Ne, tai ne Kauno „Žalgirio“ ir Milano „Olimpia“ rungtynės, nors jos taip pat turi potencialo virsti rimta krize. Kas krize virs garantuotai, tai rytoj Seime valdančiosios daugumos susitikimas dėl Ramūno Karbauskio pasiūlyto partijų susitarimo dėl koronaviruso.

Beveik neabejoju, kad visa tai atrodys taip. Seimo nariai prieš susirinkusias kameras išreikš didžiulį susirūpinimą situacija ir tuo, kaip ta situacija naudojasi kiti Seimo nariai iš opozicijos. Tuo pačiu pasiūlys opozicijai pasirašyti bendrą susitarimą sutelkti jėgas.

Seimo opozicija pareikš, kad vien tokio susitarimo siūlymas jau yra bandymas naudotis situacija ir jo nepasirašys. Pozicijos atstovai pareikš, kad opozicija nepasirašydama aiškiai parodo, kad jiems visai nerūpi kova su koronavirusu.

Opozicija atsikirs.... Tiesą sakant nesvarbu, kaip ji atsikirs. Tai tiek kartų jau buvo, kad atspėti, kaip tai atrodys, nėra sunku. Abi pusės naudosis proga prieš artėjančius rinkimus apjuodinti oponentus ir demonstruos itin didelį susirūpinimą situacija.

Tiesą sakant, galima tik pasidžiaugti, kad šiuo metu nevyksta Seimo posėdžiai (jie prasidės jau kitą savaitę) ir garbūs parlamentarai įvykius komentuoja besiilsėdami Egipte ar dūsauja, pataria, piktinasi socialiniuose tinkluose.

Paradoksaliausias dalykas, kad Seimo nariai iš abiejų barikadų pusių nesuvokia, jog bet koks politinis kontekstas, kuris bus suteiktas po truputį rimstančiai informacinei krizei, ne tik įpils žibalo į ugnį, bet pakenks jiems patiems.

Pradžioje apie žibalą. Visuomenė ima suprasti, kad baimės lygis nėra adekvatus viruso pavojaus lygiui. Valstybė ima vis labiau atsiverti žurnalistams ir jiems nebereikia rankiotis gandų bei spėlionių. Viešojoje erdvėje vis daugiau diskusijų apie tai, kad panika gali kenkti labiau, nei pats virusas. Normalus dialogas su žiniasklaida ir visuomene užsimezgęs.

Visuomenė ima suprasti, kad baimės lygis nėra adekvatus viruso pavojaus lygiui. Valstybė ima vis labiau atsiverti žurnalistams ir jiems nebereikia rankiotis gandų bei spėlionių. Viešojoje erdvėje vis daugiau diskusijų apie tai, kad panika gali kenkti labiau, nei pats virusas. Normalus dialogas su žiniasklaida ir visuomene užsimezgęs.

Ir ne tik su jais. Aiškiai matau, kad tarp komentuojančių sveikatos specialistų baigiasi lenktynės, kas vaizdingiau nupieš juodžiausią scenarijų ar parodys tamsiausiomis spalvomis valstybės valdymo spragas. Visi ima suvokti, kad naudos iš elementarios panikos kurstymo nebus niekam, o krizei pagilėjus, ją skaudžiai pajusime visi. Juk kalba gali būti apie kiekvieno iš mūsų sveikatą ar artimojo gyvybę.

Vos tik į areną įdardės R.Karbauskis ir Gabrielius Landsbergis su svitomis, Seimo komitetai ir komisijos, sveikuoliai ir teisuoliai mes visa tai sugriausime. Teigiamai įvertinti valdžios pastangas kovoje su virusu taps lygu girti valstiečius. Kritikuoti, ir kuo aršiau, taps lygu stoti opozicijos pusėn. Vėl susiskirstysime stovyklomis, pasidalinsime, įsikasime į apkasus. Ar tikrai to norime?

Dabar apie tai, kodėl Seimo nariai nudegs patys. Todėl kad taip jau buvo. Ir ne veną kartą. Tvirtai tikiu, kad ne tik žiniasklaida, bet ir visuomenė puikiai supranta tai, apie ką rašau. Nei valdantieji, nei opozicija paversdami tokios svarbos įvykį politinėmis rietenomis daugiau pasitikėjimo nelaimės.

Nei Vyriausybei, nei jos aktyvuotam Ekstremalių situacijų valdymo centrui netrūksta įgaliojimų ir iš Seimo šiuo metu jokios pagalbos nereikia. Valstybė turi pakankamus išteklius situacijai suvaldyti.

Vienintelis dalykas, kurio reikia verkiant, tai visuomenės pasitikėjimo. Žinojimo, kad ji nedalyvauja politinėje akcijoje, o už jos sveikatą ir saugumą atsakingi pareigūnai, medikai, valstybės tarnautojai nuoširdžiai daro viską, kad piliečiai būtų apsaugoti.

Mes nežinome, kaip pasisuks situacija. Scenarijų gali būti įvairių, tarp jų ir labai nepalankių. Šiandien bandant pasinaudoti momentu būsimų Seimo rinkimų fone galima sukurti labai skaudžias pasekmes visiems.