjų, jeigu jis laimėtų“, – sakė R. Karbauskis.

Tačiau jis asmeniškai nemato galimybės remti ir konservatorių kandidatės. Jam nepatinka jos liberalios vertybės. „Ji yra visiška liberalė, ir savo vertybėmis neturi nieko bendro su mūsų vertybėmis. (…) Tai yra moteris, kuri pasisako už lyties keitimą, vienalyčių asmenų santuokas, man neišeina jos remti“, – sakė R. Karbauskis. Pasak jo, sprendimą, ką remti antrame ture, priims pats valstiečių žaliųjų kandidatas. Tai yra trečiu rinkimuose likęs Giedrius Surplys.

I. Haase: antrame ture bus sunkiau

Daugiausia balsų pirmajame ture surinkusi I. Haase džiaugėsi pergale, tačiau kartu prognozavo, kad antrajame ture laukia sunkesnė kova. „Džiugu, kad visgi yra žmonių, kurie manim pasitiki ir palaiko, manau, kad antrame ture bus sunkiau, bet viliuosi, kad bus palaikymas“, – BNS sekmadienį sakė I. Haase.

Ji teigė besitarsianti su kitomis rinkimuose dalyvavusiomis partijomis dėl paramos antrajame ture, tačiau konkrečių potencialių rėmėjų kol kas neįvardijo. M. Basčio sėkmę rinkimuose, I. Haasės manymu, galėjo lemti jo kampanijoje pabrėžtas susidorojimo aukos motyvas, dalį rinkėjų tai įtikino.