LNK televizija nuvyko į „Litexpo“. Kol kas žmonių čia yra, bet dauguma laukia antros skiepo dozės.

„Antra skiepo dozė, ėjau kaip priklauso“, – sakė vakcinos laukianti moteris.

„Antras jau. Pirmas buvo Šeškinėje prieš tris mėnesius“, – taip pat paaiškino skiepo laukiantis vyras.

Laukiančiųjų pirmosios COVID-19 vakcinos dozės – vos keli.

„Pamatėme, kad dauguma žmonių skiepijasi ir nusprendėm mes atvažiuoti“, – televizijai paaiškino vaikinas.

Kita pirmąją vakcinos dozę gavusi moteris teigė esanti mokytoja.

„Dirbu mokytoja. Tikiuosi, kad nuo rugsėjo 1 dienos mes išeisime į darbą ir dirbsime ne nuotoliniu būdu, o kontaktiniu su vaikais“, – sakė ji.

Šalyje, anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), skiepijimo mastai kardinaliai sumažėjo prieš tris savaites.

„Toliau nebemažėja. Iš esmės mes kiekvieną savaitę dabar vidutiniškai pirmąja doze paskiepijame apie 25 tūkst. gyventojų. Norėtųsi, kad šie skaičiai būtų didesni“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Dėl vangaus skiepijimosi šį antradienį bus išpilta 4 tūkst. baigusių galioti „Moderna“ vakcinų. Tiek vakcinų, pasak Vilniaus miesto savivaldybės, nereikėjo nei sostinės, nei kitoms savivaldybėms.

„Aš iš kitų savivaldybių žinau, kad jos jau į priekį atsisako vakcinų, nes nėra tikri, ar suskiepys ir nenori atsidurti tokioje padėtyje. Mes bendraujame su kitomis savivaldybėmis – deja, kitur situacija tokia pati ar blogesnė. Mes gavome tas vakcinas, nei tokių prašėme, nei pageidavome, bet gavome. Tikėjomės, kad bus tas suskiepijimas“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Ministerija savo ruožtu, kaip teigia viceministrė, savivaldybių prašo pranešti apie vakcinų galiojimo termino pabaigą.

„Tokių atvejų pasitaiko, bet su savivaldybėmis bendradarbiaujame, prašome, kad jos kuo anksčiau mus informuotų apie tai, kad joms duotų vakcinų galiojimo laikas eina į pabaigą ir kuo operatyviau užtikriname vakcinų perskirstymą“, – LNK teigė Ž. Simonaitytė.

R. Šimašius įsitikinęs – vienintelis būdas pasiruošti ketvirtajai kovido bangai yra skiepijimasis. Tačiau jis esą neįmanomas, kol nenorintys skiepytis galės testuotis nemokamai.

Mero skaičiavimu, vos tik įsigaliojus nemokamam testavimui, besitestuojančių skaičius per dieną užaugo nuo 100 iki 800.

„Tai yra plius 700 žmonių. Galima daryti labai aiškią prielaidą, kad kokie plius 500 žmonių būtų pasiskiepiję, jei nebūtų tokio neatsakingumo finansavime. Labai kviečiu tą atšaukti, pasakyti aiškiai, kad šiandien ne testavimas yra priemonė kovai su kovidu – ne tie šiupeliukai ir šluotelės, bet ekskavatoriai ir didelės priemonės. Vakcina yra tai, ką žmonija išrado“, – sakė R. Šimašius.

Kad dabartinę tvarką reikia keisti, pritaria ir premjerė.

„Dėl nemokamų testų nėra nauja idėja – aš jau turbūt prieš savaitę esu minėjusi, kad manau, jog artimiausiu metu ateis tas laikas, kuomet bent jau savanoriškas testavimas: tas testavimas, kuri reikalingas keliaujant, einant į renginius, (…) kas yra savanoriška, – kad jis nebūtų per pigi alternatyva vakcinai. Todėl, kad valstybei, mokesčių mokėtojams, pasakysiu tiesiai šviesiai, tai kainuoja brangiau nei žmogų paskiepyti“, – lankydamasi Kaune pirmadienį žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Vilniuje startuoja mobilūs vakcinavimo autobusiukai

Tam, kad tingintiems ar nežinantiems, ar nori skiepo, būtų lengviau apsispręsti, vakcina atvažiuos prie pat durų – Vilniuje darbą pradėjo mobilūs skiepijimo autobusiukai.

Jie važiuoja visur, kur daug žmonių.

„Matome, kur yra daugiau žmonių, kurie nesiskiepiję – ten važiuojame. Padarėme analizę su įmonėmis – važiuojame prie įmonių įėjimo. Lygiai taip pat „išsipjaustom“ tuos rajonus, tas vietas, kur mažiausiai pasiskiepijusių ir ten atvažiuojame. Jau prieš akis tas skiepijimo punktas yra, tą numatome plėsti. Iki šiol važiavome su vienu autobusiuku, dabar paleisime didelį autobusą“, – paaiškino R. Šimašius.

Anot mero, tokie autobusai jau pasiteisino ir ten, kur skiepijimas buvo vangiausias – Naujoje Vilnioje.