„Gavau jau tokį konkretų pasiūlymą iš merginos, kuri sakė, kad yra iš Panevėžio ir nori nupirkti šiandien iš manęs fotoaparatą. Paprašė iš manęs sąskaitos nesiderėjusi. Aš jau išsiunčiau sąskaitą, laukiau pinigėlių sąskaitoje ir niekas „neįkrito“.

Ji man parašė, kad užsakys taksi, kuris atvažiuos paimti tuos pinigus ir atsiuntė tariamą pavedimo kopiją. Taip pat atsiuntė dar ir tapatybės dokumentą, visiškai kito žmogaus, kas man sukėlė įtarimų. Aišku, pinigų aš negavau, bet ir prekės neatidaviau“, – komentavo vilnietis Vitalis Mika.

Pradžioje pirkėja skubėjo įsigyti parduodamą prekę, o pardavėjui suabejojus jos sąžiningumu, pirkėja dingo. Vilnietis įtarimais pasidalijo su policija.

Portalo Skelbiu.lt vadovas sako, kad tai viena iš populiariausių sukčiavimo schemų internete. Kiek žmonių į ją pakliuvo, nėra žinoma. Dabar padaugėjo vadinamųjų trikampių vagysčių, kai pirkėjo pinigais sukčius nusiperka sau reikalingą daiktą. Pirkėjui dažnai atsiunčiama suklastota pinigų pervedimo kopija.

Sukčius nori įsigyti telefoną, kurio yra vertė, tebūnie, 100 eurų. Tuomet jis įdeda kitą skelbimą, kurio kaina taip pat 100 eurų, bet paprastai jis įdeda labai patrauklų pasiūlymą. Tarkime, realiai gal telefono vertė 150 eurų, bet jis įdėjo už 100 ir visi, be abejo, susidomi ir nori įsigyti tą telefoną.

Sukčius sako gerai, aš jums parduodu už 100 Eur, bet padarau gerą nuolaidą ir jūs man padarykite pavedimą. Tačiau jis nurodo banko sąskaitos numerį ne savo, o to pardavėjo, kuris pardavinėja tą tikrą, geidžiamą telefoną. Išeina taip, kad nekaltas pirkėjas sumoka už sukčiaus telefoną“, -pasakojo bendrovės „Diginet LTU“ direktorius Simonas Orkinas.

Portalas seka tokius skelbimus, kilus įtarimams, juos blokuoja, trina ir praneša policijai. Policija sako, kad sukčiai veikia greitai, yra pasiruošę ir vengia bet kokio kontakto. Paimti prekės siunčia taksi arba pavežėją.

„Įtariamieji jau būna pasiruošę paruoštukus, pervedimus ir, kaip sakoma, su elementariomis kompiuterių žiniomis gali padirbti tą pavedimo mokėjimą. Jeigu žmogus neįsigilina į detales, jis patiki, kad viskas yra tvarkoje ir išsiunčia tą daiktą“, – teigė Kauno kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Aleksej Gubenko.

Policijai tokia schema žinoma jau dveji metai, o per karantiną internetinėje skelbimų erdvėje gerokai padaugėjo.

„Galime daryti prielaidą, kad gali būti skambučiai iš kalėjimo, bet šioje vietoje aš irgi detalių negaliu pakomentuoti, tačiau padarę tam tikrus namų darbus, analizes galima sudėlioti visus taškus ant i. Tikrai tą sukčiavimo būdą mes perkandame“, – komentavo Vilniaus kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimų valdybos 3-ojo skyriaus viršininkas Oleg Bigbajev.

Budrumas ir atidumas – pagrindiniai ginklai, padėsiantys apsisaugoti nuo sukčių pinklių.

„Yra tikrai gerų pasiūlymų, juos reikia atsirinkti. Jeigu jums įtarimas kyla, jūs tikrinkite du kartus. Prašykite pardavėjo, kad atsiųstų daugiau nuotraukų, padarytų live video ir apeitų, parodytų daiktą. Jeigu jis tą daiktą turi, tą sugebės padaryti“, – patarė S. Orkinas.

„Kritiškai vertinti, kai žmogus prisistato arba pateikia vieną vardą, o atsiunčia mokėjimo duomenis kito žmogaus arba bendraujama su vyru, o reikia apmokėti prekę moteriai. Tada vėl kyla klausimų, kodėl reikia apmokėti kito žmogaus sąskaitą“, – sakė A. Gubenko.

Pareigūnai primena, kad perkant arba parduodant jokiais būdais nereikia atskleisti bankinės kortelės numerio, prisijungimo kodo ir slaptažodžio. Vis dėlto nors sukčiavimo schemos ne naujos, pakliuvusių į pinkles nemažai. Lietuvoje vien šiais metais pradėta apie 80 ikiteismininių tyrimų.