„Jokios problemos nėra. Dar kartą noriu pabrėžti, kad Vyriausybė griežtai laikosi įstatymų ir poįstatyminių aktų (…), ir taip buvo ne tik šioje Vyriausybėje, bet ir Algirdo Butkevičiaus, ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybėse. Niekas nekeista. Ta tvarka galiojo keletą metų, ir pagal tą tvarką dirbome.

Dabar, kadangi yra noras, kad nebūtų konkurencijos prieštaraujančių teisės aktų, tai šiandien kabinetas pritarė (su tam tikromis Asmens duomenų inspekcijos išsakytomis pastabomis), ir bus suvienodinta Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo tiek transliavimo, tiek protokolų surašymo, tiek išsaugojimo tvarka“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras apkaltino opoziciją politikavimu, teigė atsakęs į visus klausimus, ir nebenori tęsti šios temos toliau.

„Opozicija šitoje vietoje politikuoja, ir daro destruktyvius žingsnius. Klausimai yra atsakyti, ir aš daugiau nebenoriu apie tai kalbėti“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybė siūlo naują įrašų tvarkymo tvarką įtvirtinti įstatyme.

Pagal aiškinamąjį raštą, Vyriausybės įstatyme nustatytas tik Vyriausybės posėdžių protokolavimas, garso įrašų darymas ir saugojimas. Vyriausybės įstatymas nenustato Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų tiesioginės transliacijos, Vyriausybės pasitarimų garso įrašų darymo ir saugojimo ir tik Vyriausybės darbo reglamente nustatytas Vyriausybės posėdžių tiesioginis transliavimas.

„Esamas teisinis reguliavimas stokoja sistemiškumo, nuoseklumo ir aiškumo, nes ne visi teisiniai santykiai sureguliuoti Vyriausybės įstatyme ir nepagrįstai nustatytas Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skirtingas teisinis reguliavimas“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Pagal jį, įstatymo projekto siūlymas Vyriausybės posėdžius ir pasitarimus tiesiogiai transliuoti internetu, išskyrus tuos posėdžius ir pasitarimus, kuriuose svarstoma valstybės ar tarnybos paslaptį sudaranti informacija, užtikrins Vyriausybės priimamų sprendimų viešumo ir skaidrumo didinimą.

Atsiras ne tik įstatyminis pagrindas tiesiogiai transliuoti Vyriausybės posėdžius, bet bus įteisinta ir Vyriausybės pasitarimų tiesioginė transliacija. Visuomenė galės tiesiogiai stebėti ir Vyriausybės pasitarimus.

Įstatymo projekte siūlomas teisinis reguliavimas užtikrins vienodą Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų garso įrašų darymą ir saugojimą.

„Įvertinus esamas technines galimybes, įstatymo projekte siūloma nustatyti garso įrašų darymą ir saugojimą, nes užtikrinti ilgalaikį vaizdo įrašų saugojimą ir jų atkuriamumą būtų sudėtinga dėl labai greitai besikeičiančių technologijų, taip pat būtų reikalingas didelio kiekio duomenų saugojimas, o tam reikėtų daug papildomų valstybės biudžeto lėšų. Atsižvelgiant į tai, kad Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų tiesioginės transliacijos bus vykdomos socialiniuose tinkluose Facebook ir YouTube, pagrindinis tikslas – Vyriausybės priimamų sprendimų viešumo užtikrinimas – bus pasiektas“, – teigiama aiškinamajame rašte.

DELFI primena, kad Vyriausybė yra įklimpusi į skandalą dėl ištrinto įrašo iš Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl duomenų iš Registrų centro teikimo žurnalistams. Dėl to Seime kartą aiškinosi premjeras Saulius Skvernelis. Jį dar porą kartų pateikti savo paaiškinimų kvietė ir opozicija, tačiau į tuos posėdžius Vyriausybės vadovas nėjo. Šiuo metu klausimas yra patekęs į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.