Paklaustas apie savo žodžius, kai teigė, jog jam buvo daromas spaudimas dėl kelių klausimų, K. Navickas sakė, kad pirmadienį, kai tik sužinojo apie savo atleidimą, kalbėjo kiek per daug emocingai. Tačiau jis prisiminė du paskutinius epizodus, kai Seimas nepritarė ministerijos pozicijai.

Vienas iš tokių epizodų – Miškų įstatymo pataisos, kuriomis buvo palengvinta kai kurių miestų plėtra miško sąskaita. Seimas leido šešioms savivaldybėms nemokėti didesnių kompensacijų valstybei už iškirstą mišką, jo žemę skiriant naujoms gyvenamosioms teritorijoms, nepaisant to, kad tam nepritarė Aplinkos ministerija. Tarp tokių miestų buvo ir Visaginas, kuris nuolat minimas kaip miestas, iš kurio išvažiuoja žmonės.

„Jokio statybos leidimo Visagine nebuvo gal jau dešimtmetį. Tai nebuvo Seimo narių interesai, čia sena istorija, ji tęsiasi ir praeitoje kadencijoje, ir šitoje. Tai yra pirmiausia iš Varėnos miesto atėję, nes jie ir prašė kelis kartus dėl to, kad reikia mažinti tas kompensacijas dėl to, kad jiems reikia grąžinti žemę teisėtiems savininkams (…). Ką mes sakėme? Mes sakėme: pažiūrėkite, jūs turite jau prie tai suprojektuotus gyvenamųjų namų kvartalus, jie yra tušti, jų užstatymas yra 20 proc. Tuose sklypuose, kur niekas nevyksta, vėl atsiranda miškas, vėl jūs turėsite dar kartą prašyti iš miškininkų, Vertinkite realiai. Suformuoti sklypus ir pasakyti, kad mes paskatinsime kažkokį privatų verslą valstybės miškų sąskaita, nėra sąžininga“, – įsitikinęs K. Navickas.

Antras epizodas, kur Aplinkos ministerija sulaukė pasipriešinimo iš Seimo ir jo komitetų, buvo dėl daugiabučių renovacijos.

„2017 metais, kai buvo priimtas daugiabučių renovacijos įstatymas, jame buvo įteisintos kompleksinės renovacijos priemonės, kad viskas – ir sienos izoliuojamos, ir šilumos punktas keičiamas tuo pačiu metu, nes tai yra didžiausias efektas, kai darai vienu metu. O Seimo nariai ir vėliau Aplinkos apsaugos komitetas paskutiniu metu pradėjo atmetinėti visas mūsų išvadas ir sakyti, kad tegul būna atskirai tie dalykai. Bėda yra ta, kad jeigu tu tą šilumos punktą renovuoji ir padarai efektyvesniu, bet netvarkai sienų, tai pirmiausiai demotyvuosi toliau atlikti kompleksinę renovaciją, o ji duoda geresnį efektą“, – DELFI sakė buvęs aplinkos ministras.

Priežasčių nežino iki šiol

Paklaustas, ar viena iš jo atleidimo priežasčių galėtų būti kogeneracinių jėgainių statybos, kurioms aktyviai priešinosi Seimo nariai, K. Navickas teigė taip nemanantis.

„Jeigu žiūrėtume visą mano retoriką, aš buvau nuosekliai vienoje vietoje. Aš nebuvau, ir tą galiu šiandien patvirtinti, atliekų deginimo jėgainių fanas. Bet kai tu pasiimi argumentus ir tu matai, kad jas reikia statyti, tai nebuvo taip. Vienintelis klausimas, kuris kirbėjo ir kirba iki šiol, tai yra tas atliekų kiekis – ar užteks, ar ne. Tai kertinis klausimas. Ir kai aš pats asmeniškai priėmiau sprendimą po įvairių konsultacijų tiek su Lietuvos energija, ir kitais žmonėmis, mano atsakymas yra toks: mes žinome kiekį ir tiksliai galime pasakyti kiekį komunalinių atliekų, jeigu neklystu 600 tūkst. tonų. Taip, jūs matote, techniškai jų yra mažiau nei jūs turėsite pajėgumų, bet jeigu jums reikia ir norite statyti, tai jūsų verslo projekto rizika. Mes, Aplinkos ministerija, ką darėme ir turime daryti viską, kad tų atliekų komunalinių kiekis mažėtų. Ta pozicija buvo mano nuo pat pradžių ir ji nepasikeitė išeinant“, – sakė K. Navickas.

Pirmadienį, kalbėdamas apie spaudimą, K. Navickas paminėjo du žmones, kuriuos jis teigė turėjęs įdarbinti – Remigijus Ačas ir Aleksandras Spruogis. Paklaustas, kas prašė jo šiuos du asmenis įdarbinti, K. Navickas teigė, kad toks prašymas atėjo iš socdarbiečių frakcijos Seime.

„Nėra jų įdarbintųjų sąraše. Visada būna vienas kitas (kuriuos prašo įdarbinti – DELFI), bet tokių tai nevertini. Kažkur buvau susidėjęs tų CV į stalčių, kur juos paimi ir įsidedi. (…) Koalicijos partneriai galėjo griežti dantį vien dėl to, kad subyrėjo jų partija. Aš gal dėtas tuo, kad mes stūmėme miško pertvarkos dalykus“, – sakė K. Navickas.

Kalbėdamas su DELFI buvęs aplinkos ministras buvo atviras – jis mano, kad visi išvardinti epizodai nėra tikroji jo atleidimo priežastis.

„Atvirai pasakius, tai yra kitos priežastys, kurių aš nežinau ir tą galiu pakartoti. Aš esu paliktas interpretacijoms ir tos interpretacijos negaliu spekuliuoti, nežinau net kuo spekuliuoti“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad su LVŽS frakcija Seime jis sutarė gerai, didžiausi nesutarimai buvo su premjeru Sauliumi Skverneliu.

DELFI primena, kad pirmadienį Lietuvos premjeras pranešė atstatydinantis tris ministrus – švietimo ir mokslo, aplinkos ir kultūros. Trečiadienį K. Navickas, po pokalbio su prezidente Dalia Grybauskaitė teigė pats paprašęs, kad ši jį atleistų iš pareigų, nes nemato toliau galimybių dirbti su premjeru, kuris išstato ministrus į priešakines pozicijas, o vėliau palieka kapstytis patiems.