Juos tirti nuspręsta po to, kai COVID-19 liga nustatyta 15 globotinių, iš kurių 14 buvo visiškai paskiepyti abiem vakcinos dozėmis, o nuo antrosios skiepo dozės buvo praėję beveik dvi savaitės.

Kaip BNS antradienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), imuninis atsakas nustatytas tiek sveikiems, tiek užsikrėtusiems gyventojams.

„Paskiepytiems bei nesirgusiems globos namų darbuotojams ir globotiniams, kuriems buvo atlikti serologiniai tyrimai, rasta antikūnų“, – BNS sakė NVSC atstovė Austina Vžesniauskaitė.

Pasak jos, penkiolikai globotinių, kuriems PGR metodu nustatytas susirgimas, taip pat rasta antikūnų, įskaitant ir asmenį, kuris nuo COVID-19 paskiepytas nebuvo.

Anot A. Vžesniauskaitės, specialistai toliau aiškinsis vakcinavimo situaciją globos namuose.

Kiek anksčiau NVSC teigė, kad nors nė vienas skiepas neapsaugo nuo ligos šimtu procentų, vertinant mokslinių tyrimų metu įrodytą vakcinos efektyvumą, kyla pagrįstų klausimų dėl keliolikos globotinių užsikrėtimo aplinkybių.

Kaip praėjusią savaitę sakė įstaigos atstovė Justina Petravičienė, svarstomos įvairios žmonių susirgimo hipotezės.

„Tiek galima viruso mutacija, tiek šalčio grandinės, tiek vakcinacijos proceso pažeidimai. (...) Specialistai dirba, kad būtų atsakyta į iškilusius klausimus“, – aiškino ji.

Be to, planuojama tirti susirgusių globotinių ėminius – atliekant sekoskaitą išsiaiškinti, ar su šiais atvejais nėra susijusi viena iš koronaviruso atmainų.