Žmogaus pasąmonėje skurdžius dažniausiai siejamas su paliegusia, prastai apsirengusia, išmaldos prašančia ar po atliekų konteinerius besirausiančia būtybe. Tačiau tai – neteisingas įvaizdis: skurdas šiandien yra sunkiai pastebimas, bet tai nereiškia, jog jis neegzistuoja.

Priešingai, skurstančių žmonių daugėja, tikina kovai su nepritekliumi ir turtine nelygybe skirtos JK organizacijos.

Naujausio nepriklausomo tyrimo duomenys rodo, jog šiuo metu beveik 15 mln. JK gyventojų skursta, daugiau nei 4,5 mln. iš jų gyvena giliame skurde, o 1,5 mln. išgyvena tik dėl svetimų žmonių malonės – patys savimi pasirūpinti neišgali. Skambinama pavojaus varpais ir dėl to, kad skursta vis daugiau vaikų – šiuo metu vargdienių JK priskaičiuojama apie 2,3 mln.

Šiuo metu JK gyventojų skaičius šiek tiek viršija 66 milijonus, o tai reiškia, jog vienas iš 4 gatvėje sutiktų žmonių vargsta tik dėl to, kad apsirūpintų būtiniausiais išgyvenimui dalykais arba yra priklausomi nuo kitų gerovės.

Skurdo JK samprata

Įsivaizduokite: gyvenate Anglijoje su partneriu, auginate 2 vaikus. Jūsų šeimos pajamos kiekvieną mėnesį siekia tiek, kad, susimokėjus už būstą bei su juo susijusius mokesčius, savaitei lieka 210 svarų sterlingų.

Jūs – skurdžiai pagal JK taikomus standartus.

Riba tarp skurdo yra labai plona: jeigu ta pati šeima pragyvenimui per savaitę turi 212 svarų sterlingų, joe skurstančia vadinti jau negalima.

Vienišiems tėvams taikoma skurdo riba – 101,50 svaro per savaitę (jeigu auginamas vienas vaikas).

Atskirai išskiriamas vadinamais ekstremalusis skurdas – gyventojo būklė, kai žmogus nesugeba išlaikyti net pats savęs. Šiai kategorijai būtų priskirta šeima su 2 atžalomis, kuri savaitę priversta išgyventi su 140 svarų.

Minėti skaičiai – ne iš piršto laužti. Tokias ribas, atsižvelgiant į įvairiausių sričių ekspertų patarimus, nubrėžė socialinių matavimų komisija (Social Metrics Commision, SMC).

Daugiausiai skurstančiųjų JK pastebima tarp gausesnių šeimų, vienišų tėvų, neįgaliųjų ir pensininkų.
Svarai

Skurdo priežastys

Sakoma – kas dirba, tas neskursta, tačiau SMC skuba tai paneigti ir skelbia, jog darbas jau negarantuoja apsaugos nuo varganos kasdienybės.

Tyrimo ataskaitoje rašoma, kad 73 proc. visų JK skurstančių vaikų augo šeimose, kuriose bent vienas suaugęs žmogus dirba. Palyginimui, šis rodiklis 2000 metais buvo 54 proc.

Skurdo ribai prilyginamos pajamos šioms šeimoms garantuoja tik minimalius poreikių patenkinimus, tokius kaip maistas, asmeninė higiena ir drabužiai. Ir tai, jeigu tik perkamos žemiausios kokybės prekės.

Pramogos, mokslai? Visa tai lieka nepasiekiama prabanga, o jeigu tokioje šeimoje yra žalingų įpročių turinčių suaugusiųjų (paprastai yra), tai kiekviena surūkyta cigaretė ar išgerta alaus skardinė reiškia dar blogesnį likusių šeimos narių gyvenimą.

Dar blogiau, kai šeimos tiesiogiai susiduria su priklausomybe narkotikams ar azartiniams lošimams. Deja, bet šios visuomenės rykštės irgi yra dažnos skurdo palydovės.

Kaip parodė pastarieji metai, Jungtinėje Karalystėje didžiulę įtaką turi ir įvairi valstybės parama: štai įvykdžius vadinamąją pašalpų reformą sumažėjusi finansinė valdžios parama lėmė skurstančiųjų armijos augimą, tikina SMC.

Tai įrodo, kad ši valstybės strategija nepadeda kovojant su skurdu ir atskirtimi.

„Sumažinusi finansinę paramą per pašalpas ir mokesčių lengvatas vyriausybė ne tik sustabdė progresą, bet ir apsuko jį priešinga kryptimi“, – sako Alison Garnham, kovos su vaikų skurdu organizacijos „Child Poverty Action Group“ vadovė.

„Atrodo, mums reikia suderinti požiūrį į vaikus ir investuoti į juos kaip į mūsų tautos ateitį“, – sakė SMC vadovė Philippa Stroud.

Prastėjančią padėtį šalyje įrodo ir „Maisto banko“ poreikis – parama maistu per pastaruosius metus rekordiškai išaugo, gerų žmonių valia pamaitinti leido 1,6 mln. vargstančiųjų.
Benamis Londone

Pastebėjo ir Jungtinės Tautos

Kas atsitiko, kad viena iš ekonomiškai pajėgiausių pasaulio valstybė nesugeba susitvarkyti su augančio skurdo problema? Ar tai – tik vidinis JK iššūkis?

Atrodo, kad ne.

Jungtinių Tautų Organizacija naujausioje savo ataskaitoje apie skurdą pasaulyje taip pat įvertino ir situaciją JK.

Organizacijos pasiuntinys šalyje Philipas Alstonas paskelbė 24 puslapių ataskaitą, kurioje keliamas susirūpinimas dėl vyriausybės išlaidų apkarpymo socialiai jautrioms grupėms, o kai kuriais atvejais britų valdžios taikomos priemonės netgi prilyginamos grubiais žmogaus teisių pažeidimais garsėjančiai Kinijai.

Ataskaitoje išskirtas augantis vaikų skurdas, prognozuojama, jog 2022 metais Britanijoje net 40 proc. vaikų bus priskiriami skurstančiai visuomenės daliai.

Tai, anot JTO, yra ne tik valstybės gėda, bet ir socialinė neganda ir ekonominė katastrofa.

JK vyriausybė su Philipo Alstono ataskaita „absoliučiai nesutiko“ ir pareiškė, jog namų ūkių pajamos šiuo metu yra rekordiškai aiškios, nelygybė šalyje mažėja, o universalusis kreditas paskatino žmones atsisakyti pašalpų ir imtis darbo.

„Stengtis nugalėti skurdą visada buvo ir bus mūsų prioritetas, norime, kad šeimos klestėtų.

Dėl šiuo metu minimaliai uždirbančių žmonių pajamos yra aukštos kaip niekada anksčiau“, – kalbas apie skurdą JK įvertino vyriausybės atstovas spaudai.